Вирок
від 03.03.2020 по справі 761/42634/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/42634/18

Провадження №1-кп/761/1128/2020

В И Р О К

іменем України

03 березня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі головуючого:

судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

номер кримінального провадження 420172000000003 03 внесеного 12.07.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Семенівка Київської області, громадянина України, з середньою освітою, не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду зазначене кримінальне провадження,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_6 , маючи умисел, спрямований на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, посягаючи на встановлений законодавством України порядок здійснення підприємницької діяльності та державної реєстрації суб`єктів підприємницької діяльності, діючи в порушення вимог п. 1, 2 ч. 1, п. 8, 9, 11, 13 ч. 2 ст. 9, п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755-ІУ від 15.05.2003 року, відповідно до яких «відомості про керівника юридичної особи є відомостями Єдиного державного реєстру», «рішення уповноваженого органу управління юридичної особи повинно бути оформлено з дотриманням вимог, віднесених законом, та відповідати законодавству», вчинив злочин за наступних обставин.

Невстановлена особа на ім`я « ОСОБА_7 », з метою втягнення ОСОБА_6 у свою злочинну діяльність, при знайомстві з ним в липні 2017 року, більш точної дати не встановлено, в м. Києві біля станції метро «Позняки», запропонувала останньому знести в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Стратегія Пром» (код 41405285) відомості, про те що він нібито придбає даний суб`єкт підприємницької діяльності та буде являтися його засновником та директором за грошову винагороду. Крім того, невстановлена слідством особа на ім`я « ОСОБА_7 » повідомила, що певним особам, яких вона не назвала, необхідно вказане підприємство, для прикриття незаконної діяльності, а також необхідно, щоб вони не фігурували в ньому, як засновники чи службові особи.

На пропозицію невстановленої слідством особи на ім`я « ОСОБА_7 » ОСОБА_8 погодився. З метою реалізації злочинного наміру, направленого на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, заздалегідь усвідомлюючи, що ТОВ «Стратегія Пром» придбавлося з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених осіб, передбачаючи, при цьому, можливість спричинення державі матеріальної шкоди в результаті такої незаконної діяльності, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, останні пройшли до офісу приватного нотаріуса ОСОБА_9 , що знаходився за адресою м. Київ вул. Софіївська, 10 «а», де ОСОБА_6 надав невстановленій особі на ім`я ОСОБА_7 » копію свого паспорту та довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків, яка на основі цих документів при невстановлених обставинах, використовуючи комп`ютерну техніку виготовила офіційні документи, які посвідчують юридичний факт, необхідний для здійснення купівлі юридичної особи та документи необхідні для подачі державному реєстратору, з метою внесення відповідних змін до відомостей про юридичну особу, а саме:

-договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Стратегія ГІром» (код 41405285) від 22.06.2017, в текст якого були внесені завідомо неправдиві відомості про те, що ОСОБА_6 купляє та приймає від продавця - ОСОБА_10 частку в статутному капіталі ТОВ «Стратегія Пром» (код 41405285) в розмірі 100%, що складає 2000 грн.;

-протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Стратегія Пром» (код 41405285) від 22 червня 2017 р.;

-наказ №1 від 23 червня 2017 р. про призначення ОСОБА_6 директором ТОВ «Стратегія Пром» (код 41405285).

Після цього, ОСОБА_6 , підписав договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Стратегія Пром» від 22.06.2017, завіривши таким чином завідомо неправдиві відомості, які містяться у вказаному документі та надавши такому документу офіційного статусу.

Після чого, продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, в цей же день в цьому ж місці ОСОБА_6 підписав заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, у яку вніс завідомо неправдиві відомості про те, що він є засновником та директором ТОВ «Стратегія Пром» (код 41405285).

У подальшому, після підписання вищезазначених документів ОСОБА_6 , передав в цей же невстановленій особі на ім`я « ОСОБА_7 » вказані документи.

25.06.2017 на підставі підписаних ОСОБА_6 документів, зареєстровано факт придбання останнім ТОВ «Стратегія Пром» (код 41405285) у приватного нотаріуса ОСОБА_9 .

Таким чином ОСОБА_6 , шляхом внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинив всі необхідні дії щодо посвідчення юридичного факту купівлі юридичної особи та внесення відповідних змін до відомостей про юридичну особу.

За свої злочинні дії, що виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_6 отримав від невстановленої особи на ім`я « ОСОБА_7 » грошову винагороду в розмірі 500 грн. Після підписання документів та отримання грошової винагороди ОСОБА_6 його більше ніколи не бачив.

Разом з тим, ОСОБА_6 отримав фактичне право на керівництво фінансово-господарською діяльністю вказаного підприємства, здійснення організаційного і порядних та адміністративно-господарських функцій.

Отже, ОСОБА_6 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою особою, будучи зацікавленим в отримані грошової винагороди, та фактично підписавши договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ Стратегія Пром» від 22.06.2017 та заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, досягнув своєї злочинної мети у вигляді вчинення підроблення документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб підприємців.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.205-1 КК України.

У даномукримінальному проваджені № 42017200000000303укладена угодапро визнаннявинуватості міжпрокурором відділупрокуратури м.Києва ОСОБА_11 та обвинуваченим ОСОБА_6 від 30.10.2018.

Відповідно до умов вищезазначеної угоди, прокурор та підозрюваний за спільною ініціативою та обопільною згодою відповідно до ст.ст. 468, 469, 472 КПК України уклали дану угоду про визнання винуватості, в якій виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч. 1 ст. 205-1 КК України, яка ніким не оспорюється, зазначили істотні обставини для даного кримінального провадження, беззастережне визнання обвинуваченим своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, а також узгодили призначення покарання у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян на користь держави.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_6 підтвердив суду, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Прокурор, захисник та обвинувачений просили суд затвердити угоду про визнання винуватості на умовах викладених в угоді, вказуючи на дані, що підтверджують наявність суспільного інтересу.

Заслухавши думку прокурора, захисника та обвинуваченого які не заперечували проти затвердження угоди на умовах, визначених в ній, дослідивши угоду про визнання винуватості та перевіривши її на відповідність вимогам КПК України та закону, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди.

Суд, вважає, що дії обвинуваченого ОСОБА_6 за ч. 1 ст. 205-1 КК України кваліфіковано вірно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, обвинувачений може виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 374-376, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості від 30.10.2018, що укладена у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 420172000000003 03 від 12.07.2018 між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_11 та обвинуваченим ОСОБА_6 затвердити.

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, та призначити йому покарання у вигляді штрафу у дохід держави розміром 500 (п`ятсот) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн. на користь держави.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

Дата ухвалення рішення03.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88012804
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/42634/18

Ухвала від 03.04.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Вирок від 03.03.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні