Ухвала
від 10.03.2020 по справі 305/239/20
РАХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 305/239/20

Номер провадження 1-кс/305/56/20

УХВАЛА

10.03.2020. Слідчий суддяРахівського районногосуду Закарпатськоїобласті ОСОБА_1 ,з участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 , розглянувшиклопотання прокуроравідділу місцевоїпрокуратури ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділумісцевої прокуратури ОСОБА_3 звернувсядо судуіз клопотанням,в рамкахдосудового розслідуваннякримінального провадження,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань11лютого 2020року за№42020071160000025 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.364 КК України, в якому порушує питання про надання тимчасового доступу до речей і документів.

Клопотання мотивовано тим, що упродовж 2008-2010 років розпорядженнями ІНФОРМАЦІЯ_1 передано у власність фізичних осіб три земельні ділянки для дачного будівництва площею по 0,10 га кожна, загальною площею 0,30 га, у тому числі дві в урочищі Драгобрат за межами населеного пункту смт. Ясіня, Рахівського району та одну в урочищі Козьмещик за межами населеного пункту с. Лазещина, Рахівського району. Однак, як встановлено перевірками, проведеними ІНФОРМАЦІЯ_2 , зазначені земельні ділянки на час їх передачі у власність громадянам перебували у постійному кристуванні ДП " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", на підставі державного акту на право постійного корситування землею І-ЗК №000378 від 18.12.1996. Тому передача земельних ділянок без вилучення у землекористувача чи припинення права постійного користування землею порушує вимоги статей 141-143,149 Земельного кодексу України, та спричиняє державним інтересам тяжких наслідків. В ході досудового розслідування виникла необхідність отримати оригінали проєктів землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність указаних земельних ділянок, а також державних актів на право власності на них. Беручи до уваги, що вказані документи, які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_4 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а іншим способом довести відповідні обставини неможливо, у сторони обвинувачення виникла потреба у отриманні тимчасового доступу до цих документів із можливістю їх вилучити (здійснити виїмку). Необхідність вилучення документів обґрунтовується тим, що таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до цих документів, зокрема є потреба у призначенні судової землевпорядної експертизи, судової почеркознавчої експертизи та судової технічної експертизи документів, а також можлива зміна чи знищення цих документів. Згідно вимог ст. 162 КПК України, дані матеріали належать до

документів, що містять охоронювану законом таємницю. Відомості, що містяться у цих матеріалах, будуть використані як докази, та іншими способами довести обставини, що передбачається довести за їх допомогою, неможливо. У зв`язку із цим, просив надати стороні обвинувачення, а саме прокурору Рахівського відділу Тячівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_4 , зокрема до наступних: -проєкту землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність ОСОБА_5 земельної ділянки з кадастровим номером 2123656200:08:001:0359; -проєкту землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність ОСОБА_6 земельної ділянки з кадастровим номером 2123656200:08:001:0233; -проєкту землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність ОСОБА_7 земельної ділянки з кадастровим номером 2123684500:02:001:0036; - державні акти на вказані земельні ділянки, з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку), строком на один місяць з дня винесення ухвали.

Прокурор ОСОБА_4 в судовому засіданні присутній не був, оскільки подав заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Вивчивши матеріали клопотання, дослідивши матеріали досудового розслідування, слідчий суддя, приходить до такого висновку.

З витягуз кримінальногопровадження вбачається,що прокурорздійснює досудоверозслідування,кримінального провадження,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідуваньза №42020071160000025від 11.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В межахзазначеного кримінальногопровадження прокурор ОСОБА_4 звернувся в суд із клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до вимог ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та предмети, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку), та здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

У відповідності до положень ст.160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Слідчий суддя виходить з того, що клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів відповідає вимогам ст.160 КПК України, зазначені у клопотанні речі і документи не є речами, до яких заборонено доступ (відповідно до ст.161 КПК), самі по собі та в своїй сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у даному кримінальному провадженні.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У відповідності до п.8 ч.1 ст.162 КПК України, документи, тимчасовий доступ до яких планується здійснити, містять охоронювану законом таємницю. При цьому, вказані документи містять відомості, які можуть бути використані як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, тому вони мають значення речових доказів. Водночас сторона обвинувачення довела неможливість іншими способами довести обставини, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, ніж за допомогою згаданих вище документів.

Згідно ч.7 ст.163 КПК України, слідчий суддя, в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміна або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

З огляду на матеріали клопотання та доводи органу досудового розслідування, слідчий суддя вважає, що прокурором доведено, що зазначені технічні документації на земельні ділянки мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, адже є речовими доказами вчинення кримінального правопорушення, за яким проводиться досудове розслідування у вказаному провадженні, тому виникла необхідність в отриманні тимчасовому доступі до них з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку), оскільки інших шляхів встановити обставини, які передбачаються довести за допомогою цих речей і документів є вичерпні, може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, встановленню всіх співучасників кримінального правопорушення, свідків та мати доказове значення у справі.

Враховуючи обставини наведені прокурором у клопотанні, а також наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, слідчий суддя, вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику представника ІНФОРМАЦІЯ_4 , у володінні якого знаходяться технічні документації на земельні ділянки, зазначені у клопотанні.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Відповідно до визначення у п.19 ч.1 ст.3 КПК України стороною кримінального провадження з боку обвинувачення є, зокрема, слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор. З контекстного аналізу ст. 36 КПК України вбачається, що до повноважень прокурора відноситься починати досудове розслідування за наявності підстав, передбачених цим Кодексом; мати повний доступ до матеріалів, документів та інших відомостей, що стосуються досудового розслідування; доручати органу досудового розслідування проведення досудового розслідування.

Отже, з урахуванням вказаних обставин, клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 309, 371, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора відділумісцевої прокуратури ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів - задовольнити.

Надати стороні обвинувачення, а саме прокурору Рахівського відділу Тячівської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у ІНФОРМАЦІЯ_4 , зокрема до наступних:

-проєкту землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність ОСОБА_5 земельної ділянки з кадастровим номером 2123656200:08:001:0359;

-проєкту землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність ОСОБА_6 земельної ділянки з кадастровим номером 2123656200:08:001:0233;

-проєкту землеустрою (технічної документації) щодо відведення у власність ОСОБА_7 земельної ділянки з кадастровим номером 2123684500:02:001:0036;

- державних актів на вказані земельні ділянки, з можливістю їх вилучити (здійснити виїмку).

Ухвала про надання тимчасового доступу діє до 10 квітня 2020 року.

Роз`яснити службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_4 , що відповідно до ч.1 ст.166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудРахівський районний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення10.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88089760
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —305/239/20

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Ємчук В. Е.

Ухвала від 19.06.2020

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Ємчук В. Е.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Ємчук В. Е.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Рахівський районний суд Закарпатської області

Ємчук В. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні