Ухвала
від 19.02.2020 по справі 490/9921/19
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

Справа № 490/9921/19

1 - кс/490/994/2020

У Х В А Л А

19 лютого 2020 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшогослідчого з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Миколаївській області ОСОБА_3 погоджене із прокурором відділу прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів,-

В С Т А Н О В И В:

07.02.2020р. старший слідчий з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Миколаївській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м.Миколаєва з погодженим із прокурором відділу прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до речей та документів, з можливістю їх вилучення, оригіналів первинних фінансово - господарських та бухгалтерських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити. Також, слідчий зазначив, що отримання вказаної інформації має суттєве значення для кримінального провадження і отримати її іншим способом не можливо.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Статтею 163 КПК України, встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Так, в судовому засіданні було встановлено, що в провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 32019150000000034 від 31.07.2019р., за фактом умисного ухилення від сплати податків та зборів у значних розмірах, посадовими особами ТОВ ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

В ході досудового розслідування по вказаним матеріалам встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в період з квітня 2018р. по квітень 2019р. безпідставно сформовано податковий кредит з ПДВ шляхом документального оформлення фактично нереальних (безтоварних) операцій з купівлі товарів (робіт, послуг) у підприємства у підприємств з ознаками «фіктивності»: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ). Також в ході досудового розслідування допитано посадових осіб зазначених підприємств, які повідомили про непричетність до фінансово-господарської діяльності.

Вищезазначені факти свідчать про діяльність службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », пов`язану з відображенням в податковій та бухгалтерській звітності підприємства неіснуючих операцій з підприємствами з ознаками фіктивності та як наслідок завищення валових витрат та податкового кредиту підприємства за період 2018 - 2019 років, що обумовило несплату податку на прибуток підприємства та податку на додану вартість у значних розмірах, за ознаками злочину передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Окрім того, в ході досудового розслідування встановлено, що ТОВ ВКП " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", виконувало будівельні та інші роботи на ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), залучаючи при цьому субпідрядні організації в тому числі з ознаками фіктивності

27.12.2019р. до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було направлено вимогу в порядку ст. 93 КПК України з метою отримання копій первинних фінансово-господарських документів по взаємовідносинам з ТОВ ВКП " ІНФОРМАЦІЯ_3 ". 20.01.2020р. у відповідь на вказану вимогу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » надійшов лист відповідно до якого документи будуть надані виключно на підставі ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів.

Зазначені докази в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які їх вчинили.

Таким чином, слідчим під час судового розгляду клопотання, крім обставин встановлених ч. 5 ст. 163 КПК України, було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також доведено наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення вказаних речей і документів існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, а таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі вищевикладеного, дослідивши надані матеріали досудового розслідування та клопотання слідчого, вислухавши його доводи та пояснення, слідчий суддя приходить до висновку, що подане клопотання підлягає задоволенню на підставі ч. 5 ст. 163 КПК України, оскільки вивчення вказаних документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин справи, які є предметом зазначеного вище досудового розслідування.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 163 - 166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Надати старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_3 , заступнику начальника ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_6 , слідчому з ОВС ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_7 , слідчому з ОВС ВОДР СУ ФР ГУ ДФС у Миколаївській області ОСОБА_8 дозвіл на проведення тимчасового доступу до речей та документів, з можливістю їх вилучення, оригіналів первинних фінансово - господарських та бухгалтерських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , по взаємовідносинах з ТОВВКП" ІНФОРМАЦІЯ_3 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2018р. по 07.02.2020р., а саме:

реєстри отриманих та виданих податкових накладних;

фінансово - господарські документи, що підтверджують сплату грошових коштів за вчиненим правочином;

фінансово - господарські документи, що підтверджують передачу товарів, виконання робіт (надання послуг) за вчиненим правочином товарно-транспортні накладні, податкові накладні, рахунки-фактури, акти виконаних робіт, акти приймання-передачі ТМЦ, актів прийняття на зберігання ТМЦ, довіреності на отримання товарно-матеріальних цінностей;

сертифікати якості і відповідності, технічні паспорти на ТМЦ;

договори (контракти, рахунки-фактури) та додатки до них;

технічні паспорти;

список робітників, які виконували роботи, та на яких виписувались пропуски до об`єктів ТОВВКП" ІНФОРМАЦІЯ_3 " від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрат (типової форми № КБ - 3) та акти приймання виконаних будівельних робіт (типової форми № КБ - 2в).

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 19.03.2020р., оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —490/9921/19

Ухвала від 07.12.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Гречана С. І.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 19.02.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

Ухвала від 20.02.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Медюк С. О.

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Подзігун Г. В.

Ухвала від 24.12.2019

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 05.12.2019

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

Ухвала від 04.12.2019

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Дірко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні