Ухвала
від 19.02.2020 по справі 756/1892/20
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

19.02.2020 Справа № 756/1892/20

Справа № 756/1892/20

Провадження № 1-кс/756/438/20

У Х В А Л А

Іменем України

19 лютого 2020 року слідчий суддя Оболонського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС п`ятого СВ РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 , про надання тимчасового доступу до речей та документів,

в с т а н о в и в:

Слідчий з ОВС п`ятого СВ РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старший лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів.

На обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у провадженні п`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у м. Києві перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №32019100000000493 від 08 липня 2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що згідно висновку експертного дослідження №2-06/06/2019-док від 06.06.2019 службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме: директор ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 та головний бухгалтер ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , шляхом неправомірного відображення в податковому обліку операцій із закупівлі товаро-матеріальних цінностей (будівельні матеріали, будівельні та монтажні роботи, тощо) у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) за період з березня 2017 року по квітень 2019 року занизили податок на прибуток приватних підприємств у розмірі 3727675 грн., податок на додану вартість на суму 3872 062 грн., на загальну суму 7599 737 грн., що є особливо великим розміром.

Проведеним досудовим розслідуванням встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) відсутнє виробниче обладнання, наймані працівники, транспортні засоби, торгівельне обладнання, складське та офісне приміщення, а також устаткування, що необхідне для здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства та інших основних фондів у тому числі орендованих.

Під час досудового розслідування допитано як свідків директорів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) ОСОБА_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) ОСОБА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) ОСОБА_9 , які надали свідчення про непричетність до ведення фінансово-господарської діяльності від імені вище вказаних підприємств.

Також, є ряд підприємств-контрагентів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за 2019 рік, які внесено в АІС « ІНФОРМАЦІЯ_9 », а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ).

Під час досудового розслідування проведено огляд фактичних місць реєстрації офісних приміщень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та встановлено факт їх відсутності.

Таким чином, в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » безпідставно формувало податковий кредит з ПДВ та витрати в результаті операцій з вказаними підприємствами з ознаками «фіктивності».

Також, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » після фінансово-господарських операцій з купівлі товаро-матеріальних цінностей та послуг у підприємств з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), постачав вказані ТМЦ та послуги тієї ж номенклатури та у тій же кількості на ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ).

Так, 12.11.2019 під час обшуку в офісних приміщеннях ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » виявлено та вилучено фінансово-господарські документи по взаємовідносинам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з вище вказаними підприємствами з ознакам «фіктивності».

27.11.2019 в адресу ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) засобом зв`язку ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » направлено вимогу в порядку ст. 93 КПК України щодо надання належним чином завірених копій документів, які складені за результатами фінансово-господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період 2017-2019 рр., а саме: договорів з додатками та доповненнями до них, рахунків-фактур, накладних, видаткових накладних, актів приймання-передачі, довіреностей (доручень), податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, сертифікатів відповідності (якості, походження), паспортів на ТМЦ, довіреностей на отримання ТМЦ, складських карток, банківських виписок, листів по вказаним взаємовідносинам, а також роздрукованих витягів з електронних реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, які містять облікові записи про вищезазначені фінансово-господарські операції, відомості щодо кредиторської та дебіторської заборгованості із зазначеним СГД, документів що підтверджують операції з акціями та цінними паперами, актів взаємозвірок в односторонньому порядку, оборотно-сальдових відомостей та бухгалтерських документів по рахункам 311, 631 та 361, документів що відображають подальші операції по реалізації, передачі, переуступці товарів, робіт, послуг, акцій, цінних паперів.

11.12.2019 до п`ятого слідчого відділу СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві від службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » надійшла відмова у надані запитуваних у вимозі документів.

Документи щодо фінансово-господарських взаємовідносин ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) є процесуальними джерелами фактичних даних (доказів), на підставі яких можуть бути встановлені факти та обставини, що мають значення для даного кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутності представників осіб, у володінні яких знаходяться документи, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

Прокурор та слідчий в судове засідання не з`явились, слідчий надав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутності, в заяві вказав, що клопотання підтримує в повному обсязі, тому, вважаю за можливе проводити розгляд клопотання за їх відсутності.

Дослідивши клопотання, копії матеріалів, якими слідчим, обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, з метою отримання інформації, можуть бути отримані у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), адреса: АДРЕСА_1 .

Відповідно до статтями 161, 162 КПК України, документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, не є документами, до яких заборонено доступ.

Враховуючи те, що слідчим, крім обставин, передбачених ч. 5 ст. 163 КПК України, доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться у вказаних у клопотанні документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, вважаю за необхідне надати слідчому тимчасовий доступ.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.159, 160, 162, 163, 164, 166, п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

Клопотання слідчого з ОВС п`ятого СВ РКП слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей та документів задовольнити.

Надати слідчому з ОВС п`ятого СВ РКП СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 та членам слідчої групи у кримінальному провадженні №32019100000000493 тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю вилучення у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), адреса: АДРЕСА_1 , оригіналів документів по взаємовідносинам з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за 2017-2019 рр., а саме: договорів з додатками та доповненнями до них, рахунків-фактур, накладних, видаткових накладних, актів приймання-передачі, довіреностей (доручень), податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, сертифікатів відповідності (якості, походження), паспортів на ТМЦ, довіреностей на отримання ТМЦ, складських карток, банківських виписок, листів по вказаним взаємовідносинам, а також роздрукованих витягів з електронних реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, які містять облікові записи про вищезазначені фінансово-господарські операції, відомості щодо кредиторської та дебіторської заборгованості із зазначеним СГД, документів що підтверджують операції з акціями та цінними паперами, актів взаємозвірок в односторонньому порядку, оборотно-сальдових відомостей та бухгалтерських документів по рахункам 311, 631 та 361, документів що відображають подальші операції по реалізації, передачі, переуступці товарів, робіт, послуг, акцій, цінних паперів.

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —756/1892/20

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Жежера О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні