Рішення
від 04.03.2020 по справі 125/475/19
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/475/19

2/125/161/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.03.2020 року м. Бар

Барський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Хитрука В.М.

за участі секретаря судового засідання Мазур К.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бар Вінницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Міжлісся про розірвання договору оренди землі

ВСТАНОВИВ:

Свої вимоги до суду позивач ОСОБА_1 мотивувала тим, що вона є власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,2052 га, яка розташована на території Войнашівської сільської ради Барського району, Вінницької області. Вказану земельну ділянку вона успадкувала після смерті ОСОБА_2 та отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом. 01.11.2007 року спадкодавець ОСОБА_2 уклала з ТОВ Міжлісся договір оренди землі строком на 20 років. Пунктами 36 та 37 Договору передбачено можливість розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку, зокрема при переході права власності на земельну ділянку. 26.10.2018 року ОСОБА_1 звернулась до ТОВ Міжлісся із заявою про розірвання договору оренди та повернення їй земельної ділянки відповідно до умов договору. 30.10.2018 року ТОВ Міжлісся в своєму листі за № 3020/1 відмовило ОСОБА_1 у розірванні договору оренди землі. 13.12.2018 року ОСОБА_1 повторно звернулась до ТОВ Міжлісся із заявою про розірвання договору оренди. 13.12.2018 року позивач отримала відмову товариства у розірванні договору оренди землі. Тому, позивач ОСОБА_1 змушена звертатися до суду за захистом порушених прав та законних інтересів. Просила розірвати договір оренди землі укладений 01.11.2007 року між ОСОБА_2 та ТОВ Міжлісся щодо земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,2052 га, яка розташована на території Войнашівської сільської ради Барського району, Вінницької області.

Позивач ОСОБА_1 та її представник адвокат Іванова В.О. у судове засідання не з`явилися, надали суду письмову заяву, в якій зазначили, що позовні вимоги підтримують повністю та наполягають на їх задоволенні, просили справу розглянути без їх участі.

Представник відповідача по справі ТОВ Міжлісся адвокат Радзієвський А.М. позов не визнав, заперечував проти його задоволення, просив справу розглядати без його участі, про що зазначив в письмовій заяві до суду. У відзиві вказав, що п.37 Договору оренди землі не містить права Орендодавця в односторонньому порядку розірвати договір. За приписами ст.. 291, 525, 629 одностороння відмова від зобов`язання не допускається. Договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, вважає, що позов доведений та обґрунтований і його необхідно задовольнити в повному обсязі. До такого висновку суд дійшов з наступного.

Судом встановлено, що 01.11.2007 року між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю Міжлісся був укладений договір оренди земельної ділянки, площею 1,2052 га, кадастровий номер: 0520280600:01:004:0055, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Войнашівської сільської ради Барського району, Вінницької області, строком на 20 років, що належить орендодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯА №822808, виданого Барською районною державною адміністрацією Вінницької області 21.12.2005 року.

Земельна ділянка, що є предметом зазначеного договору оренди землі, була передана ОСОБА_2 до ТОВ Міжлісся що підтверджується відповідним актом прийому-передачі земельної ділянки від 01.11.2007 року.

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 25.10.2018 року за реєстром № 1310, ОСОБА_1 є спадкоємцем майна після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме земельної ділянки, площею 1,2052 га, кадастровий номер: 0520280600:01:004:0055, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Войнашівської сільської ради Барського району, Вінницької області.

Право власності на вищезазначену земельну ділянку було зареєстровано за ОСОБА_1 в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно за № 28554196 від 25.10.2018 року.

26.10.2018 року ОСОБА_1 звернулась до ТОВ Міжлісся із заявою, в якій повідомила про перехід до неї в порядку спадкування за законом земельної ділянки, яка є предметом договору оренди землі, і просила про розірвання цього договору та повернення їй земельної ділянки відповідно до умов договору.

30.10.2018 року ТОВ Міжлісся в своєму листі за № 3020/1 відмовило ОСОБА_1 у розірванні договору оренди землі, мотивуючи тим, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін та розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

13.12.2018 року ОСОБА_1 повторно звернулась до ТОВ Міжлісся із заявою про розірвання договору оренди. 13.12.2018 року позивач отримала відмову товариства у розірванні договору оренди землі.

Згідно ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Закон України Про оренду землі від 06.10.1998р. № 161-Х1У є спеціальним законом, яким регулюються відносини, пов`язані з орендою землі.

За змістом ст. 1 Закону України Про оренду землі , оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 31 Закону України Про оренду землі , договір оренди землі припиняється в разі: закінчення строку на який його було укладено; викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, зазначених у статті 7 цього Закону, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки; ліквідації юридичної особи-орендаря; відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем; набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці; припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).

Договір оренди землі припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

Договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом.

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Аналіз статей 525, 651 ЦК України та статті 31 Закону України "Про оренду землі" свідчить про те, що законодавець допускає можливість розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку у разі, якщо це передбачено умовами такого договору.

Згідно ч. 4 ст. 32 Закону України Про оренду землі , перехід права власності на орендовану земельну ділянку до іншої особи, а також реорганізація юридичної особи-орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору, якщо інше не передбачено договором оренди землі.

Пунктом 37 Договору оренди землі передбачено, що перехід права власності на орендовану земельну ділянку до другої сторони є підставою для зміни умов або розірвання договору.

ОСОБА_2 передала в оренду належну їй земельну ділянку, і після її смерті право власності на неї перейшло до її спадкоємця, ТОВ Міжлісся ОСОБА_1, яка стала новим власником земельної ділянки та вимагає розірвання договору оренди землі, як передбачено Законом та п.п. 36,37 договору.

Позиція відповідача про те, що розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, не може бути прийнята судом до уваги, оскільки в договорі прямо передбачено, що перехід права власності на земельну ділянку є підставою для його розірвання.

Оскільки умовами договору оренди землі визначено, що перехід права власності на земельну ділянку є підставою для його розірвання, і позивач ОСОБА_1 як новий власник орендованої відповідачем земельної ділянки скористалась цим правом, суд приходить до висновку про те, що наявні підстави для задоволення позову.

Відповідно до ч. 1 ст. 34 Закону України Про оренду землі , у разі припинення або розірвання договору оренди землі орендар зобов`язаний повернути орендодавцеві земельну ділянку на умовах, визначених договором. Орендар не має права утримувати земельну ділянку для задоволення своїх вимог до орендодавця.

Згідно ч.1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Оскільки позов задоволено повністю, тому з урахуванням вищевикладеного та вимог Закону України Про судовий збір , суд стягує з відповідача на користь позивача 768,40 грн. по сплаті судового збору; 5000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу, а загалом 5768,40 грн.

На підставі викладеного і керуючись ст. 12, 13, 229, 264, 265, 273, 268 ЦПК України, ст. 525, 651, 626, 629 ЦК України, суд, -

В И Р I Ш И В :

Позов задовольнити повністю.

Розірвати договір оренди землі, укладений 01.11.2007 року між ОСОБА_2 та Товариством з обмеженою відповідальністю Міжлісся , ЄДРПОУ 34918462, щодо оренди земельної ділянки, площею 1,2052 га, кадастровий номер: 0520280600:01:004:0055, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Войнашівської сільської ради Барського району Вінницької області, державна реєстрація якого проведена 01.02.2008 року Вінницькою регіональною філією Центр ДЗК.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Міжлісся , ЄДРПОУ 34918462, на користь ОСОБА_1 768,40 грн. судових витрат сплаті судового збору та 5000,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу, а загалом 5768,40 грн.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку до Апеляційного суду Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Барський районний суд. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення (ч.1 ст.354, ст.355 ЦПК України).

Суддя:

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено10.03.2020
Номер документу88075492
СудочинствоЦивільне
Сутьрозірвання договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —125/475/19

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 21.11.2019

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Стадник І. М.

Ухвала від 30.05.2019

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 17.04.2019

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні