Ухвала
від 11.03.2020 по справі 552/3004/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/3004/19

Провадження № 1-кс/552/581/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11.03.2020 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчої ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , погодженим прокурором відділу прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю,

встановив:

Старший слідчий з ОВС третього відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу Прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні банківської установи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32018170090000009 від 01.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно клопотання у ході досудового розслідування встановлено, що суб`єкти господарської діяльності ФОП ОСОБА_6 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_2 ) та ФОП ОСОБА_7 (р.н.о.к.п.п. НОМЕР_3 ), перебуваючи на спрощеній системі оподаткування, а також перевищивши річний ліміт доходу, в період 2017 2019 років під час здійснення фінансово-господарської діяльності, пов`язаної із закупівлею, переробленням та реалізацією рибної продукції, не відображаючи вказані господарські операції по бухгалтерському та податковому обліках, ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

Так, ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 під час проведення фінансово-господарської діяльності в 2017-2018 роках, намагаючись отримати якнайбільший дохід, з метою особистого збагачення, приховують достовірні відомості про фактичні обсяги реалізації товарів. При цьому встановлений фактичний обсяг реалізації товарів ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 , а саме: в 2017 році 24 млн. грн., в 2018 році 38,4 млн. грн. Згідно даних ДФС, задекларований обсяг доходу за 2017 рік ФОП ОСОБА_6 325,6 тис. грн., а ФОП ОСОБА_7 535,1 тис. грн., за 2018 рік ФОП ОСОБА_6 956 тис. грн., а ФОП ОСОБА_7 958,6 тис. грн.

Згідно п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України граничний обсяг річного доходу для фізичних осіб-підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування на ІІ групі платників єдиного податку не повинен перевищувати 1,5 млн. грн. за звітний рік. В разі перевищення вказаного обсягу на суму перевищення обсягу доходу застосовується ставка 15% єдиного податку (п.п. 1 п. 293.4. ст. 293 Податкового кодексу України). Так, відповідно до наданої інформації оперативного управління ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 ухилилися від сплати податків в період 2017 року на суму приблизно 5млн. грн. та в період 2018 року на суму приблизно 5,3 млн. грн. Також встановлено, що використовуючи вищезазначену схему ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 продовжують ухилятися від сплати податків у 2019 році.

Встановлено, що ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 здійснювали закупівлю товарно-матеріальних цінностей, а саме рибної продукції за готівку у підприємств реального сектору економіки, в тому числі у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

11.07.2019 на підставі ухвали Київського районного суду м. Полтави проведено обшук офісного приміщення, яке використовується ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 у господарській діяльності. проведення обшуку вилучено документи фінансово-господарської діяльності ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_6 по взаємовідносинам із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », в т.ч. вилучено квитанції від 10.06.2019 про оплату за рибну продукцію на рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Проведеним оглядом вилучених квитанцій встановлено, що оплата за продукцію проводилась готівковими коштами із зазначенням в графі «Платник» невстановлених осіб, та в графі «Додаткові реквізити» зазначено номер мобільного телефону, який належить ОСОБА_7 « НОМЕР_5 ».

В ході досудового розслідування на підставі ухвали Київського районного суду м. Полтави від 12.12.2019 проведено тимчасовий доступ та вилучено виписки про рух коштів по рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відкритих в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Проведеним оглядом вказаних виписок встановлено, що представниками ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_6 , а саме фізичними особами: ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , здійснювалось перерахування грошових коштів на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в період 2017-2019 років із призначенням платежів «оплата за рибу с/м та морепродукти» та «оплата за товар».

Також, у ході проведення огляду вищезазначених банківських виписок по рахункам по проведеним операціям із перерахування грошових коштів вищевказаними особами, із наданої банком інформації неможливо достовірно ідентифікувати особу платника грошових коштів.

Враховуючи вищевикладене, в ході досудового розслідування виникла необхідність у встановленні осіб, які здійснювали перерахування грошових коштів із відділення АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташоване в м. Кременчук на банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме на рахунки, які відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ):

-ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) - № НОМЕР_6 (українська гривня); № НОМЕР_6 (долар США); №НОМЕР_6 (євро).

Тому, в ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні квитанцій та чеків щодо проведених перерахувань грошових коштів на вищевказані рахунки представниками ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_6 , а саме фізичними особами ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , що надасть можливість встановити осіб платників.

Також, існує необхідність у вилученні вищевказаних документів (квитанцій та чеків), які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами під час судового розгляду, адже слідство матиме можливість проведення аналізу фінансово-господарської діяльності СПД, встановлення осіб, які вчинили кримінальні правопорушення та причетних до їх вчинення, проведення судових експертиз, що в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні.

У зв`язку з вище викладеним, слідчий просить надати дозвіл на тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » стосовно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » щодо квитанцій та чеків по проведених перерахуваннях фізичним особам.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України особи, у володінні яких знаходиться інформація до суду не викликались.

Заслухавши слідчого, яка клопотання підтримала, посилаючись на викладені у ньому обставини, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання, матеріалами кримінального провадження, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32018170090000009 від 01.06.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Згідно даних, внесених до ЄРДР, є достатні підстави вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься у речах, документах, належать відомості, що становлять банківську таємницю.

Слідчим суддеювраховано,що відносно ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 внесені відомості до ЄРДР.

Згідно доданих до клопотання матеріалів справи, а також досліджених матеріалів кримінального провадження № 32018170090000009 від 01.06.2018, встановлено, що ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_7 здійснювали закупівлю товарно-матеріальних цінностей, а саме рибної продукції за готівку у підприємств реального сектору економіки, в тому числі у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ). Крім того, встановлено, що оплата за продукцію проводилась готівковими коштами із зазначеннм у графі «Платник» невстановлених осіб та у графі «Додаткові реквізити» зазначено номер мобільного телефону, який належить ОСОБА_7 .

Отже, документи по зазначеним розрахункам мають значення для розслідування даного кримінального провадження та необхідні для встановлення обставин у кримінальному провадженні та проведення в подальшому по них почеркознавчих експертиз, а тому слідчому необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, що містять охоронювану законом таємницю, а саме до відомостей, які перебувають у володінні банківської установи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) з метою повного та всебічного проведення досудового слідства.

Вказана інформація має суттєве значення для з`ясування важливих обставин у кримінальному провадженні, отримати зазначену інформацію у інший спосіб неможливо.

Враховуючи обсяг інформації, яка підлягає вилученню, вважаю за доцільне встановити строк дії даної ухвали 15 днів.

Проведення даної слідчої дії необхідно доручити слідчим, які входять до групи з розслідування даного кримінального провадження, та дані щодо яких внесені до ЄРДР.

Керуючись ст. ст.159, 160,162,163 КПК України, -

ухвалив:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ та вилучення оригіналів документів, що містять охоронювану законом таємницю, що перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), та містять інформацію, яка становить банківську таємницю клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), а саме: квитанцій та чеків щодо проведених перерахувань грошових коштів фізичними особами ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 на рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) - № НОМЕР_6 (українська гривня); № НОМЕР_6 (долар США); №НОМЕР_6 (євро) за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали слідчим суддею.

Виконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю доручити: заступнику начальника третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_18 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_4 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_19 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_21 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_22 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_23 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_24 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_25 , старшому оперуповноваженому з ОВС ОУ ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_26 .

Строк дії ухвали 15 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88110792
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, що містять охоронювану законом таємницю

Судовий реєстр по справі —552/3004/19

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 20.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 13.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 12.12.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 20.11.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 28.10.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Шиян В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні