Ухвала
від 18.02.2020 по справі 2а-10320/11/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

18 лютого 2020 року м. Київ № 2а-10320/11/2670

Окружний адміністративний суд міста Києва в складі головуючої судді Кузьменко А.І., за участю секретаря судових засідань Прокопенко О.В., розглянувши заяву Головного управління Пенсійного фонду України у місті Києві про заміну сторони виконавчого провадження за виконавчим листом, виданим в адміністративній справі

за позовом Управління Пенсійного фонду в Шевченківському районі міста Києва

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Сібіінвест"

про стягнення заборгованості у розмірі 2 449, 92 грн.

за участі представників сторін:

від позивача - не з`явився,

від відповідача - не з`явився,

від заявника - не з`явився

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві звернулося до Окружного адміністративного суду міста Києва із заявою про заміну сторони виконавчого провадження, а саме стягувача з Управління Пенсійного фонду в Шевченківському районі міста Києва на Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві, в даній адміністративній справі.

В обґрунтування поданої заяви представник Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві зазначив, що відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1055 реорганізовано деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1.

Відповідно до Переліку територіальних органів Пенсійного фонду України, які реорганізуються шляхом злиття, який є додатком 1 до постанови №1055, Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва реорганізовано шляхом злиття та утворено Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України в місті Києві.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року №203 утворено Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві, реорганізувавши шляхом злиття Правобережне, Лівобережне, Центральне об`єднані управління Пенсійного фонду України в місті Києві та Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 лютого 2020 року заяву призначено до розгляду в судовому засіданні.

Сторони в судове засідання не з`явились, хоча були повідомлені про час, дату та місце його проведення.

З урахуванням частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд дійшов висновку про можливість розгляду заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні за відсутністю представника заявника та представників заінтересованих осіб.

Розглянувши подану заяву, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для її розгляду та вирішення, Окружний адміністративний суд міста Києва встановив наступне.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва № 2а-10320/11/2670 від 30 листопада 2011 року адміністративний позов Управління Пенсійного фонду в Шевченківському районі міста Києва задоволено. Присуджено стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Сібінвест" (02091, м. Київ, Харківське шосе, 144-б, код ЄДРПОУ 33349860) на користь Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі м. Києва (01054, м. Київ, вул. Воровського, 29, код ЄДРПОУ 26087323, р/р 256093122614 в ГУ Ощадбанку по місту Києву та Київській області, МФО 322669) суму заборгованості (недоїмки) по сплаті внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у розмірі 2 449 (дві тисячі чотириста сорок дев`ять) грн. 92 коп.

23 квітня 2012 року в адміністративній справі №2а-10320/11/2670 видано виконавчий лист.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 27 травня 2015 року у задоволенні заяв Управління Пенсійного фонду України в Дарницькому районі міста Києва про заміну сторони виконавчого провадження та поновлення строку на пред`явлення виконавчого листа №2а-10320/11/2670 від 23 квітня 2012 року до виконання відмовлено.

Так, судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1055 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" реорганізовано деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 1.

У відповідності до додатку №1 Переліку територіальних органів Пенсійного фонду України, які реорганізуються шляхом злиття, Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва реорганізовано шляхом злиття у Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України в місті Києві.

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року №203 "Про утворення Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві" утворено Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві, реорганізувавши шляхом злиття Правобережне, Лівобережне, Центральне об`єднані управління Пенсійного фонду України в місті Києві та Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року №203 набрала чинності 05 квітня 2017 року.

Як встановлено судом, 27 квітня 2018 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення діяльності юридичної особи - Центрального об`єднаного управління Пенсійного фонду України в місті Києві та цього ж дня внесено запис про реєстрацію Головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві.

У відповідності до частини 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02 червня 2016 року №1404-VIII встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

З матеріалів справи слідує, що Головне управління Пенсійного фонду України у м. Києві не має можливості отримати присуджені за рішення суду кошти, оскільки стягувачем за виконавчим листом, зазначено - Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва.

За приписами частини 1 статті 370 Кодексу адміністративного судочинства України, встановлено, що судове рішення, яке набрало законної сили, є обов`язковим для учасників справи, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності, - за її межами.

Крім того, положеннями статті 129-1 Конституції України гарантовано, що судове рішення є обов`язковим до виконання. При цьому, держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Також суд зазначає, що відповідно до вимог статті 8 Кодексу адміністративного судочинства України, суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини.

У свою чергу, Європейським судом з прав людини також вказується про те, що при застосуванні процедурних правил, національні суди повинні уникати як надмірного формалізму, який буде впливати на справедливість процедури, так і зайвої гнучкості, яка призведе до нівелювання процедурних вимог, встановлених законом (рішення від 26 липня 2007 року у справі "Walchli v. France", від 8 грудня 2016 року "ТОВ "Фріда" проти України").

З наведених вище постанов Уряду про реорганізацію пенсійних органів, можна дійти висновку про те, що Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві є правонаступником Центрального об`єднаного управління Пенсійного фонду України в місті Києві, яке, у свою чергу є правонаступником Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва. Отже, суд вбачає можливість на даному етапі здійснити таку заміну сторони виконавчого провадження з огляду на те, що прослідковується перехід процесуальних прав та обов`язків даних органів.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі Шостого апеляційного адміністративного суду від 15 січня 2020 року в адміністративній справі № 826/1038/13-а.

За наведених обставин, суд дійшов висновку про необхідність здійснення заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником - стягувача у виконавчому листі № 2а-10320/11/2670 від 23 квітня 2012 року, а саме, Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва на Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві (ЄДРПОУ 42098368).

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 72-77, 241-243, 248, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

1.Заяву Головного управління пенсійного фонду України в місті Києві про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

2.Замінити стягувача у виконавчому листі, виданому Окружним адміністративним судом міста Києва в адміністративній справі № 2а-10320/11/2670 23 квітня 2012 року, а саме Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва на Головне управління Пенсійного фонду України в місті Києві (04053, місто Київ, вулиця Бульварно-Кудрявська, будинок 16, ЄДРПОУ 42098368).

Ухвала набирає законної сили згідно статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до підпункту 15.5 пункту 15 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Суддя Кузьменко А.І.

Ухвалу виготовлено 05 березня 2020 року.

Дата ухвалення рішення18.02.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88060843
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 2 449, 92 грн.

Судовий реєстр по справі —2а-10320/11/2670

Ухвала від 18.02.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 04.02.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 20.07.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кузьменко А.І.

Ухвала від 15.05.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кротюк О.В.

Постанова від 30.11.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Савченко А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні