Рішення
від 10.03.2020 по справі 576/210/20
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/210/20

Провадження № 2/576/172/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 березня 2020 року м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого- судді Мазура С.А.,

за участі:

секретаря Пугач В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області, третя особа - Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, про встановлення факту родинних відносин та визнання права в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - позивач) звернувся до суду з позовом до Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області (далі - відповідач), третя особа Головне управління Держгеокадастру у Сумській області, про встановлення факту родинних відносин та визнання права в порядку спадкування.

Свої позовні вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його бабуся ОСОБА_2 , після смерті якої відкрилася спадщина на спадкове майно, яке складається із земельної частки у розмірі 7,28 умовних кадастрових гектара, розташованої на території Уланівської сільської ради Глухівського району, та яка належала ОСОБА_2 на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ в„– 0183681 , зареєстрованому у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по САПТЗТ Восход під № 535 від 17.02.1997, виданого на підставі розпорядження голови Глухівської районної державної адміністрації віл 16.01.1997 № 8. Зазначений сертифікат вона отримала на руки але на даний час сертифікат не зберігся. Після смерті ОСОБА_2 прийняла спадщину її донька, ОСОБА_3 , оскільки на протязі шести місяців після відкриття спадщини вступила в управління та володіння спадковим майном, користувалася присадибною ділянкою та житловим будинком. Отримати свідоцтво про право на спадщину за законом у нотаріальній конторі він має можливості, оскільки відсутнє як свідоцтво про народження його матері ОСОБА_3 та і актовий запис про її народження, які б підтвердили родинні відносини між ним та ОСОБА_2 , що він дійсно є її онуком. Встановлення факту родинних відносин йому необхідно для оформлення спадщини ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 померла його мати, ОСОБА_3 . Після смерті матері він прийняв спадщину матері шляхом подання заяви до Глухівської районної державної нотаріальної контори та частково оформив свої спадкові права. Інших спадкоємців, які б прийняли спадщину після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 немає. З метою отримання свідоцтва про право на спадщину за законом він звернувся до державного нотаріуса Глухівської міської державної нотаріальної контори Сумської області. Постановою нотаріуса від 22.01.2020 йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 у зв`язку з відсутністю факту родинних відносин та оригіналу правовстановлюючого документу, тому і змушений звернутися до суду з даним позовом.

У судове засідання позивач не з`явився, при цьому разом з позовною заявою ним подано заяву про те, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить розглянути справу без його участі.

Представник відповідача - Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області у судове засідання не з`явився, при цьому електронною поштою ним надіслано заяву про розгляд справи без його участі, зазначивши при цьому, що з вимогами ОСОБА_1 згодні.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні відповідача - Головного управління Держгеокадастру у Сумській області в судове засідання не з`явився, але про час і місце розгляду справи його було повідомлено належним чином згідно поштового повідомлення № 4140006222570 від 03.03.2020.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, на підставі частини другої статті 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи і наявні в них докази, суд приходить до наступного.

Як встановлено, ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Уланове Глухівського району Сумської області померла ОСОБА_2 (а.с.37).

Відповідно до повідомлення Головного територіального управління юстиції у сумській області Глухівського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану № 378/15.4-70 від 12.12.2019 вбачається, що книги реєстрації актів громадянського стану про народження по с Уланове Глухівського району Сумської області за 1930-1936 роки збереглися частково, актового запису відносно ОСОБА_3 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Уланове Глухівського району Сумської області, не виявлено (а.с.11).

З копії сторінки погосподарської книги Уланівської сільської ради за 1950-1952 роки, к-з Сталін вбачається, що членами домогосподарства є: голова домогосподарства - ОСОБА_2 , 1908 р.н., донька - ОСОБА_3 , 1943 р.н., син - ОСОБА_6 , 1936 р.н., син - ОСОБА_7 , 1939 р.н., донька - ОСОБА_8 , 1942 р.н. (а.с.12).

Факти зміни прізвища ОСОБА_3 з ОСОБА_3 на ОСОБА_3 підтверджується свідоцтвом про одруження від 18.02.1964 (а.с.13).

Тобто, ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_3 .

Так, відповідно до частини другої статті 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Оскільки встановлення факту родинних відносин необхідне позивачу для оформлення спадщини, суд приходить до висновку, що позов в частині встановлення факту родинних відносин є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

З повідомлення Відділу у Глухівському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області №778/103-19 від 24.12.2019 вбачається, що ОСОБА_2 на підставі розпорядження голови Глухівської районної держаної адміністрації № 8 від 16.01.1997 було видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серія СМ в„– 0183681, зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Глухівською районною державною адміністрацією членам САПТЗТ Восход за № 535 від 17.02.1997 для ведення товарного сільськогосподароського виробництва. Розмір земельної частки (паю) складав 7,28 умовних кадастрових гектар. Сертифікат на право на земельну частку (пай) видавався тільки на руки власнику і в архіві відділу не зберігся (а.с.18).

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) вбачається, що спадкової справи відносно майна ОСОБА_2 не було заведено (а.с.9).

З інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) вбачається, що заповіт від імені ОСОБА_2 не посвідчувався (а.с.10).

Відповідно до довідки, виданої виконкомом Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області26.12.2019, ОСОБА_3 дійсно після смерті ОСОБА_2 , фактично вступила в управління і володіння спадковим майном, користувалась присадибною земельною ділянкою та житловим будинком (а.с.8).

В пункті 11 Постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування зазначено: при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай). Якщо спадкодавець мав право на земельну частку (пай), але за життя не одержав сертифіката на право власності на земельну частку (пай) або помилково не був включений (безпідставно виключений) до списку, доданого до державного акта про колективну власність на землю відповідного сільськогосподарського підприємства, товариства тощо, при вирішенні спору про право спадкування на земельну частку (пай) суд застосовує положення чинного на час існування відповідних правовідносин Земельного кодексу України 1990 року, Указу Президента України № 720/95 від 08.08.1995 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям та відповідні норми Цивільного кодексу УРСР. У цьому разі слід ураховувати, що згідно з пунктом 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25.10.2001 сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Відповідно до пункту 2 діючого, на час смерті, Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Судом також встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Уланове Глухівського району Сумської області у віці 78 років (а.с.14).

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 12.07.1967 батьками позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , є ОСОБА_11 та ОСОБА_3 (а.с.15).

Відповідно до інформаційної довідки зі спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) № 58861146 та інформаційної довідки (заповіти/спадкові договори) № 58861130 до нотаріальної контори із заявою щодо прийняття спадщини зверталися, спадкова справа заведена 11.12.2012, заповіт від ОСОБА_3 було посвідчено 12.10.2006 та зареєстровано в реєстрі № 105 (а.с.16-17).

За змістом копії заповіту від 12.10.2006 ОСОБА_3 заповіла належні їй на праві приватної власності, згідно Державних актів серії РЗ №707570 та серії Р2 № 671179, виданих Уланівською сільською радою 5 листопада 2002 року, земельні ділянки площею 5,96 та 1,17 в межах згідно з планом, розташовані на території Уланівської сільської ради, передані для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, ОСОБА_1 .

З копії спадкової справи вбачається, що згідно копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 26.11.2013 спадкоємцем зазначеного у заповіті майна ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .. Спадщина, на яку видано дане свідоцтва складається із земельної ділянки площею 5,9564 гектарів (рілля) в межах згідно з планом, розташованої на території Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області, наданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить померлій ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія Р3№ 707570, виданого Уланівською сільською радою Глухівського району Сумської області 05.11.2002 відповідно до розпорядження голови Глухівської районної державної адміністрації № 348 від 22.10.2002 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 849; земельної ділянки площею 0,9638 гектарів (сіножаті) та 0,2072 гектарів (пасовища), в межах згідно з планом, що знаходиться на території Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області, переданої для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належить померлій ОСОБА_3 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія Р2№ 671179, виданого Уланівською сільською радою Глухівського району Сумської області 05.11.2002 відповідно до розпорядження голови Глухівської районної державної адміністрації № 348 від 22.10.2002 та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 848.

Водночас, у відповідності до статті 548 Цивільного кодексу УРСР для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженням. Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Згідно зі статтею 549 цього Кодексу визнається, що спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Оскільки ОСОБА_3 належним чином прийняла спадщину ОСОБА_2 відповідно до статті 549 Цивільного кодексу УРСР, а дана спадщина належить їй з часу відкриття спадщини, що відповідно до статті 525 ЦК УРСР є днем смерті ОСОБА_2 , а позивач відповідно до статті 1235 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) є спадкоємцем за заповітом, інших спадкоємців немає, тому суд приходить до висновку, що позивач є єдиним спадкоємцем померлої ОСОБА_3 .

Відповідно положень статей 1216 та 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до пункту а частини третьої статті 152 Земельного кодексу України (далі - ЗК України) захист прав громадян юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання прав.

Частиною першою статті 131 Земельного кодексу України передбачено, що громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набути у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільного-правових угод.

Відповідно до пункту 17 Перехідних положень ЗК України сертифікати на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Оскільки судом встановлено, що позивач набув у порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай), розташовану на території Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області площею 7,28 умовних кадастрових гектара, що належала ОСОБА_2 відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ в„–0183681 , однак вказане право не визнається, суд вважає за необхідне захистити дане право позивача шляхом його визнання, тому позов підлягає задоволенню повністю.

На підставі викладеного, керуючись статтею 131 Земельного кодексу України, статтями 392, 1218, 1220, 1225, 1235, 1236, 1268, 1269 Цивільного кодексу України, статтями 7, 8, 12, 13, 258, 259, 263-265, 315 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ) до Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області, (вул. Успенська, буд. 40, с. Уланове, Глухівський район, Сумська область, п.і. 41422, код ЄДРПОУ 04389070, третя особа Головне управління Держгеокадастру у Сумській області (вул. Петропавлівська, 108, м. Суми, п.і. 40021, код ЄДРПОУ 39765885, про встановлення факту родинних відносин та визнання права в порядку спадкування - задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідною матір`ю ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ), право на земельну частку (пай) площею 7,28 умовних кадастрових гектара, що належала ОСОБА_2 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 , на підставі сертифікату на право на земельну частку (пай) серії СМ в„–0183681 , виданого на підставі розпорядження голови Глухівської райдержадміністрації №8 від 16.01.1997, зареєстрованому у Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) по САПТЗТ Восход під №535 від 17.02.1997, розташованої на території Уланівської сільської ради Глухівського району Сумської області, як на спадкове майно після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Глухівський міськрайонний суд Сумської області до Сумського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя С.А. Мазур

СудГлухівський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення10.03.2020
Оприлюднено11.03.2020
Номер документу88096735
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —576/210/20

Рішення від 10.03.2020

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Ухвала від 06.02.2020

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні