Рішення
від 02.03.2020 по справі 134/79/20
КРИЖОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/134/80/2020

Справа № 134/79/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

02 березня 2020 року Крижопільський районний суд

Вінницької області

в складі: головуючого-судді: Зарічанського В.Г.

з участю секретаря: Балух О.В.

розглянувши в спрощеному судовому провадженні в залі суду в смт. Крижопіль цивільну справу за позовом Бершадської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі: Крижопільської районної ради, Комунального некомерційного підприємства Крижопільська окружна лікарня інтенсивного лікування до ОСОБА_1 , про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла внаслідок кримінального правопорушення ,

В С Т А Н О В И В :

Бершадська місцева прокуратура в інтересах держави в особі: Крижопільської районної ради, Комунального некомерційного підприємства Крижопільська окружна лікарня інтенсивного лікування звернулася до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 , 1909 грн. 65 копійок, витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла внаслідок кримінального правопорушення ОСОБА_2 .

Вказала, що 04.05.2019 близько 18.00 год. ОСОБА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, прийшов до своєї знайомої - ОСОБА_2 , що проживає за адресою: АДРЕСА_1 , де також перебував у гостях їхній спільний знайомий - ОСОБА_3 . Вищевказані особи почали вживати спиртні напої. Під час спільного вживання алкоголю на території домогосподарства ОСОБА_2 , між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 виникла словесна суперечка, в ході якої ОСОБА_1 , перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, на грунті раптово виниклих неприязних відносин умисно, з метою заподіяння тілесних ушкоджень, штовхнув своїми руками ОСОБА_2 , яка впала на підлогу. Після чого, ОСОБА_1 , продовжуючи свій злочинний умисел на заподіяння тілесних ушкоджень ОСОБА_2 , підійшовши до ОСОБА_2 , яка лежала на підлозі, та наніс декілька ударів своїми ногами по тулубу останньої. В результаті нанесених ударів, ОСОБА_2 отримала тілесні ушкодження.

Згідно висновку судово-медичної експертизи №126 від 20.06.2019 у ОСОБА_2 виявлено тілесні ушкодження у виді закритого перелому 10 ребра зліва, синців на обох передпліччях.

Вищевказані ушкодження утворилися від дії тупого-твердого предмету (предметів), з різною контактуючою поверхнею, які не відобразили своїх індивідуальних особливостей в морфологічній характеристиці ушкоджень. Ушкодження у вигляді синців, мають незначні скороминущі наслідки, тривалістю, тривалістю не більш як шість днів і за цією ознакою відносяться до легких тілесних ушкоджень. Ушкодження у вигляді закритої тупої травми грудної клітки - перелом 10 ребра зліва, спричинили тривалий, понад три тижні/21 день розлад здоров`я і за цією ознакою відноситься до тілесних ушкоджень середнього ступеню тяжкості. Утворення вищевказаних ушкоджень, враховуючи їх характер та локалізацію, при падінні з висоти власного зросту, малоймовірно.

Ухвалою Піщанського районного суду Вінницької області від 27.11.2019 (справа №134/1185/19, рішення набрало законної сили 05.12.2019, кримінальне провадження відносно ОСОБА_1 , обвинуваченого за ч. 1 ст. 122 КК України, закрито в зв`язку з відмовою потерпілого від обвинувачення

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень ОСОБА_2 з 06.05.2019 по 11.05.2019 (5 л/днів) перебувала на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділені Комунального некомерційного підприємства Крижопільська окружна лікарня інтенсивного лікування з діагнозом: закритий перелом 10 ребра зліва, забій м`яких тканин обох передплічь.

Згідно довідки, виданої КНП Крижопільська ОЛІЛ від 19.12.2019 №01/2698, на лікування ОСОБА_2 , 1961 р.н., лікарнею витрачено 1909 грн. 65 коп.

Таким чином, на лікування ОСОБА_2 КНП Крижопільська ОЛІЛ понесенні витрати на загальну суму 1909 грн. 65 коп. бюджетних коштів.

Ухвалою суду від 03.02.2020 даний позов прийнято до розгляду, провадження у справі відкрито, розгляд справи ухвалено проводити в порядку спрощеного позовного провадження.

Прокурор Крижопільського відділу Бершадської прокуратури Кузьмич Д.О. до суду надіслав заяву де позов підтримує та просив задовольнити, справу розглянути без його участі.

Відповідачем надано на адресу суду заяву, в якій він позов визнає повністю.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

В судовому засіданні встановлено, що ухвалою Піщанського районного суду Вінницької області від 27.11.2019 (справа №134/1185/19 кримінальне провадження відносно Папшої О.І., обвинуваченого за ч. 1 ст. 122 КК України закрите в зв`язку з відмовою потерпілої від обвинувачення (а.с. 5).

Згідно із ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно довідки КНП Крижопільської ОЛІЛ від 19.12.2019 № 01/2698 на лікування ОСОБА_2 , 1961 року народження лікарнею витрачено 1909,65 грн. бюджетних коштів (а.с. 6).

Відповідно до вимог частини 7 статті 128 КПК України, особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальній справі, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Установленим судом фактам відповідають цивільні правовідносини, що виникають із відшкодування шкоди і регулюються статтею 121 Конституції України, ст.ст. 22, 23, 1166, 1167 ЦК України.

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладається представництво інтересів держави в суді у випадкам, визначених законом.

Статтею 56 ЦПК України встановлено, що у випадках, встановлених законом, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах. При цьому органи державної влади, органи місцевого самоврядування повинні надати суду документи, що підтверджують наявність передбачених законом підстав для звернення до суду в інтересах інших осіб.

У визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 закону України "Про прокуратуру" прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Крижопільська ОЛІЛ являється комунальною установою, фінансується за рахунок місцевого бюджету, в суд з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування ОСОБА_2 не зверталася, відповідно не відшкодування витрат на лікування особи потерпілої від кримінального правопорушення, зачіпає інтереси держави, тому за змістом ч. 4 ст. 23 ЗУ "Про прокуратуру" у даному цивільно-правому спорі наявні підстави для представництва прокурором в суді держави в особі Крижопільської ОЛІЛ.

Відповідно до ч. 1 ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Згідно п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат № 11 від 07.07.1995 року, судам слід мати на увазі, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року. Як передбачено цим Порядком, сума коштів, що підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі, та щоденної вартості його лікування. Термін і обґрунтованість перебування потерпілого від злочину на стаціонарному лікуванні визначається на підставі даних лікувального закладу, де він перебував на лікуванні. До справи має бути приєднана довідка - розрахунок бухгалтерії цього закладу із записом про вартість одного ліжко-дня та загальну суму фактичних витрат на лікування потерпілого. Витрачені на стаціонарне лікування кошти підлягають відшкодуванню у повному обсязі і зараховуються до відповідного державного бюджету залежно від джерел фінансування закладу охорони здоров`я або на рахунок юридичної особи, якій належить останній.

Згідно абз. 2 п. 2 Порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року, визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Згідно із п. 3 вищезазначеного Порядку визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров`я або прокурора. У разі, коли при ухвалені вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами.

Приймаючи до уваги вищевикладене, враховуючи, що в судовому засіданні на підставі зібраних по справі доказів установлено, що закладом охорони здоров`я, в якому перебувала на лікуванні потерпіла ОСОБА_2 витрачено державні кошти, розмір яких підтверджено дослідженими по справі доказами, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позовних вимог та стягнення з ОСОБА_1 витрачених коштів у розмірі 1909, 65 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, оскільки позивача, на користь якого ухвалено рішення, звільнено від сплати судового збору, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог. Тобто з відповідача підлягає стягненню на користь держави судовий збір в сумі 2102 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст. 1206 ЦК України, ст.ст. 12, 81, 141, 259, 263-265 , 279 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Крижопільської окружної лікарні інтенсивного лікування (р/р НОМЕР_1 в ПАТ АБ Укргазбанк , МФО320478, код ЄДРПОУ 01982560, КМП Крижопільська ОЛІЛ ) 1909 (одну тисячу девятсот девять) гривень 65 копійок витрат, понесених Комунальним некомерційним підприємством Крижопільська окружна лікарня інтенсивного лікування на лікування потерпілої від кримінального правопорушення ОСОБА_2 .

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні на користь держави.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання його копії.

Суддя:

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88052752
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла внаслідок кримінального правопорушення

Судовий реєстр по справі —134/79/20

Рішення від 02.03.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Крижопільський районний суд Вінницької області

Зарічанський В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні