Ухвала
від 04.03.2020 по справі 925/15/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

04 березня 2020 року м. Черкаси справа № 925/15/20

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Романенко Л.В, розглянув у підготовчому засіданні за правилами загального позовного провадження у приміщенні суду справу за позовом заступника керівника Смілянської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Березняківської сільської ради, вул. Химичів, 1-а, с. Березняки, Смілянський район, Черкаська область

до фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, АДРЕСА_1

про повернення 159387,47 грн несплачених коштів за користування земельною ділянкою,

за участю повноважних представників сторін:

від прокуратури: не з`явився,

від позивача: Кривда І.В. - за довіреністю,

Пухна В.О. - за довіреністю;

відповідач: не з`явився.

Заступник керівника Смілянської місцевої прокуратури звернувся в господарський суд Черкаської області в інтересах держави в особі Березняківської сільської ради з позовом до фізичної особи-підприємця Калашник Наталії Миколаївни, в якому просить суд:

- стягнути з Калашник Наталії Миколаївни (ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , поштова адреса: АДРЕСА_2 ) на користь Березняківської сільської ради (код ЄДРПОУ 26358118, юридична адреса: вул. Химичів, 1-а, с. Березняки, Смілянський район, Черкаська область, 20746) несплачені кошти за користування земельною ділянкою комунальної власності в сумі 159387,47 грн,

- відшкодувати судові витрати.

Прокурор та позивач обгрунтовують свої вимоги таким:

Право власності на нежитлову будівлю Калашник Наталії Миколаївни , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , виникло у відповідача на підставі договору купівлі-продажу від 11.09.2015 серія та номер НАО 169245 р/№4218, що зареєстрований приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу Новіковим Ігорем Миколайовичем. Тобто, відповідач використовує вказану земельну ділянку під зазначеним об`єктом нерухомості без оформлення договору оренди.

Сторони були належним чином повідомлені судом про час та місце розгляду справи.

Від прокурора надійшла письмова заява про відкладення розгляду справи у підготовчому засіданні на іншу дату, у зв`язку з неможливістю забезпечити явку в судове засідання.

Відповідачем 28.02.2020 до суду були подані письмові заяви про застосування наслідків спливу строку позовної давності та клопотання про витребування доказів, а також 27.02.2020 - відзив на позов.

Окрім того, від представника відповідача надійшли наступні письмові клопотання:

- про перенесення судового засідання на іншу дату у зв`язку з хворобою відповідача;

- заява про надання доказів вручення сторонам справи документів;

- заперечення на відповідь на відзив на позовну заяву;

- клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відео конференції;

- заява на виконання ухвали суду від 04.02.2020;

- клопотання про припинення провадження у справі та про винесення окремих ухвал.

В підготовчому засіданні :

Прокурор в засідання не з`явився. Письмово повідомив про неможливість прибуття та про необхідність відкладення засідання.

Представники позивача вимоги підтримали. Вказують на ухилення відповідача від укладення договору оренди спірної земельної ділянки. Не підтвердили направлення відповідачеві примірника договору оренди чи письмових пропозицій з істотними умовами договору оренди землі. Підтверджують готовність врегулювати спір в позасудовому порядку та підписати з відповідачем договір оренди землі на взаємовигідних умовах. Підтверджено отримання відзиву на позов.

Відповідачем на виконання ухвали суду від 04.02.2020 подані документи, зокрема:

- належним чином завірені копії Договору купівлі-продажу від 11.09.2015 серія НАО №169245, зареєстрований за р/№ 4218 приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу Новіковим І.М.;

- копії квитанцій про сплату податків на земельну ділянку;

- копію нотаріально посвідченої заяви від 02.08.2019 юридичної особи з назвою Смілянське районне споживче товариство про згоду на вилучення земельної ділянки загальною площею 0,4492 га з кадастровим номером 7123781000:01:001:0360 за адресою: с. Березняки, Смілянського району, Черкаської області, вул. Марищука, 1б.

Як вбачається з письмової відповіді на відзив, що подана суду 27.02.2020, позивач вказує, що землевпорядна документація щодо спірної земельної ділянки у Березняківській сільській раді відсутня. Вказана документація зберігається в Смілянському районному споживчому товаристві, оскільки саме останнє було замовником її виготовлення.

Окрім того, позивачем надано копію державного Акта на право постійного землекористування спірною земельною ділянкою від 17.06.1992, який видано Смілянському районному споживчому товариству. Право постійного користування земельною ділянкою для Смілянського районного споживчого товариства не припинене і сільська рада таких рішень в межах своїх повноважень не приймала, оскільки Смілянське РайСТ не зверталось до власника землі з відповідною заявою.

Таким чином, розглянувши подані клопотання в сукупності з матеріалами справи, суд дійшов обґрунтованого висновку щодо необхідності залучення до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Смілянське районне споживче товариство (код ЄДРПОУ 01774175, Черкаська область, Смілянський район, с. Костянтинівка, вул. Федорова, 19-А), оскільки рішення суду впливатиме на права та обов`язки Смілянського РайСТ по використанню спірної ділянки.

В силу ст. 50 Господарського процесуального кодексу України підставою для залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, є можливість впливу рішення господарського суду на права та обов`язки такої особи, яка не є стороною у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 ГПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

На підставі пункту 2 частини 2 статті 183 ГПК України суд вважає необхідним відкласти підготовче засідання у зв`язку із залученням до участі у справі третьої особи.

Окрім того, відповідно до пункту 3 частини 2 статті 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Представники позивача погодились на відкладення підготовчого засідання.

Окрім того, представником позивача подано письмову заяву про продовження строку підготовчого провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 177 ГПК України підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Оскільки 17 березня 2020 року строк підготовчого провадження закінчується, протягом якого суду не вдалось виконати передбачені статтями 181, 182 ГПК України завдання підготовчого засідання, суд вважає також за необхідне продовжити його строк на тридцять днів.

Щодо заявленого відповідачем клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції суд зазначає наступне.

Клопотання відповідача мотивовано тим, що інтереси відповідача будуть представляти Нестеренко С.Ф. та Бугайов П.О. за довіреністю. Оскільки один із зазначених представників проживає і перебуває в м. Сєвєродонецьк, то є необхідність забезпечити його участь у судових засіданнях у справі в режимі відеконференції.

Стаття 197 Господарського процесуального кодексу України передбачає право учасника справи за його клопотанням брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду.

При цьому ст. 197 Господарського процесуального кодексу України не передбачає обов`язковості проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання учасника справи, а надає право вирішення цього питання господарському суду.

Випадки, в яких суд має постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені законом. Проте, необхідність у проведенні судового засідання в режимі відеоконференції, на думку суду, визначається з урахуванням обставин, що ускладнюють чи унеможливлюють явку учасника справи у судове засідання за місцем його проведення.

Господарський суд не вбачає у клопотанні відповідача переконливих обґрунтувань наявності підстав для його участі у підготовчому засіданні саме у режимі відеоконференції, а відтак вказане клопотання до задоволення не підлягає.

Згідно з положеннями ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Згідно з п. п. 6, 10, 19 ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, з`ясовує, чи повідомили сторони про всі обставини справи, які їм відомі; вирішує заяви та клопотання учасників справи; здійснює інші дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті.

Відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Окрім того, суд вважає за необхідне витребувати у Смілянського управління Головного управління ДФС у Черкаській області інформацію щодо надходження платежів за користування спірною земельною ділянкою за період з 01 листопада 2016 року по 30 листопада 2019 року.

Керуючись статтями 50, 177, 181-183, 197, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - Смілянське районне споживче товариство (код ЄДРПОУ 01774175, Черкаська область, Смілянський район, с. Костянтинівка, вул. Федорова, 19-А).

Зобов`язати прокурора направити третій особі примірник позовної заяви з додатками. Докази направлення позовної заяви надати суду.

Запропонувати третій особі до 25.03.2020 надати суду письмові пояснення з приводу заявленого позову.

Клопотання відповідача про відкладення підготовчого засідання задовольнити.

Відкласти підготовче засідання на 14:30 год. 25 березня 2020 року.

Продовжити строк підготовчого провадження у даній справі на тридцять днів.

У задоволенні клопотання відповідача про розгляд справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовити.

Засідання провести в приміщенні господарського суду Черкаської області, м. Черкаси, бульв. Шевченка, 307, каб. 316.

До дня засідання подати суду:

Прокурор: уточнити до кого саме заявлені позовні вимоги про стягнення коштів за користування земельною ділянкою. Обґрунтувати вимоги з урахуванням чинного права постійного користування на спірну ділянку за Смілянським РайСТ. Відповідь на відзив. Можливість позасудового врегулювання спору.

Позивач: надати до суду оригінали документів для огляду та витяги з ЄДР на відповідача станом на момент звернення з позовом до суду. Мета даного позову. Яке право позивач захищає. Уточнити до кого саме заявлені позовні вимоги про стягнення коштів за користування земельною ділянкою. Докази направлення відповідачеві пропозицій по укладенню договору оренди землі. Погодження площі спірної земельної ділянки. Докази припинення договірних відносин чи права постійного користування з РайСТ на спірну ділянку. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку, присвоєння кадастрового номеру. Можливість поділу ділянки. Відповідь на відзив. Можливість позасудового врегулювання спору. Докази отримання коштів за спірну ділянку від відповідача та від третьої особи за період з 01 листопада 2016 року по 30 листопада 2019 року - сума платежів, хто платник.

Відповідач: письмове спростування доводів позивача. Докази оформлення та сплати податків по спірній земельній ділянці. Оформлення податкових декларацій по сплаті за землю комунальної власності. Докази направлення позивачеві пропозицій по укладенню договору оренди землі. Докази отримання від позивача проекту договору оренди землі. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку. Можливість поділу ділянки. Погодження площі спірної земельної ділянки. Докази припинення права постійного користування землею з РайСТ. Можливість позасудового врегулювання спору та письмові пропозиції.

Третя особа (РайСТ): письмове спростування доводів позивача. Докази оформлення та сплати податків по спірній земельній ділянці з кадастровим номером 7123781000:01:001:0360. Оформлення податкових декларацій по сплаті за землю комунальної власності. Докази направлення сільській раді заяви про припинення права постійного користування. Докази отримання від позивача рішення про припинення права користування. Наявна землевпорядна документація на спірну ділянку. Можливість поділу ділянки. Погодження площі спірної земельної ділянки. Можливість позасудового врегулювання спору та письмові пропозиції.

Витребувати у Смілянського управління Головного управління ДФС у Черкаській області інформацію щодо надходження платежів за користування земельною ділянкою площею 0,4492 га з кадастровим номером 7123781000:01:001:0360 по вул. Марищука, 1-б, с. Березняки, Смілянського району, Черкаської області за період з 01 листопада 2016 року по 30 листопада 2019 року - сума платежів, хто платник.

Роз`яснити сторонам, що в силу положень п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України неявка в судове засідання учасника справи без повідомлення про причини неявки не є підставою для відкладення підготовчого засідання.

Роз`яснити позивачу, що відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 226 ГПК України суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані судом докази, необхідні для вирішення спору, або позивач (його представник) не з`явився у судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Участь прокурора та позивача або його представника в судовому засіданні визнати обов`язковою.

Копію ухвали надіслати учасникам справи в порядку ч. 5 ст. 242 ГПК України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.М. Скиба

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено11.03.2020
Номер документу88108593
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/15/20

Ухвала від 13.01.2021

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Дроботова Т.Б.

Постанова від 15.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Коробенко Г.П.

Рішення від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 28.04.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.03.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 04.02.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 17.01.2020

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні