Рішення
від 11.03.2020 по справі 167/155/20
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №167/155/20

Провадження №2/167/134/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2020 року Рожищенський районний суд Волинської області

в складі:

головуючого - судді Сіліча І.І.

секретаря судових засідань - Матвійчук Л.О.

розглянувши в порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду міста Рожище цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Переспівської сільської ради Рожищенського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини , -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся в суду з позовом до Переспівської сільської ради Рожищенського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Свій позов мотивують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина на належне їй майно. Позивач є спадкоємцем першої черги за законом.

Позивач звернувся до нотаріальної контори з усною заявою про прийняття спадщини після смерті матері. Однак, нотаріусом роз`яснено, що ним пропущено строк для подачі заяви про прийняття спадщини, встановлений вимогами ст.1269 ЦК України.

Позивач зазначає, що в передбачений законом строк не звернувся до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини, оскільки не проживав із спадкодавцем на момент відкриття спадщини. Разом з тим, він є інвалідом третьої групи та через хворобу, тривале лікування, відсутність коштів не мав можливості вчасно звурнутися до нотаріуса.

На підставі наведеного, просить суд визначити додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 ..

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з`явився, суду надав письмову заяву про підтримання позову та розгляд справи у його відсутності. Судові витрати просить залишити за ним.

Представник відповідача Переспівської сільської ради Рожищенського району в підготовче засідання не з`явився, суду надана заява про визнання позову та розгляд справи у відсутності представника сільської ради.

У відповідності до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового засідання технічним засобом за відсутності учасників справи, які беруть участь у справі не здійснюється.

Частиною 3 статті 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд приймає визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання відповідає вимогам цивільного законодавства, відповідає інтересам сторін по справі та не суперечить правам та інтересам інших осіб.

Дослідивши матеріали справи та перевіривши їх доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч.3 статті 1222, ч.1 статті 1220, ч.1 статті 1270 ЦК України).

Судом встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що стверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 (а.с.17).

Після смерті ОСОБА_2 , відповідно до вимог ч.2 ст.1220 ЦК України відкрилась спадщина на належне їй майно.

Із матеріалів справи встановлено, що спадкодавцю ОСОБА_2 належало право власності на земельну ділянку площею 2,82 га для ведення особистого селянського господарства, що на території Переспівської сільської ради Рожищенського району Волинської області, що стверджується копією Державного акту на право приватної власності на землю серії РЗ №116658 (а.с.16).

Відповідно до ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Із матеріалів справи вбачається, що після смерті ОСОБА_2 спадкоємцем, згідно вимог ч.1 ст.1261 ЦК України являється її син ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження останнього (а.с.18).

Відповідно до вимог ч.1 ст.1269 ЦК України спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Позивач ОСОБА_1 не проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини та пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини, що стверджується довідкою приватного нотаріуса Рожищенського районного нотаріального округу Павлюк Р.П. від 22.11.2018 року (а.с.15).

Відповідно до вимог ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

З матеріалів справи встановлено також, що строк для прийняття спадщини позивач пропустив, оскільки є інвалідом третьої групи, хворіє, переніс декілька операцій (а.с.7, 8, 9, 10, 11, 19).

Отже, суд приходить до висновку, що позов слід задовольнити, визнати причину пропуску строку для прийняття спадщини поважною та визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю три місяці для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Судові витрати залишити за позивачем, згідно його клопотання.

Керуючись ст.ст.4, 12, 77, 81, 82, 141, 200, 206, 264, 265, 273 ЦПК України, на підставі ст.ст.1220, 1222, 1269, 1270, 1272 ЦК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Переспівської сільської ради Рожищенського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 - три місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

Рішення суду може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Волинського апеляційного суду через Рожищенський районний суд Волинської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , житель АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: Переспівська сільська рада Рожищенського району, с.Переспа Рожищенського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332845.

Повний текст рішення складено 11.03.2020 року.

СУДДЯ: І.І.Сіліч

Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88109038
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —167/155/20

Рішення від 11.03.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні