Ухвала
від 25.02.2020 по справі 758/303/20
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 лютого 2020 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3

за участі секретаря ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 21 січня 2020 року,

в с т а н о в и л а :

Ухвалою слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 21.01.2020 відмовлено в задоволенні клопотання слідчого СВ Подільського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_7 , погодженого прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 ,про арешт майна вилученого під час проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді від 02.01.2020, за адресою м. Київ, вул. О. Довбуша, 37.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою, прокурор у кримінальному провадженні прокурор Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати ухвалу слідчого судді, та постановити нову, якою задовольнити клопотання слідчого СВ Подільського УП ГУНП у місті Києві.

У судове засідання прокурор не прибув, про час та місце апеляційного розгляду був повідомлений належним чином, про причини неприбуття не повідомив. Згідно ч. 4 ст. 405 КПК України неприбуття прокурора не перешкоджає проведенню розгляду.

Заслухавши доповідь судді, думку захисника ОСОБА_5 , який просив повернути апеляційну скаргу прокурору, оскільки ним пропущено строк на апеляційне оскарження та відсутнє клопотання про його поновлення, дослідивши матеріали судового провадження, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 підлягає поверненню, з наступних підстав.

Відповіднодо вимогст. 395 КПК України, апеляційна скарга на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу слідчого судді було постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення.

Як убачається із матеріалів судового провадження, ухвала слідчого судді Подільського районного суду міста Києва про арешт майна вилученого під час проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді від 02.01.2020, за адресою м. Київ, вул. О. Довбуша, 37, постановлена 21.01.2020.

Згідно постанови Об`єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду, строк на апеляційне оскарження захисником ухвали слідчого судді обчислюється з дня оголошення вказаної ухвали, відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 395 КПК.

При вирішенні питання про те, який саме день слід вважати днем оголошення ухвали слідчого судді - день оголошення резолютивної частини ухвали чи день оголошення повного її тексту, суд повинен керуватися приписами ст. 376 КПК.

Так, відповідно до вимог ч. 1 ст. 376 КПК судове рішення проголошується негайно після виходу суду з нарадчої кімнати. При цьому, головуючий у судовому засіданні роз`яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження.

Тобто, за змістом ст. 376 КПК дата оголошення судового рішення, в тому числі й ухвали слідчого судді, безпосередньо пов`язується з датою виходу суду з нарадчої кімнати і саме з цієї дати, яка зазначається у вступній частині ухвали, розпочинається перебіг строку на апеляційне оскарження.

Зважаючи на те, що постановлення ухвали слідчим суддею не пов`язане з вирішенням справи по суті, а рівень складності скарг, які передаються на розгляд слідчим суддям, зазвичай не є таким, що потребує значного часу для складання ухвали щодо їх вирішення, оголошення слідчим суддею в порядку ч. 2 ст. 376 КПК лише резолютивної частини ухвали має місце переважно у виняткових випадках та жодним чином не впливає на визначений процесуальним законом порядок обчислення строку апеляційного оскарження.

Прокурор Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_6 був присутнім при розгляді клопотання у судовому засіданні та отримав копію резолютивної частини ухвали слідчого судді, про що свідчить наявна у матеріалах судового провадження розписка (т. 3 а.с. 67)

З урахуванням наведеного, останнім днем строку апеляційного оскарження ухвали слідчого судді є 27.01.2020.

Разом з тим, апеляційну скаргу на ухвалу слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 21.01.2020прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 подано 09.02.2020, тобто з порушенням строку на апеляційне оскарження, передбаченого абзацом 2 ч. 3 ст. 395 КПК України. При цьому, питання про поновлення строку на апеляційне оскарження прокурор Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 не порушував. Заява про поновлення такого строку до апеляційної скарги також не долучена.

Згідно п. 4 ч. 3ст. 399 КПК України, апеляційна скарга повертається, якщо вона подана після закінчення строку апеляційного оскарження і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку або суд апеляційної інстанції за заявою особи не знайде підстав для його поновлення.

Ураховуючи наведене, апеляційна скарга із усіма доданими до неї матеріалами, згідно п. 4 ч. 3, ч. 5 ст. 399 КПК України, підлягає поверненню особі, яка її подала.

Керуючись ст. ст. 376, 395, 399, 418 КПК України, колегія суддів,

п о с т а н о в и л а:

Апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні прокурора Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 21 січня 2020 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання слідчого СВ Подільського УП ГУ НП у місті Києві ОСОБА_7 , погодженого прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 ,про арешт майна вилученого під час проведення обшуку на підставі ухвали слідчого судді від 02.01.2020, за адресою м. Київ, вул. О. Довбуша, 37, - повернути особі, яка подала апеляційну скаргу.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Судді:




ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88015732
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/303/20

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Мельник Володимир Васильович

Ухвала від 21.01.2020

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

Ухвала від 21.01.2020

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Васильченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні