Рішення
від 02.03.2020 по справі 544/151/20
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/151/20

№ 2-о/544/32/2020

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

02 березня 2020 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Сайко О. О.,

за участі секретаря Костенко Т. В.,

представника заявника ОСОБА_1 ..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду по вул. Соборна, 41, справу за заявою ОСОБА_2 , заінтересована особа Пирятинська районна державна адміністрація Пирятинського району Полтавської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

в с т а н о в и в:

Представник заявника - адвокат Ковтун М.В. в інтересах ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою, в обґрунтування якої вказав, що на підставі розпорядження голови Пирятинської районної державної адміністрації Полтавської області від 16.03.2004 року №107 ОСОБА_2 передано у власність земельну ділянку розміром 5,1063 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області.

07 грудня 2005 року Пирятинською районною державною адміністрацією Полтавської області ОСОБА_2 видано правовстановлюючий документ на вказану земельну ділянку - державний акт на право приватної власності на земельну ділянку серії ПЛ№037451. Проте, у вищевказаному правовстановлюючому документі зазначене її дошлюбне прізвище ОСОБА_3 , хоча вона 15.05.1999 року уклала шлюбу з ОСОБА_4 та отримала шлюбне прізвище ОСОБА_5 . Як виявилось, у додатку до розпорядження голови Пирятинської районної державної адміністрації Полтавської області від 16.03.2004 року №107 допущена така ж помилка у написанні її прізвища.

ОСОБА_2 , у відповідності до п ґ ч.1 ст.81 Земельного кодексу України, набула права власності на вказану земельну ділянку шляхом її виділення в натурі (на місцевості). Вказаній земельній ділянці присвоєно кадастровий номер 5323880700:00:024:0007 та проведена її державна реєстрація. Проте, невідповідність запису прізвища власника у правовстановлюючому документі на земельну ділянку для ведення товарного виробництва із записом у її паспорті є перешкодою у реєстрації права власності ОСОБА_2 на вказану земельну ділянку. Встановити факт належності ОСОБА_2 правовстановлюючого документа, інакше ніж в судовому порядку, остання не має можливості, оскільки діючою на час видачі їй державного акта Інструкцією про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів, не було передбачено можливості внесення змін у державний акт шляхом його виправлення. На даний час також відсутні правові підстави внесення змін до державного акта.

Представник ОСОБА_2 ОСОБА_1 у судовому засіданні вимоги підтримав в повному обсязі, суду надав пояснення, аналогічні викладеним у заяві.

Представник заінтересованої особи - Пирятинської районної державної адміністрації Полтавської області в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розглянути справу без її участі, проти позовних вимог не заперечує.

Суд, вислухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали справи, вважає заяву ОСОБА_1 , що діє в інтересах ОСОБА_2 , обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження, зокрема, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що відповідно до розпорядження голови Пирятинської районної державної адміністрації Полтавської області від 16 березня 2004 року № 107 ОСОБА_2 передано у власність земельну ділянку розміром 5,1063 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області (а.с.12).

07 грудня 2005 року ОСОБА_2 був виданий правовстановлюючий документ на вказану земельну ділянку серії ПЛ № 037451 (а.с.9). Проте, у вказаному правовстановлюючому документі невірно зазначене прізвище власника земельної ділянки - ОСОБА_3 ( зазначене дівоче прізвище заявника)(а.с.8), хоча після реєстрації шлюбу вона змінила прізвище на ОСОБА_5 . Цей документ був виданий на підставі розпорядження голови Пирятинської районної державної адміністрації Полтавської області від 16.03.2004 року №107, у додатку до якого також була допущена помилка у написанні її прізвища (а.с.13).

Невідповідність запису прізвища власника у правовстановлюючому документі на земельну ділянку із записом у її паспорті є перешкодою для заявника у реєстрації права власності на землю відповідно до ст.125 Земельного кодексу України .

На даний час установити факт належності заявнику вказаного правовстановлюючого документу інакше як у судовому порядку, неможливо, оскільки порядок внесення змін до державних актів на право приватної власності на землю не врегульований чинним законодавством.

Викладене також підтверджується:

- показаннями свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які підтвердили, що давно знайомі з ОСОБА_2 , яка має у власності земельну ділянку на території Березоворудської сільської ради, проте у правовстановлюючому документі на землю було помилково зазначене її дівоче прізвище - ОСОБА_3 , хоча після шлюбу вона носить прізвище ОСОБА_5 ;

- копією свідоцтва про народження, серії НОМЕР_1 від 28.04.1972, в якій зазначено, що у ОСОБА_8 та ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_1 народилась донька ОСОБА_10 (а.с.7);

- копією свідоцтва про одруження, серії НОМЕР_2 від 15.05.1999 року, згідно якого ОСОБА_4 та ОСОБА_10 уклали шлюб; прізвище дружини після одруження зазначено як ОСОБА_5 (а.с.8);

- копією сертифіката на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_3 0338961, виданого 05.11.1997, яким посвідчено право ОСОБА_10 на земельну частку (пай) КСП Світанок на території Березоворудської сільської ради;

- іншими матеріалами справи.

Відповідно до п 6 ч.1 ст.315 ЦПК України , суд розглядає справи про встановлення факту: належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Заслухавши пояснення представника заявника, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що оскільки у судовому засіданні дослідженими доказами по справі підтверджується факт належності правовстановлюючого документа ОСОБА_2 - заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 263 , 265 , 315 ЦПК України , суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_2 - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2 , народження ІНФОРМАЦІЯ_2 , державного акту на право приватної власності на земельну ділянку серії ПЛ №037451, виданого 07 грудня 2005 року Пирятинською районною державною адміністрацією Полтавської області на ім`я ОСОБА_10 .

Рішення суду може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Пирятинський районний суд Полтавської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлений 05.03.2020.

Головуючий - О. О. Сайко

СудПирятинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено06.03.2020
Номер документу88047871
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —544/151/20

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

Ухвала від 10.02.2020

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Сайко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні