Ухвала
від 04.03.2020 по справі 521/3541/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 521/3541/20

Номер провадження:1-кс/521/1336/20

УХВАЛА

04 березня 2020 року м.Одеса

Слідчий суддя Малиновського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Хмельницького ВП Малиновського ВП в місті Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 , погодженого з прокурором Одеської місцевої прокуратури №2 ОСОБА_5 , по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020161470000227 від 25.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.191 КК Українипро надання тимчасового доступу до речей і документів, слідчий суддя

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, які перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Необхідність даної інформації обґрунтувала тим, що 25.02.2020 року до Хмельницького ВП Малиновського відділу поліції в місті Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області надійшла заява голови правління громадської організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ОСОБА_6 , за фактом розтрати грошових коштів службовими особами, під час виконання робіт за договором, укладеним між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », про закупівлю підрядних робіт на капітальний ремонт та утеплення фасаду ІНФОРМАЦІЯ_4 , що розташована за адресою: АДРЕСА_2 .

За даним фактом відомості про кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 191 КК України, внесені до ЄРДР за № 12020161470000227 від 25.02.2020 р.

В ході досудового розслідування встановлено, що 12.12.2017 р. між ІНФОРМАЦІЯ_5 в особі начальника ОСОБА_7 та ТОВ Науково-виробниче підприємство ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі директора ОСОБА_8 було укладено договір № 179/17/11 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти на виконання робіт по капітальному ремонт та утепленню фасаду ІНФОРМАЦІЯ_6 , що розташована за адресою АДРЕСА_2 . Ціна договору склала 16 мільйонів одна тисяча триста сімдесят три гривні 20 копійок. В подальшому, до договору укладено кілька додаткових угод, відповідно до умов яких підрядник зобов`язується виконати роботи, передбачені договором у березні 2020 року.

Однак з показань свідка ОСОБА_9 , інших матеріалів кримінального провадження, вбачається,що середній кошторис за аналогічні роботи становить 4-5 мільйонів гривень (згідно аналізу ринкових пропозицій на аналогічні види робіт).

Таким чином, з показань свідка, вбачається, що при укладанні вказаного договору, посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_5 та службові особи ТОВ Науково-виробниче підприємство ІНФОРМАЦІЯ_1 , вступивши у злочинну присвоїли близько 10 мільйонів гривень, спричинивши територіальній громаді м. Одеси матеріальну шкоду на вказану суму.

Крім того, свідок показав, що в ході візуального огляду матеріалів, які використовувались при виконанні робіт, встановлено, що підрядником замість сертифікованих матеріалів французького заводу ІНФОРМАЦІЯ_7 , використовувались матеріали низької якості, китайського виробництва, що значно здешевлює вартість робіт, та наражає на небезпеку життя та здоров'я дітей.

З метою перевірки фактів, викладених в заяві про кримінальне правопорушення, показаннях свідка ОСОБА_9 , встановлення (або спростування) факту за фактом розтрати грошових коштів службовими особами, під час виконання робіт за вказаним договором, укладеним між ІНФОРМАЦІЯ_3 та ТОВ НВП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », існує необхідність у проведенні в комплексної судової будівельно-технічної та товарознавчої експертизи.

Однак проведення вказаної експертизи можливе виключно, в разі надання в розпорядження експерта відповідних документів.

Так вході досудовогорозслідування існуєнеобхідність уздійсненні тимчасовогодоступу додокументів,що перебуваютьу володінніТовариства зобмеженою відповідальністюНауково-виробничепідприємство ІНФОРМАЦІЯ_1 ,ідентифікаційний кодюридичної особи НОМЕР_1 ,юридична адреса: АДРЕСА_1 ,а самедо наступнихдокументів щодовиконання договору№ 179/17/11про закупівлюпідрядних робітза державнікошти навиконання робітпо капітальномуремонт ІНФОРМАЦІЯ_6 ,що розташованаза адресою АДРЕСА_2 :Інформаційну моделькошторисної вартості(ІМКВ).Платіжну документацію,що відображаєзакупівлю будівельнихматеріалів таобладнання,які застосовувалисяпри проведеннібудівельних робітза весьвизначений договорамиперіод.Відомість потребиу будівельнихконструкціях,виробах,устаткуванні іграфік їхпостачання наоб`єкт.Товарно-транспортнінакладні навикористання будівельнихмашин;Сертифікати тапаспорта якостібудівельних матеріалів,які використовувалисьпри проведеннікапітального ремонтуоб`єкту.Акти оглядуприхованих робітз прикладенимивиконавчими схемамив повномуобсязі оформленів установленомупорядку.Журнал облікутоварно-матеріальнихцінностей (ТМЦ).Договір на здійснення технічного нагляду на виконавчу документацію ( журнал технічного нагляду і інше), що відображає проведення нагляду при виконанні робіт при проведені капітального ремонту об`єкту.Акти приймання виконаних будівельних робіт КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати КБ-3.

Значення документів, можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах до яких планується тимчасовий доступ полягає у необхідності підтвердження (або спростування) факту привласнення грошових коштів службовими особами, завдання шкоди інтересам територіальної громади м. Одеси. Також встановлено підтвердити, або спростувати факт вчинення злочину неможливо в інший спосіб, ніж за допомогою вказаних документів.

Посилаючись на зазначене слідчий просив надати йому тимчасовий доступ до речей і документів, що мають значення для встановлення обставин скоєння кримінального правопорушення.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Розглянувши клопотання, дослідивши надані докази, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Згідно дост. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Частиною 2 статті 163 КПК України, передбачено, що якщо сторона кримінального провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у надані стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що дійсно мало місце вчинення кримінального правопорушення за ознаками ч.1 ст.185 КК України та що документи, які перебувають у володінні самі по собі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, оскільки за їх допомогою можливо встановити обставини які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні.

Таким чином, враховуючи викладені обставини, а також ту обставину, що іншим шляхом (способами) довести обставини які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні у органу досудового розслідування не має, слідчий суддя вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 132, 159, 163, 164, 165, 166 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Хмельницького ВП Малиновського ВП в місті Одесі ГУНП в Одеській області ОСОБА_4 - задовольнити.

Надати старшому слідчому Малиновського відділу поліції в м. Одесі Головного управління Національної поліції в Одеській області ОСОБА_10 , або за дорученням слідчого Малиновського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській області співробітникам Малиновського ВП в м. Одесі ГУНП в Одеській областітимчасовий доступ з можливістю вилучення копій документів, які перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , асаме наступних документів, щодо виконання договору № 179/17/11 про закупівлю підрядних робіт за державні кошти на виконання робіт по капітальному ремонт ІНФОРМАЦІЯ_6 , що розташована за адресою АДРЕСА_2 :

- Інформаційну модель кошторисної вартості (ІМКВ).

- Платіжну документацію, що відображає закупівлю будівельних матеріалів та обладнання, які застосовувалися при проведенні будівельних робіт за весь визначений договорами період.

- Відомість потреби у будівельних конструкціях, виробах, устаткуванні і графік їх постачання на об`єкт.

- Товарно-транспортні накладні на використання будівельних машин;

- Сертифікати та паспорта якості будівельних матеріалів, які використовувались при проведенні капітального ремонту об`єкту.

- Акти огляду прихованих робіт з прикладеними виконавчими схемами в повному обсязі оформлені в установленому порядку.

- Журнал обліку товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ).

- Договір на здійснення технічного нагляду на виконавчу документацію ( журнал технічного нагляду і інше), що відображає проведення нагляду при виконанні робіт при проведені капітального ремонту об`єкту.

- Акти приймання виконаних будівельних робіт КБ-2в та довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати КБ-3.

Строк дії ухвали слідчого судді становить 30 (тридцять днів) і обчислюється з моменту її постановлення, тобто з 04 березня 2020 року

Роз`яснити особі у володіння якої знаходяться вказані документи, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді щодо надання тимчасового доступу до документів набирає законної сили з моменту її оголошення і підлягає безумовному виконанню.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —521/3541/20

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Малиновський районний суд м.Одеси

Крижановський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні