Ухвала
від 25.02.2020 по справі 206/722/20
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 206/722/20

Провадження № 1-кс/206/71/20

У Х В А Л А

25.02.2020слідчий суддя Самарського районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів по кримінальному провадженню, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019042630000212, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

за участі прокурора ОСОБА_4 ,

в с т а н о в и в:

21 лютого 2020 року до Самарського районного суду м. Дніпропетровська із даним клопотанням звернувся старший групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурор Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 .

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що протягом 2018 року ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснило закупівлю акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 за договорами у наступних постачальників: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , станом на вересень 2019 року назву змінено на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ») 15 комплектів, на суму 5 372 722 грн. (358 181 грн. за один комплект) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) 13 комплектів, на суму 4 703 400 грн. (361 800 грн. за один комплект).

Так, в ході перевірки інформації було встановлено, що вказані акумуляторні батареї були ввезені на територію України та задекларовані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , офіційний представник виробника на території України). При цьому, імпорт здійснювався та оформлювався не комплектами, а окремими елементами. За даними митної документації, вартість придбання одного елементу становила 217,6 євро (7012 грн. з врахуванням обов`язкових податків та митних зборів, згідно курсу НБУ на дату ввезення), тобто вартість комплекту 56 096 грн.

Таким чином завищення вартості між початковою ціною на території України та сумою сплаченою ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » відповідно становить 4 531 282 грн. та 3 974 152 відповідно.

З метою штучного завищення вартості продукції та ухилення від сплати обов`язкових податків та зборів представниками комерційних структур, за домовленістю з керівництвом ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було здійснено документальне оформлення ланцюга безтоварних фінансово-господарських операцій з використанням реквізитів підприємств з ознаками фіктивності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

За отриманими даними, фактично вищезазначені ТМЦ безпосередньо відвантажувалися зі складських приміщень ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та транспортувалися відразу на територію заводу, що вказує на фіктивність ряду фінансово-господарських операцій, проведених ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » за допомогою ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ).

Таким чином, протягом 2018 року внаслідок поставки на ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » акумуляторних батарей Hawker ZeMa Rail до тепловозів ЧМЕ-3 було виведено з державного підприємства в тіньовий сектор економіки та розподілено між учасниками протиправної схеми суму, яка складає 8505434 грн.

В ході перевірки інформації встановлено, що до кошторисної документації закладені заздалегідь завищені коефіцієнти, що призводить до штучного завищення вартості товарів, в результаті чого до договорів вносяться недостовірні дані щодо вартості товарів.

Таким чином службові особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) за попередньою змовою групою осіб вчинили злочин, передбачений ч. 3 ст.191 КК України.

В договорі поставки від 08.06.2018 року № 18065т, укладеного між ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) визначено банківські реквізити ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), а саме р/р НОМЕР_7 в Дніпропетровському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

На теперішній час виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів які містять інформацію у вигляді фото-відео зйомки, час, місце, суму грошових коштів, отриманих у Дніпропетровському відділенні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з банківських рахунків зазначеного підприємства, за період часу з 08.06.2018 по час виконання ухвали, з метою використання даної інформації як речовий доказ в кримінальному провадженні.

На підставі викладеного просить суд зобов`язати вповноважену особу АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », юридична адреса: АДРЕСА_1 , надати слідчому СВ Відділення поліції на станції № 2 ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , іншим слідчим, що визначені постановою про створення слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні, прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , або оперативному підрозділу за дорученням слідчого чи прокурора, тимчасовий доступ до документів, котрі відповідно до п.4,5 ч.1 ст.162 КПК України, відносяться до таких, що охороняються законом, з можливістю вилучення належних чином їх завірених копій в паперовому та електронному вигляді за період часу з 08.06.2018 року по час виконання ухвали, а саме: 1) роздруківки (виписки) руху грошових коштів по рахункам особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 в електронному вигляді на магнітному (електронному) носії інформації в форматі Word (.doc), Excel (.xlsx), .txt та паперовому вигляді, які відображують надходження та списання грошових коштів по рахунку, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, із зазначенням документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО та номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції; 2) інформацію щодо IP-адрес, які використовувались для входу в мережу Інтернет для керування системою «Банк-Клієнт»; 3) документів які стали підставою для відкриття розрахункового рахунку вказаного підприємства (заяви, щодо відкриття вищевказаного розрахункового рахунку; Заповнені анкети, щодо відкриття вищевказаного розрахункового рахунку; Відкриті банківські картки до банківських рахунків вищевказаних підприємств; Всіх платіжних документів та чеків вищевказаних підприємств за період часу з 06.04.2018 по час виконання ухвали). Клопотання розглянути без участі службових осіб та представників банківських установ, а також зазначених суб`єктів господарювання та фізичних осіб, яким належать банківські рахунки.

В судовому засіданні прокурор подане клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши матеріали клопотання, приходжу до висновку про необхідність часткового задоволення клопотання про надання тимчасового доступу до інформації з огляду на наступне.

У відповідності до ст. 159 Кримінального процесуального кодексу України, тимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії та,у разіприйняття відповідногорішення слідчимсуддею,судом,вилучити їх(здійснитиїх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За змістом ст. 162 Кримінального процесуального кодексу України, до охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать: інформація,що знаходитьсяу володіннізасобу масовоїінформації абожурналіста інадана їмза умовинерозголошення авторстваабо джерелаінформації; відомості,які можутьстановити лікарськутаємницю; відомості,які можутьстановити таємницювчинення нотаріальнихдій; конфіденційнаінформація,в томучислі така,що міститькомерційну таємницю; відомості,які можутьстановити банківськутаємницю; особистелистування особита іншізаписи особистогохарактеру; інформація,яка знаходитьсяв операторівта провайдерівтелекомунікацій,про зв`язок,абонента,надання телекомунікаційнихпослуг,у томучислі отриманняпослуг,їх тривалості,змісту,маршрутів передаваннятощо; персональнідані особи,що знаходятьсяу їїособистому володінніабо вбазі персональнихданих,яка знаходитьсяу володільцяперсональних даних; державна таємниця.

Положенням ст. 163 Кримінального процесуального кодексу України визначено, що після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Врахувавши дійсні обставини справи, вважаю клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає частковому задоволенню.

Такі висновки засновані перед усім на тому, що за висновком експерта за результатами проведення судово-економічної експертизи по матеріалам кримінального провадження №42019042630000212 від 23.01.2020 за № 23-19, остання операція по вказаним рахунком згідно висновку була проведена саме 19.07.2019, а отже не вбачається обґрунтованих підстав для надання тимчасового доступу на подальший період. На думку слідчого судді, інформація, яка знаходиться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » та являється банківською таємницею, не може бути надана (вилучена) іншим шляхом.

Зазначені обставини є безумовною підставою для задоволення клопотання слідчого про надання тимчасового доступу до речей та документів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 159-166, 369, 370, 371, 372, 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури №1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів по кримінальному провадженню, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019042630000212, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Зобов`язати вповноважену особу АТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », юридична адреса: АДРЕСА_1 , надати слідчому СВ Відділення поліції на станції № 2 ДВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_5 , іншим слідчим, що визначені постановою про створення слідчої групи у вказаному кримінальному провадженні, прокурору Дніпропетровської місцевої прокуратури № 1 Дніпропетровської області ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до документів, котрі відповідно до п.4,5 ч.1 ст.162 КПК України, відносяться до таких, що охороняються законом, з можливістю вилучення належних чином їх завірених копій в паперовому та електронному вигляді за період часу з 08.06.2018 року по 19.07.2019, а саме: 1) роздруківки (виписки) руху грошових коштів по рахункам особи ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 в електронному вигляді на магнітному (електронному) носії інформації в форматі Word (.doc), Excel (.xlsx), .txt та паперовому вигляді, які відображують надходження та списання грошових коштів по рахунку, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, із зазначенням документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО та номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції; 2) інформацію щодо IP-адрес, які використовувались для входу в мережу Інтернет для керування системою «Банк-Клієнт»; 3) документів які стали підставою для відкриття розрахункового рахунку вказаного підприємства (заяви, щодо відкриття вищевказаного розрахункового рахунку; Заповнені анкети, щодо відкриття вищевказаного розрахункового рахунку; Відкриті банківські картки до банківських рахунків вищевказаних підприємств; Всіх платіжних документів та чеків вищевказаного підприємства за період часу з 06.04.2018 по 19.07.2019).

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді є остаточною і відповідно до ст. 309 Кримінального процесуального кодексу України оскарженню не підлягає

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88023251
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів по кримінальному провадженню, відомості щодо якого внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019042630000212, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,

Судовий реєстр по справі —206/722/20

Ухвала від 25.02.2020

Кримінальне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Сухоруков А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні