Рішення
від 06.03.2020 по справі 903/3/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

06 березня 2020 року Справа № 903/3/20

Господарський суд Волинської області у складі судді Дем`як В. М., за участю секретаря судового засідання Русинчук М.М., розглянувши справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісмоли» , Івано-Франківська область, Долинський район, смт. Вигода

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЕНА М» , Волинська область, Ківерцівський район, с. Доротище

про стягнення 16 155, 99 грн.

,

Без виклику сторін

Встановив: Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Полісмоли» звернувся з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЕНА М» про стягнення 16 155, 99 грн., з них - основного боргу - 9 196, 00 грн. пені - 835,09 грн., інфляційних витрат - 4 756, 38 грн. та 3% річних 1 368,52 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору поставки №Ж/067-17 від 01.12.2017.

Ухвалою суду від 08.01.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, без виклику сторін.

Відповідач ухвалу суду отримав 21.01.2020, позивач 16.01.2020, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштових відправлень №7755200604233, № 45022000272720.

Строк для подання відзиву відповідачу встановлено по 05.02.2020.

Відзив відповідач на адресу суду не подав.

Заперечення щодо розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін відсутні.

Згідно ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Враховуючи, що норми ст. 74 ГПК України щодо обов`язку суду витребувати у сторін документи і матеріали, необхідні для вирішення спору, кореспондуються з диспозитивним правом сторін подавати докази, п. 4 ст. 129 Конституції України визначає одним з принципів судочинства свободу в наданні сторонами суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, відсутність відзиву з відповідними вказівками на незгоду відповідача з будь-якою із обставин справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, що позбавляє відповідача відповідно до ч. 4 ст. 165 ГПК України заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи, суд вважає, що в межах наданих повноважень, створені належні умови для надання сторонами доказів та вважає за можливе розгляд справи проводити за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали і документи, подані сторонами, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, сукупно оцінивши докази, які мають значення для справи, суд встановив наступне:

01 грудня 2017 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Полісмоли» та Товариством з обмеженою відповідальністю «ВІЛЕНА М» було укладено договір поставки №Ж/067-17 від 01.12.2017. (а.с.6-8). Відповідно до п.1.1. договору визначено, що постачальник зобов`язується поставити, а покупець оплатити та прийняти належним чином поставлену продукцію постачальника - смолу марки (-ок) КФ-Ж, КФ-МТУ (далі за текстом - «Товар» ), у кількості та за ціною відповідно до рахунків та видаткових накладних постачальника. Асортимент, найменування і ціна товару можуть бути додатково узгоджені сторонами у специфікаціях до цього договору, які становлять його невід`ємну частину.

Поставка товару здійснюється партіями на підставі заявок покупця, переданих постачальнику засобами факсимільного зв`язку або електронною поштою за зазначеними у розділі 10 цього Договору реквізитами. Планування поставок та відвантаження товару може здійснюватись на підставі попередньо узгодженого сторонами плану-графіку поставок на відповідний період.(п.2.1. даного договору).

Після отримання заявки на партію товару, у строк не пізніше 3 (трьох) банківських днів постачальник надсилає покупцю письмове підтвердження заявки із зазначенням ціни на товар, якщо така ціна не була попередньо узгоджена у Специфікації, або письмову відмову із обґрунтуванням неможливості виконання заявки покупця. Строк поставки кожної окремої партії товару, якщо інше не обумовлено в погодженій сторонами заявці. Підтвердження заявки відбувається у спосіб, аналогічний тому, як було отримано заявку. Дострокова поставка товару допускається. (п.2.2. даного договору).

Поставка товару може здійснюється на наступних умовах (відповідно до Міжнародних правил «Інкотермс 2010» ), якщо інше не погоджено в Специфікації та/або погодженій заявці покупця:

FCA (Івано-Франківська обл., смт. Вигода, вул. Заводська, 4) - товар відгружається постачальником на його складі та доставляється транспортом (перевізником) Покупця, (далі за текстом - «Мале призначення» ). (п.2.3. даного договору).

Датою поставки вважається дата передачі товар у покупцеві у місці призначення, що підтверджується підписом відповідальної особи покупця на товаросупровідних документах. Особа, яка поставила підпис на товаросупровідній документації вважається уповноваженою особою покупця. (п.2.4. даного договору).

Сторони дійши згоди про те, що ціна одиниці виміру товару визначається сторонами у Специфікації, яка діє протягом визначеного у ній строку або ж визначається за результатами погодження заявки покупця. Кінцева вартість одиниці товару за вартість партії товару, відображається в товарно-супровідній документації. (п.4.1. даного договору).

Загальна вартість цього договору складається із вартості всіх партій товару, що будуть поставлені покупцю протягом строку дії цього договору, відповідно до видаткових накладних, підписаних уповноваженими представниками обох сторін. (п.4.2. даного договору).

Розрахунки проводяться в національній валюті України - гривні, (п.4.3. даного договору).

Згідно п.4.4. даного договору, сторони погодились, що сплата вартості товару здійснюється в безготівковому порядку на розрахунковий рахунок постачальника протягом 15 діб від дати відвантаження товару. Датою оплати вважається дата зарахування коштів на поточний рахунок постачальника, вказаний в розділі 10 цього договору.

Пунктом 5.1. договору передбачено, що за невиконання або неналежне виконання умов цього договору. Сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України та умов договору.

Згідно п.5.2., у випадку порушення покупцем строків оплати поставленої партії товару, покупець сплачує на користь постачальника пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період прострочення, від суми вартості неоплаченої в строк партії товару за кожен день прострочення. У випадку прострочення строків оплати товару більш ніж на 10 (десять) календарних днів, покупець сплачує на користь постачальника пеню у розмірі із розрахунку 0,5 % від суми вартості неоплаченої в строк партії товару за кожен день прострочення.

Даний договір набуває чинності з моменту його підписання обома сторонами і діє до 31.12.2018 року. Якщо за 1 (один) місяць до закінчення строку дії цього договору жодна із сторін не надішле письмове повідомлення іншій стороні про бажання змінити або небажання продовжувати дію цього договору на інший строк, цей договір вважається продовженим на тих же умовах на один календарний день. (п.8.1. даного договору).

Цей договір може бути розірваний достроково за взаємною згодою сторін або в односторонньому порядку за бажанням однієї з сторін. У цьому випадку, сторона, що виявила бажання розірвати даний договір, повинна письмово повідомити про це іншу сторону в термін, не пізніше 10-ти календарних днів до бажаної дати розірвання договору. Постачальник має право в односторонньому порядку відмовитись від договору, якщо покупцем не дотримуються умови щодо порядку та строків розрахунків за договором. (п.8.2. даного договору).

Якщо на момент припинення (розірвання) договору стороною не виконане зобов`язання - договір продовжує діяти на момент виконання такою стороною всіх зобов`язань та проведення остаточних розрахунків. (п.8.3. даного договору).

Цей договір складений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному примірнику для кожної із сторін. Всі додатки до цього договору є його невід`ємною частиною. (п.9.1.1 даного договору).

Частиною 1 ст. 265 Господарського кодексу України, за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч.ч. 1. 2 ст. 712 Цивільного кодексу України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Отже, укладений сторонами договір за своєю правовою природою є договором купівлі-продажу.

Згідно зі статтею 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За приписами статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Предметом даного судового розгляду є стягнення заборгованості за поставлений товар на умовах договору №Ж/067-17 від 01.12.2017 на підставі видаткової накладної №265 від 05.07.2018.

Як встановлено, на виконання умов договору позивач здійснив відповідачу поставку товару на загальну суму 119 196,00 грн., в тому числі ПДВ, що підтверджується видатковою накладною №265 від 05.07.2015. (а.с. 10).

Однак, відповідач у період з 25.09.2018 року по 22.01.2019 року, здійснював несвоєчасно оплату частинами за отриману партію товару, перерахувавши на рахунок постачальника 90 000 грн., в тому числі ПДВ, що підтверджується оборотно-сальдовою відомістю по рахунку №361. (а.с. 9).

Разом з тим, позивач 23.01.2019 за №156, надіслав відповідачу претензію, в якій в порушення взятих на себе зобов`язань, ТзОВ «ВІЛЕНА М» на момент скерування цієї претензії допустило перед ТзОВ «Полісмоли» заборгованість на суму 29 196,00 грн. з ПДВ - сума недооплати за поставлений товар на підставі видаткової накладної №265 від 05.07.2018, повідомляє, якщо ТзОВ «ВІЛЕНА М» не буде погашено вищевказаної заборгованості протягом 5 днів з моменту виставлення цієї претензії до існуючої суми заборгованості ТзОВ «Полісмоли» буде донараховано штрафні санкції, а також інші зобов`язання, згідно договору та законодавства, за усіма випадками прострочення оплати постановлених партій товару ТзОВ «ВІЛЕНА М» . (а.с. 12).

Однак, відповідач відповідь на претензію позивачу не надіслав, проте у період з 23.02.2019 по 16.04.2019 здійснив часткове погашення основного боргу в сумі 20 000 в тому числі ПДВ.

Оскільки факт порушення відповідачем умов укладеного між сторонами договору в частині повної та своєчасної оплати за поставлений позивачем товар належним чином доведений, документально підтверджений, суд дійшов висновку, що позовна вимога про стягнення заборгованості в розмірі 9 196,000 грн. підлягає задоволенню в повному обсязі.

У зв`язку з неналежним виконанням відповідачем своїх договірних зобов`язань щодо оплати товару, позивачем нарахована пеня у розмірі 835, 09 грн. за період з 24.12.2018 по 21.01.2019. (а.с. 16.).

Відповідно до ч. 3 п.5.4. даного договору, у випадку порушеннями сторонами взятих на себе цим пунктом зобов`язань, винна сторона зобов`язана сплатити іншій стороні на її вимогу пню у розмірі із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ за кожен день з моменту прострочення належної реєстрації відповідного документа в Єдиному реєстрі податкових накладних із сум несвоєчасно внесених покупцем до податкового кредиту чи сум, на які постачальник не зміг своєчасно зменшити свої податкові зобов`язання.

Згідно п.5.5 даного договору, оплата штрафних санкцій (штрафу, пені) не звільняє винну сторону від обов`язку виконати зобов`язань за цим договором та відшкодування іншій стороні завдану порушенням договору шкоду.

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України, одним з наслідків порушення зобов`язання є оплата неустойки (штрафу, пені) - визначеної законом чи договором грошової суми, що боржник зобов`язаний сплатити кредитору у випадку невиконання чи неналежного виконання зобов`язання, зокрема у випадку прострочення виконання.

За приписами ст. 230 ГК України, штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Статтею 549 ЦК України передбачено, що неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

Законом України Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов`язань встановлено, що платники грошових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню в розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені обчислюється від суми простроченого платежу та не може перевищувати подвійної облікової ставки НБУ, що діяла у період, за який сплачується пеня.

Перевіривши доданий позивачем до позовної заяви розрахунок заборгованості за допомогою комплексної системи інформаційно-правового забезпечення «ЛІГА:ЗАКОН ЕЛІТ» пені в сумі 835, 09 грн. за період з 24.12.2018 по 21.01.2019 підлягає до задоволення.

Позивачем заявлено до стягнення інфляційних втрат за період з серпня 2018 року по листопада 2019 року в сумі 4 756, 38 грн. та 3% річних за період з 20.07.2018 по 24.12.2019 в сумі 1 368,52 грн.

До інших засобів захисту цивільних прав, у відповідності до ст. 625 ЦК України відносяться втрати від інфляції та 3 % річних.

Статтю 625 ЦК України встановлено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Перевіривши доданий позивачем до позовної заяви розрахунок заборгованості за допомогою комплексної системи інформаційно-правового забезпечення «ЛІГА:ЗАКОН ЕЛІТ» 3% річних за період з 20.07.2018 по 24.12.2019 в сумі 1 368,52 грн. та інфляційні втрат за період з серпня 2018 по листопад 2019 року в сумі 4 756, 38 грн.

Статтею 86 ГПК України встановлено, що суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Частинами ч.ч.1, 2, 3 ст.13 ГПК України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п.87 Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Салов проти України" від 06.09.2005р.).

У Рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Надточий проти України" від 15.05.2008р. зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Змагальність означає таку побудову судового процесу, яка дозволяє всім особам - учасникам певної справи відстоювати свої права та законні інтереси, свою позицію у справі.

Принцип змагальності є процесуальною гарантією всебічного, повного та об`єктивного з`ясування судом обставин справи, ухвалення законного, обґрунтованого і справедливого рішення у справі.

Враховуючи наведене, заявлені позовні вимоги є правомірними та підлягають задоволенню.

За приписами статті 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати зі справи слід покласти на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 73, 74, 76-80, 129, 231, 236, 237, 238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІЛЕНА М» (45022, Волинська область, Ковельський район, село Доротище, вул. Лесі Українки, 49, код ЄДРПОУ 37669252) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Полісмоли» (77552, Івано-Франківська область, Долинський район, смт. Вигода, вул. Заводська, 4, код ЄДРПОУ 41402290) 16 155, 99 грн. заборгованості, в т.ч.: 9 196,00 грн. - основного боргу, 835,09 грн. - пені, 4 756,38 грн. - інфляційних втрат, 1 368,52 грн. - 3% річних та 1921,00 грн. судового збору.

Відповідно до ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного рішення.

Повний текст рішення складено

06.03.2020

Суддя В. М. Дем`як

Дата ухвалення рішення06.03.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88049526
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 16 155, 99 грн. , Без виклику сторін

Судовий реєстр по справі —903/3/20

Судовий наказ від 27.03.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Рішення від 06.03.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

Ухвала від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Дем`як Валентина Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні