Ухвала
від 24.02.2020 по справі 755/14145/14-ц
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/14145/14-ц

Провадження №: 6/755/206/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"24" лютого 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Арапіної Н.Є.

з секретарем Бурлака Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Дніпровського районного суду міста Києва цивільну справу за заявою Акціонерного товариства Альфа-Банк за участю заінтересованих осіб Акціонерного товариства Укрсоцбанк , Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження,

в с т а н о в и в :

заявник звернувся до суду із заявою за участю заінтересованих осіб Акціонерного товариства Укрсоцбанк , Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження. Свої вимоги мотивував тим, що 12 червня 2014 року ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва задоволено заяву Публічного акціонерного товариства Укрсоцбанк до Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації українських банків від 22 листопада 2013 року по справі № 1157/13. 28 травня 2019 року ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва заяву Акціонерного товариства Укрсоцбанк , заінтересована особа: Товариство з обмеженою відповідальністю Тітан ЛТД про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення на примусове виконання задоволено: видано дублікат виконавчого листа №755/14145/14-ц, виданого Дніпровським районним судом м. Києва 23 червня 2014 року, про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тітан ЛТД" та ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Укрсоцбанк" заборгованість по договору кредиту в сумі 216 763 (Двісті шістнадцять тисяч сімсот шістдесят три) гривні, 47 копійок, та 2050,00 грн. Третейського збору. Поновлено Акціонерному товариству Укрсоцбанк строк пред`явлення до виконання виконавчого листа по справі №755/14145/14-ц, виданого Дніпровським районним судом м. Києва 23 червня 2014 року, про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тітан ЛТД" та ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Укрсоцбанк" заборгованість по договору кредиту в сумі 216 763 (Двісті шістнадцять тисяч сімсот шістдесят три) гривні, 47 копійок, та 2050,00 грн. Третейського збору. 10 вересня 2019 року рішенням загальних зборів учасників Акціонерного товариства Альфа-Банк та загальних зборів учасників Акціонерного товариства Укрсоцбанк затверджено рішення про реорганізацію Акціонерного товариства Укрсоцбанк шляхом приєднання до Акціонерного товариства Альфа-Банк . 15 вересня 2019 року Рішенням № 5/2019 єдиного акціонера Акціонерного товариства Укрсоцбанк було затверджено Передавальний акт та визначено, що правонаступництво щодо всього майна, прав та обов`язків Акціонерного товариства Укрсоцбанк , які зазначені у передавальному акті, виникає у Акціонерного товариства Альфа-Банк з дати, визначеної у Передавальному актів, а саме - з 15 жовтня 2019 року. Протоколом № 4/2019 позачергових загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства Альфа-Банк від 15 жовтня 2019 року було вирішено затвердити Передавальний акт. У зв`язку з чим, просить суд замінити сторону виконавчого провадження з Акціонерного товариства Укрсоцбанк на Акціонерного товариства Альфа-Банк .

Сторони в судове засідання не з`явилися, хоча про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Причини неявки суду не повідомили.

Згідно ч. 3 ст. 442 ЦПК України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

На підставі ст.247 ч.2 ЦПК України справа розглянута за відсутності сторін без фіксування судового засідання технічними засобами.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступні фактичні обставини та відповідні правовідносини.

12 червня 2014 року ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва задоволено заяву Публічного акціонерного товариства Укрсоцбанк до Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення Постійно діючого Третейського суду при Асоціації українських банків від 22 листопада 2013 року по справі № 1157/13 (а.с. 31-32).

28 травня 2019 року ухвалою Дніпровського районного суду м. Києва заяву Акціонерного товариства Укрсоцбанк , заінтересована особа: Товариство з обмеженою відповідальністю Тітан ЛТД про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для його пред`явлення на примусове виконання задоволено: видано дублікат виконавчого листа №755/14145/14-ц, виданого Дніпровським районним судом м. Києва 23 червня 2014 року, про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тітан ЛТД" та ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Укрсоцбанк" заборгованість по договору кредиту в сумі 216 763 (Двісті шістнадцять тисяч сімсот шістдесят три) гривні, 47 копійок, та 2050,00 грн. Третейського збору. Поновлено Акціонерному товариству Укрсоцбанк строк пред`явлення до виконання виконавчого листа по справі №755/14145/14-ц, виданого Дніпровським районним судом м. Києва 23 червня 2014 року, про солідарне стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Тітан ЛТД" та ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства "Укрсоцбанк" заборгованість по договору кредиту в сумі 216 763 (Двісті шістнадцять тисяч сімсот шістдесят три) гривні, 47 копійок, та 2050,00 грн. Третейського збору (а.с. 58-61).

10 вересня 2019 року рішенням загальних зборів учасників Акціонерного товариства Альфа-Банк та загальних зборів учасників Акціонерного товариства Укрсоцбанк затверджено рішення про реорганізацію Акціонерного товариства Укрсоцбанк шляхом приєднання до Акціонерного товариства Альфа-Банк .

15 вересня 2019 року Рішенням № 5/2019 єдиного акціонера Акціонерного товариства Укрсоцбанк було затверджено Передавальний акт та визначено, що правонаступництво щодо всього майна, прав та обов`язків Акціонерного товариства Укрсоцбанк , які зазначені у передавальному акті, виникає у Акціонерного товариства Альфа-Банк з дати, визначеної у Передавальному актів, а саме - з 15 жовтня 2019 року.

Протоколом № 4/2019 позачергових загальних зборів акціонерів Акціонерного товариства Альфа-Банк від 15 жовтня 2019 року було вирішено затвердити Передавальний акт.

Статтею 1 Закону України Про виконавче провадження виконавче провадження як завершальна стадія судового провадження і примусове виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) сукупність дій визначених у цьому Законі орган і в і осіб, що спрямовані на примусове виконання рішень і проводяться на підставах, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією України, цим Законом, іншими законами та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону, а також рішеннями, які відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню.

Відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень. (п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України Про виконавче провадження ).

Відповідно до ст. 1 Закону України Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків , банк або банки (далі разом або окремо - Банк, що приєднується) мають право здійснити реорганізацію шляхом приєднання до іншого банку (далі - Банк-правонаступник, а разом Банк, що приєднується, та Банк-правонаступник - Банки-учасники) за спрощеною процедурою, визначеною цим Законом та нормативно-правовими актами Національного банку України та Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків Банку, що приєднується, виникає у Банку-правонаступника з моменту, визначеного передавальним актом, затвердженим загальними зборами Банку, що приєднується, та Банку-правонаступника.

З моменту, визначеного передавальним актом, затвердженим загальними зборами Банку, що приєднується, та Банку-правонаступника, Банк-правонаступник набуває усіх прав і обов`язків щодо погашення грошових зобов`язань чи податкового боргу банку, що приєднався до нього, у зв`язку з чим Банк, що приєднується, вважається юридичною особою, у якої відсутня заборгованість зі сплати податків, зборів та обов`язкових платежів

Відповідно до ч. 1 ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження. (ч. 5 ст. 442 Цивільного процесуального кодексу України)

Згідно зі ст. 512, 514 Цивільного кодексу України, кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: 1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги); 2) правонаступництва; 3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем); 4) виконання обов`язку боржника третьою особою. До нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Виходячи із цих норм, зокрема, п. 1 ч. 1 ст. 512 Цивільного кодексу України, у разі передання кредитором у зобов`язанні своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора. Така заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ч. 5 ст. 15 закону Про виконавче провадження , ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Згідно правової позиції, що містить постанова Верховного Суду України від 20.11.2013 року (Справа № 6-122цс13), виходячи зі змісту статей 512, 514 ЦК України, ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України Про виконавче провадження заміна кредитора у зобов`язанні можлива з підстав відступлення вимоги (цесія), правонаступництва (смерть фізичної особи, припинення юридичної особи) тощо й до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, у тому числі бути стороною виконавчого провадження шляхом подання ним та розгляду судом заяви про заміну стягувача.

З урахуванням викладеного суд приходить висновку про задоволення заяви Акціонерного товариства Альфа-Банк за участю заінтересованих осіб Акціонерного товариства Укрсоцбанк , Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження повністю.

Керуючись ст.ст. 512, 514, 516 ЦК України, ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 260, 353, 442 ЦПК України, суд, -

п о с т а н о в и в :

Заяву Акціонерного товариства Альфа-Банк за участю заінтересованих осіб Акціонерного товариства Укрсоцбанк , Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити повністю.

Замінити сторону виконавчого провадження з примусового виконання виконавчого листа по цивільній справі № 755/14145/14-ц за позовом Публічного акціонерного товариства Укрсоцбанк до Товариства з обмеженою відповідальністю Комерційно-виробнича фірма Тітан ЛТД, ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, а саме, стягувача з Публічного акціонерного товариства Укрсоцбанк на Акціонерне товариство Альфа-Банк , код ЄДРПОУ 23494714 місцезнаходження: 03150, вул. В. Васильківська, 100, м. Київ.

Копію ухвали направити сторонам виконавчого провадження.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Суддя Н.Є.Арапіна

СудДніпровський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено11.03.2020
Номер документу88072661
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —755/14145/14-ц

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Арапіна Н. Є.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 28.05.2019

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Марфіна Н. В.

Ухвала від 12.06.2014

Цивільне

Дніпровський районний суд міста Києва

Хіміч В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні