Рішення
від 10.03.2020 по справі 349/201/20
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/201/20

Провадження № 2-о/349/14/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

10 березня 2020 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі головуючого судді Лошак О.О.

секретаря судового засідання Сірко І.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу № 349/201/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менш, як п`ять років до часу відкриття спадщини,

учасники справи

заявниця ОСОБА_1

предствник заявниці адвокат Падучак І.І .

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 , інтереси якої представляє адвокат Падучак І.І., звернулася в суд із заявою, в якій просить встановити факт проживання однією сім`єю із спадкодавцем ОСОБА_3 , не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

В обгрунтування заяви зазначено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_3 , внаслідок смерті якого відкрилась спадщина на належне йому майно, в тому числі на земельні ділянки, які розташовані на території Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області. За життя ОСОБА_3 заповіту не залишив. Заявниця - єдина спадкоємиця на майно померлого, проживала разом із ним з 1998 року до часу відкриття спадщини. При зверненні до нотаріуса з приводу оформлення спадкових прав їй було роз`яснено про необхідність встановлення факту спільного проживання зі спадкодавцем не менше, як п`ять років до часу відкриття спадщини. Просила заяву задовольнити.

Заявниця, представник заявниці у судовому засіданні заяву підтримали повністю з підстав, які наведені у заяві. Пояснили, що ОСОБА_3 доводився вітчимом заявниці, фактично замінив ОСОБА_1 батька. Вони спільно проживали однією сім`єю з 1998 року і до смерті ОСОБА_3 просила заявлені вимоги задовольнити.

Представник заінтересованої особи заяву визнав повністю, не заперечував відносно задоволення заяви. Розгляд справи просив провести у його відсутності.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Суд, вислухавши доводи заявниці, представника заявниці, свідка, дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

Свідок ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснила, що заявниця - її односельчанка, проживають по сусідству. Їй достовірно відомо, що заявниця проживала разом з спадкодавцем, який доводився їй вітчимом, більше п`яти років до часу відкриття спадщини. Вели спільне господарство, ОСОБА_1 доглядала ОСОБА_3 , коли він хворів, вважала його своїм батьком.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 , виданим 04 червня 2019 року виконавчим комітетом Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Згідно довідки виконавчого комітету Фразької сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області № 488 від 13 грудня 2019 року, ОСОБА_1 протягом п`яти років до дня смерті ОСОБА_3 проживала з ним в одному господарстві, вели спільний побут.

Приватним нотаріусом Рогатинського районного нотаріального округу Дзерою М.Л. 03 грудня 2019 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 через відсутність рішення суду про встановлення факту проживання однією сім`єю зі спадкодавцем на час відкриття спадщини. Згідно постанови нотаріуса, ОСОБА_1 є єдиною спадкоємицею на майно ОСОБА_3 .

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності з ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За змістом ст. 1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування №7 від 30.05.2008 року, якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю.

У пункті 21 вищевказаної Постанови вказано, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК України про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини, і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також: інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки.

Пунктом 6 Рішення Конституційного Суду України від 03 червня 1999 року № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміну член сім`ї ) визначено, що до членів сім`ї належать особи, що постійно мешкають разом та ведуть спільне господарство. Ними можуть бути не тільки близькі родичі, але й інші особи, які не перебувають у безпосередніх родинних зв`язках. Обов`язковою умовою для визнання їх членами сім`ї є факт спільного проживання, ведення спільного господарства, наявність спільних витрат, купівлі майна для спільного користування, участі у витратах на утримання житла, його ремонт і т.п.

Згідно вимог ч. 4 ст.3 СК України сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Конституційне право на особисту свободу дає підстави для висновку про те, що людина має право сама вибирати форму організації свого сімейного життя. Закон не може їй цього диктувати, як і того, з ким людина має проживати однією сім`єю. Сім`я розглядається як соціальний інститут і водночас як союз конкретних осіб. Сім`я є первинним та основним осередком суспільства. Сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки, що й є ознаками сім`ї.

У судовому засіданні встановлено що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 понад п`ять років до дня смерті ОСОБА_3 проживали однією сім`єю, вели спільне господарство, матеріально підтримували один одного, ОСОБА_1 здійснювала догляд за ОСОБА_3 , який хворів.

Факт про встановлення якого просить заявниця має для неї юридичне значення, оскільки дає право на спадкування після смерті ОСОБА_3 .

Дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що заява обґрунтована, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.259, 263- 265, 293, 294, 315 ЦПК України,

в и р і ш и в :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту проживання зі спадкодавцем однією сім`єю не менш, як п`ять років до часу відкриття спадщини, заінтересована особа Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області - задовольнити.

Встановити факт проживання ОСОБА_1 однією сім`єю із ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , понад п`ять років до часу відкриття спадщини.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня оголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

Заявниця ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , фактичне місце проживання: с. Фрага Рогатинського району Івано-Франківської області.

Заінтересована особа - Фразька сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: с. Фрага вул. Миру, буд. № 44, Рогатинського району Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04355094.

Суддя : О.О.Лошак

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.03.2020
Оприлюднено11.03.2020
Номер документу88106016
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/201/20

Рішення від 10.03.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Лошак О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні