Рішення
від 04.03.2020 по справі 130/1945/19
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/63/2020

130/1945/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" березня 2020 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

в складі головуючого судді Шепеля К.А.,

за участю секретаря судового засідання Бондар С.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 4 Жмеринського міськрайонного суду справу за позовом адвоката Путіліна Євгена Вікторовича в інтересах ОСОБА_1 до Жмеринської міської державної нотаріальної контори в особі державного нотаріуса Бульби Людмили Іванівни (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_2 ) про визнання незаконною постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії,

приходить до такого.

Позиція позивача.

Позивач ОСОБА_1 19 вересня 2019 року звернулася до суду з цим позовом і вказала, що відповідно до державного акту на право постійного користуваня землею серії ВН від 10 листопада 1996 року, який був виданий Жмеринською районною державною адміністрацією, її чоловік ОСОБА_3 мав право постійного користування земельною ділянкою площею 10 га для ведення фермерського господарства на території Луко-Мовчанської сільської ради Жмеринського району, кадастровий номер 0521083900:03:002:0028. В 2001 році ОСОБА_3 створив селянське (фермерське) господарство Обрій . Згідно з витягом з державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права від 13 липня 2015 року, ОСОБА_3 зареєстрував своє речове право постійного користування вищевказаною земельною ділянкою. Відповідно до статуту фермерського господарства "Обрій" єдиним засновником господарства та його головою був ОСОБА_3 .. ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_3 помер. Позивач як спадкоємець за законом звернулася до Жмеринської міської державної нотаріальної контори із заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, однак їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю документів, які посвідчують право власності на майно фермерського господарства "Обрій" як цілісного майнового комплексу. Таку постанову відповідача позивач вважає незаконною та просить її скасувати. Крім цього, позивач просила зобов`язати відповідача вчинити дії щодо видачі їй свідоцтв про право на спадщину за законом на майно селянського (фермерського) господарства Обрій права користування на земельну ділянку, площею 10 га, кадастровий номер 0521083900:03:002:0028 на підставі державного акту на право постійного користування землею серії ВН від 10 листопада 1996 року, зареєстрованого за №40-77 (а.с.3-5).

В подальшому представник позивача ОСОБА_4 змінив предмет позову і просив визнати незаконною та скасувати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 23 грудня 2016 року №1436/02-31, винесену державним нотаріусом Жмеринської міської державної нотаріальної контори Бульбою Л.І., зобов`язати державного нотаріуса Жмеринської міської державної нотаріальної контори Бульбу Л.І. вчинити дії щодо видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину за законом на майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства Обрій (а.с.75а-76).

В судовому засідання представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просив їх задовольнити.

Позиція відповідача.

Відповідач в своїх запереченнях, які надійшли до суду 25 жовтня 2019 року, вказала, що 23 грудня 2016 року позивач звернулась до Жмеринської міської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на фермерське господарство Обрій , що знаходиться в с. Лука-Мовчанська Жмеринського району, засновником та головою якого був її чоловік ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Спадкування фермерського господарства здійснюється відповідно до закону. Статтею 19 Закону України Про фермерське господарство визначено, що входить до складу майна фермерського господарства. Стаття 22 цього ж закону передбачає, що майно фермерського господарства має належати померлому на праві власності. В свою чергу в даному випадку померлий ОСОБА_3 мав право на постійне користування земельною ділянкою, тому свідоцтво про право на спадщину за законом на це майно видане бути не може. Право постійного користування земельною ділянкою до складу спадщини не входить . У зв`язку з цим, відповідач просила повністю відмовити в задоволенні позову (а.с.64). Після зміни предмета спору відповідач 20 січня 2020 року підтримала раніше викладені заперечення щодо позову, при вирішенні спору покладається на розсуд суду (а.с.98).

В судове засідання відповідач не з`явилася, в своїй заяві від 20 січня 2020 року просила розглядати справу без її участі (а.с.98).

Позиція третьої особи.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася. 24 грудня 2019 року від неї надійшла заява, в якій вона не заперечувала щодо задоволення позову та просила розглянути справу без її участі (а.с.91).

Заяви, клопотання, інші процесуальні дії у справі.

Справа передана до провадження судді 19 версеня 2019 року, що видно з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями (а.с.23).

Ухвалою від 25 вересня 2019 року позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі (а.с.24).

Ухвалою від 28 жовтня 2019 року в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору було залучено ОСОБА_2 (а.с.70).

Ухвалою від 14 листопада 2019 року підготовче судове засідання було відкладено на 24 грудня 2019 року (а.с.86).

Підготовче провадження закрите ухвалою суду від 24 грудня 2019 року та призначено справу до судового розгляду (а.с.94).

Ухвалою від 21 січня 2020 року розгляд справи було відкладено у зв`язку із неявкою представника позивача (а.с.100).

Встановлені судом обставини та зміст спірних правовідносин.

Досліджуючи факти та питання права, що лежать в основі спору, суд встановив, що відповідно до копії державного акту серії ВН від 10 листопада 1996 року ОСОБА_3 на підставі розпорядження Жмеринської районної державної адміністрації від 6 листопада 1996 року №345 надано у постійне користування земельна ділянка, площею 10 га на території Лука-Мовчанської сільської ради для ведення селянського (фермерського) господарства (а.с.6).

Згідно з копією свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи 20 лютого 2001 року було зареєстровано селянське (фермерське) господарство Обрій , яке знаходиться в с. Лука-Мовчанська Жмеринського району, ідентифікацій код юридичної особи 31398413 (а.с.7).

Відповідно до копії статуту селянського фермерського господарства Обрій в редакції станом на 2001 рік, майно СФГ складають основні фонди, обігові кошти та інші цінності, вартість яких відображена в балансі СФГ. СФГ є власником майна, коштів, майнових та інших прав як засновник; майна, земельних угідь, коштів, майнових та інших прав, одержаних в результаті його фінансово-господарської діяльності; іншого майна, коштів та прав, набутих на підставах, не заборонених чинним законодавством. СФГ в процесі своєї діяльності у відповідності до чинного законодавства використовує земельні угіддя, передані йому засновниками або набуті (придбані у власність, орендовані, надані у користування) (а.с.8-13).

Згідно з копією свідоцтва про смерть ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 помер в м. Жмеринка Вінницької області (а.с.14).

Відповідно до витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Земельна ділянка кадастровий номер 0521083900:03:002:0028, площею 10 га на території Лука-Мовчанської сільської ради є державною власністю. За ОСОБА_3 3 червня 2015 року було зареєстровано право постійного користування цією земельною ділянкою (а.с.16-18).

Відповідно до копії постанови державного нотаріуса Жмеринської міської державної нотаріальної контори Бульби Л.І. від 23 грудня 2016 року №1436/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на фермерське господарство Обрій , оскільки у неї відсутні документи, що посвідчують право власності на майно фермерського господарства Обрій як цілісного майнового комплексу (а.с.15).

Як видно з копії спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , спадкоємицею майна останнього за законом є позивач (а.с.27-63).

Відповідно до копії статуту фермерського господарства Обрій в редакції станом на 2008 рік, у власності фермерського господарства може перебувати будь-яке майно, в тому числі земельні ділянки, житлові будинки, господарські будівлі і споруди, засоби виробництва тощо, яке необхідне для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і набуття якого у власність не заборонено законом.. Майно господарства належить йому на праві власності. Майнові права, що входять до складеного капіталу господарства, передаються йому на визначений в статуті термін (а.с.77-82).

Оцінюючи вищеперераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування, а також визнані відповідачем.

Надані позивачем всі докази прийняті судом до уваги, підстав для їх відхилення не вбачається.

Юридична кваліфікація встановлених обставин.

Підставою позову є те, що позивач є спадкоємицею майна ОСОБА_3 та хоче успадкувати майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства Обрій , однак відповідач відмовила їй у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом. Предметом позову є визнання незаконною та скасування постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії, а також зобов`язання нотаріуса вчинити дії щодо видачі позивачу свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказані майнові права.

Відповідно до статті 19 Закону України Про фермерське господарство до складу майна фермерського господарства (складеного капіталу) можуть входити: будівлі, споруди, облаштування, матеріальні цінності, цінні папери, продукція, вироблена господарством в результаті господарської діяльності, одержані доходи, інше майно, набуте на підставах, що не заборонені законом, право користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, які передаються членами фермерського господарства до його складеного капіталу.

Згідно з частинами першою, другою та шостою статті 20 Закону України Про фермерське господарство майно фермерського господарства належить йому на праві власності. Майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства, передаються йому на визначений у Статуті термін. Порядок володіння, користування і розпорядження майном фермерського господарства здійснюється відповідно до його Статуту, якщо інше не передбачено угодою між членами фермерського господарства та законом.

Відповідно до частини першої статті 23 Закону України Про фермерське господарство успадкування фермерського господарства (цілісного майнового комплексу або його частини) здійснюється відповідно до закону.

Згідно зі статтею 190 ЦК України майном як особливим об`єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Майнові права є неспоживною річчю. Майнові права визнаються речовими правами.

Відповідно до частини другої статті 191 ЦК України до складу підприємства як єдиного майнового комплексу входять усі види майна, призначені для його діяльності, включаючи земельні ділянки, будівлі, споруди, устаткування, інвентар, сировину, продукцію, права вимоги, борги, а також право на торговельну марку або інше позначення та інші права, якщо інше не встановлено договором або законом.

Як зазначено в статті 1216 Цивільного кодексу України, спадкування - це перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Здатність мати цивільні права й обов`язки (цивільну правоздатність) мають усі фізичні особи. Цивільна правоздатність фізичної особи припиняється в момент її смерті, як визначено статтею 25 Цивільного кодексу України.

Згідно зі статтею 1218 Цивільного кодексу України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини й не припинилися внаслідок його смерті.

Право користування земельною ділянкою, що виникло в особи лише на підставі державного акта на право користування земельною ділянкою без укладення договору про право користування земельною ділянкою із власником землі, припиняється зі смертю особи, якій належало таке право і не входить до складу спадщини. Така позиція висловлена Верховним Судом України в постанові від 23 листопада 2016 року у справі № -6-31 13цс15.

Таким чином позивач може успадкувати всі інші майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства Обрій , крім права на постійне користування земельною ділянкою.

Відповідно до статті 50 Закону України Про нотаріат нотаріальна дія або відмова у її вчиненні, нотаріальний акт оскаржуються до суду. Право на оскарження нотаріальної дії або відмови у її вчиненні, нотаріального акта має особа, прав та інтересів якої стосуються такі дії чи акти.

Висновки суду.

Отже суд, повно і всебічно з`ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні; відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права ухвалює рішення про задоволення позову, яке відповідає завданню цивільного судочинства, визначеному ЦПК України щодо справедливого, неупередженого і своєчасного вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що позов слід задовольнити повністю.

Керуючись статтями 19, 20, 23 Закону України Про фермерське господарство , статтями 190, 191, 1216, 1218 ЦК України, статтями 77, 78, 79, 80, 89, 141, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов адвоката Путіліна Євгена Вікторовича в інтересах ОСОБА_1 до Жмеринської міської державної нотаріальної контори в особі державного нотаріуса Бульби Людмили Іванівни (третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_2 ) про визнання незаконною постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії та зобов`язання вчинити дії задовольнити повністю.

Визнати незаконною та скасувати постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 23 грудня 2016 року №1436/02-31, винесену державним нотаріусом Жмеринської міської державної нотаріальної контори Бульбою Л.І.

Зобов`язати державного нотаріуса Жмеринської міської державної нотаріальної контори Бульбу Л.І. вчинити дії щодо видачі ОСОБА_1 свідоцтва про право на спадщину за законом на майнові права, що входять до складеного капіталу фермерського господарства Обрій .

Рішення може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вінницького апеляційного суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Ім`я (найменування) сторін:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянка України, паспорт серії НОМЕР_1 , ід. № НОМЕР_2 , мешканка АДРЕСА_1 .

Представник позивача: адвокат Путілін Євген Вікторович, місцезнаходження, АДРЕСА_2 , свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №513 від 16 жовтня 2006 року.

Відповідач: Жмеринська міська державна нотаріальна контора в особі державного нотаріуса Бульби Людмили Іванівни, яка знаходиться по вул.. Київська, 1а, м. Жмеринка Вінницької області, 23100, код ЄДРПОУ 02883127.

Третя особа: ОСОБА_2 , громадянка України, ід. № НОМЕР_3 , мешканка АДРЕСА_3 .

Головуючий суддя Костянтин Шепель

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88052566
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —130/1945/19

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 21.01.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 14.11.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 25.09.2019

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні