Ухвала
від 02.03.2020 по справі 453/199/20
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 453/199/20 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-сс/811/215/20 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 березня 2020 року Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду в складі:

головуючого-судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_7 ,

захисника-адвоката ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові апеляційну скаргу прокурора ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Сколівського районного суду Львівської області від 20 лютого 2020 року про відмову у застосуванні щодо підозрюваного ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою,

в с т а н о в и л а :

Ухвалою слідчого судді Сколівського районного суду Львівської області від 20 лютого 2020 року відмовлено у задоволенні клопотання слідчого СВ Сколівського ВП Стрийського ВП ГУНП у Львівській області майора поліції ОСОБА_10 , погодженого начальником Сколівського відділу Стрийської місцевої прокуратури радником юстиції ОСОБА_9 , про застосування щодо підозрюваного ОСОБА_11 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою; застосовано щодо

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Магерів Жовківського району Львівської області, який обіймає посаду директора ТОВ «Артур», зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за зазначеним місцем фактичного проживання до 19 квітня 2020 року включно. Покладено на підозрюваного ОСОБА_7 такі обов`язки: не залишати місце фактичного проживання за адресою: АДРЕСА_2 ,без дозволу слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду,за виключенням необхідності отримання медичної допомоги; прибувати до слідчого, прокурора чи суду за першим викликом; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із іншими підозрюваними (якщо такі будуть) у даному кримінальному провадженні, а також свідками; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

На ухвалу слідчого судді прокурор ОСОБА_9 подала апеляційну скаргу, в якій просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову ухвалу, якою застосувати до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів із визначенням застави у розмірі 954 147, 30 грн.

В обґрунтування апеляційної скарги прокурор покликається на те, що судом безпідставно відмовлено у задоволення клопотання про застосування щодо підозрюваного ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою лише з тих підстав, що підозрюваний ОСОБА_7 раніше не судимий, проживає із сином та дружиною, яка є інвалідом, й потребує оперативного лікування, за місцем проживання характеризується позитивно, що підозрюваний є обмежено працездатним внаслідок порушення функції лівої кисті, а також добросовісно виконує процесуальні обов`язки на стадії досудового розслідування. Зазначає, що вказане суперечить вимогам чинного законодавства, оскільки в умовах ізоляції наявні медичні установи, які надають кваліфіковану медичну допомогу, а тому вважає, що підозрюваний може продовжити своє лікування в місцях позбавлення волі. Звертає увагу, що судом проігноровано той факт, що підозрюваному ОСОБА_7 оголошено підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 195, ч. 2 ст. 366, ч. 1 ст. 366 КК України. Звертає увагу, що підозрюваний ОСОБА_7 після вчинення ним кримінального правопорушення, розуміючи, що спричинені ним збитки місцевому бюджету Верхньосиньовидненської селищної ради в особливо великому розмірі, не вжив заходів щодо відшкодування завданої шкоди до сьогоднішнього часу. Стверджує, що беручи до уваги, що ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років, тому застосування до нього запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту є недостатнім для запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на хід досудового розслідування у цьому ж кримінальному провадженні та знищення будь-яких речових доказів, які можуть мати істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення.

Заслухавши доповідь судді; виступ прокурора на підтримку апеляційної скарги, підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника адвоката ОСОБА_8 , які просять судове рішення залишити без зміни, обговоривши наведені в апеляційній скарзі доводи й перевіривши матеріали провадження, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з таких підстав.

03 січня 2020 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020140300000013 внесені відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч. 5 ст. 191, ч. 1, ч. 2 ст. 366 КК України КК України.

ОСОБА_7 підозрюється у привласненні чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем у особливо великих розмірах; складанні, внесенні доофіційних документівзавідомо неправдивихвідомостей,що спричинилотяжкі наслідки;у заволодіннічужим майномшляхом зловживанняслужбовою особоюсвоїм службовимстановищем,вчиненому повторно;у складанні,внесенні доофіційних документівзавідомо неправдивихвідомостей, тобто у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3, ч. 5 ст. 191, ч. 1, ч. 2 ст. 366 КК України.

Судове рішення про відмову в задоволенні клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та застосування щодо ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту постановлене з дотриманням вимог ст.ст. 177, 178, 181, 194 КПК України.

За змістом п.3 ч. 1, ч. 4 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать, зокрема, про недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні. Якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор не доведе вказані обставини, слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід, ніж той, який зазначений у клопотанні.

З урахуванням зазначених вимог закону слідчий суддя дійшов обґрунтованого й правильного висновку про відмову в задоволенні клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та застосування до ОСОБА_7 цілодобового домашнього арешту за місцем фактичного проживання підозрюваного.

На підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів слідчий суддя оцінив у сукупності всі обставини, в тому числі вагомість наявних доказів про обґрунтованість підозри у вчиненні правопорушень; ступінь їх тяжкості; наявність передбачених ст. 177 КПК України ризиків; особу підозрюваного, який раніше не судимий, проживає у м. Львові із дружиною - інвалідом, котра потребує оперативного лікування, позитивно характеризується за місцем проживання, вік підозрюваного, стан здоров`я ОСОБА_7 , який є обмежено працездатним внаслідок порушення функції лівої кисті, а також добросовісність виконання ним процесуальних обов`язків на стадії досудового розслідування, а також те, що прокурором не доведена недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, зазначеним у клопотанні.

Апеляційні вимоги прокурора про необхідність застосування до ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою є необґрунтованими.

Колегія суддів погоджується з висновком слідчого судді, що запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту за зазначеним місцем фактичного проживання, а саме: АДРЕСА_2 та з покладенням на підозрюваного обов`язків, передбачених п.1, п.2, п.3, п.4, п.8 ч. 5 ст. 194 КПК України, є достатнім для забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігатиме спробам вчинення дій, визначених ч.1 ст. 177 КПК України.

Підстав вважати, що запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту не забезпечить виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, немає.

Правових підстав для скасування судового рішення апеляційна скарга не містить.

З огляду на викладене колегія суддів дійшла висновку про необґрунтованість апеляційної скарги й відсутність підстав для скасування судового рішення.

Керуючись ст.404,407,419КПК України,колегія суддів

у х в а л и л а :

Ухвалу слідчогосудді Сколівського районного суду Львівської області від 20 лютого 2020 року про обрання підозрюваному ОСОБА_7 запобіжного заходу залишити без змін, а апеляційну скаргу прокурора ОСОБА_9 без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення.

С у д д і :

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88070188
СудочинствоКримінальне
Сутьвідмову у застосуванні щодо підозрюваного ОСОБА_7 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —453/199/20

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 28.04.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Березюк О. Г.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 16.03.2020

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Сколівський районний суд Львівської області

Курницька В. Я.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Стельмах І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні