Рішення
від 11.03.2020 по справі 554/7721/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.03.2020 Справа № 554/7721/19

Провадження № 2/554/467/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2020 року м. Полтава

Октябрський районний суд м.Полтави в складі:

головуючого - судді Гольник Л.В.,

за участю секретаря - Бакулей А.С.,

позивача - ОСОБА_1 ,

представника позивача - ОСОБА_2 ,

представника відповідача - Каркач М.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Полтаві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до житлово-будівельного кооперативу Ізумруд про визнання неправомірним та скасування рішення загальних зборів житлово-будівельного кооперативу, -

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до ЖБК Ізумруд , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: ОСОБА_3 , про визнання неправомірним та скасування рішення загальних зборів житлово-будівельного кооперативу, у якому прохав визнати неправомірними рішення загальних зборів житлово-будівельного кооперативу від 05.06.2019 року та Загальний підсумок загальних зборів мешканців ЖБК Ізумруд від 05.06.2019 року, а також стягнути з відповідача судовий збір.

В обґрунтування даного позову зазначив, що 05.06.2019 р. ЖБК Ізумруд проведено збори членів кооперативу, на яких було присутні лише 66 членів кооперативу. Позивач вважає, що дане рішення прийнято без необхідного кворуму у порушення Закону Про кооперацію та Статуту ЖБК Ізумруд . У зв`язку з цим позивач вважає своє право порушеним, оскільки його кандидатура висувалася на посаду голови правління ЖБК Ізумруд , вказане питання проведено з порушенням процедури, що породжує обґрунтовані сумніви у легітимності прийнятих рішень. Позивач просить визнати неправомірним (недійсним) рішення зборів членів ЖБК від 05.06.2019 року, а також загальний підсумок загальних зборів мешканців ЖБК Ізумруд від 05.06.2019 року, встановлений лічильною комісією, у зв`язку з істотним порушенням процедури прийняття цих рішень.

Ухвалою суду від 30.08.2019 р. відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвалою суду від 28.10.2019 року допущено ОСОБА_3 до участі у справі як представника відповідача, виключивши її зі складу третьої особи. Встановлено п`ятнадцятиденний строк відповідачу для подачі відзиву на позов, оформлений з додержанням вимог ст. 178 ЦПК України.

08.11.2019 року від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому позовні вимоги не визнають, просив у задоволенні позовних вимог відмовити. У відзиві зазначено, що дійсно 05.06.2019 року проведено збори ЖБК Ізумруд , які вважають законними та таким, що відповідають Закону України та Статуту кооперативу. При прийнятті рішення враховувалися голоси, тих членів кооперативу, які були присутні на зборах, та тих, хто проголосував у порядку письмового опитування. Таким чином, у загальних зборах ЖБК взяли участь 107 членів кооперативу, з яких за ОСОБА_3 проголосувало 61 член ЖБК, за ОСОБА_1 - 12 членів ЖБК, утрималися - 26, не визначилися - 8 (а.с.44-46).

Позивач та його представник в судовому засіданні позовні вимоги підтримали, в повному обсязі, посилаючись на обставини, викладені у позові.

Представник відповідача Каркач М.А. в судовому засіданні проти позову заперечувала та просила у його задоволенні відмовити в повному обсязі, наголошувала, що кворум для проведення 05.06.2019 р. загальних зборів членів кооперативу був, з урахуванням голосів членів кооперативу, які були опитані після проведення зборів.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 05.06.2019 р. відбулися загальні збори членів ЖБК Ізумруд .

З протоколу №1 загальних зборів мешканців ЖБК Ізумруд від 05.06.2019 року, вбачається, що 66 осіб були присутні на зборах. На вказаних зборах було затверджено порядок денний з таких питань: внесення змін до Статуту ЖБК Ізумруд , звіт ревізійної комісії за 2018 рік, звіт голови правління за 2018 рік, перевибори голови правління ЖБК Ізумруд , затвердження кошторису на 2019 рік, довибори членів ревізійної комісії, прийняття нових членів кооперативу ЖБК Ізумруд , різне.

Після обговорення, збори ухвалили:

1.Житлово-будівельний кооператив Ізумруд створено з метою задоволення потреб кооперативу - співвласників багатоквартирного будинку у житлі та забезпечення надійної експлуатації цього житла.

1.1.Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників (50% плюс один голос). Якщо в результаті проведення загальних зборів для прийняття рішення не набрало кількості голосів за або проти проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на загальних зборах. Письмове опитування проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення загальних зборів. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси подані співвласниками під час проведення загальних зборів, і голоси подані під час письмового опитування.

1.2.Голова правління ЖБК Ізумруд обирається строком на два роки.

1.3.В обов`язки правління ЖБК Ізумруд входить:

- приймає на роботу та звільняє робітників, які обслуговують жилий будинок та прибудинкову територію;

- забезпечує проведення загальних зборів членів кооперативу;

- засідання правління скликається головою правління, на вимогу членів правління або ревізійної комісії.

2.Визнати роботу ревізійної комісії - задовільною.

2.1.Мешканцям ЖБК Ізумруд , які мають заборгованість, надсилати попередження і запрошувати на правління.

3.Визнати роботу правління ЖБК Ізумруд ОСОБА_3 - задовільною

4.Висунути на посаду голови правління ЖБК Ізумруд членів правління Каркач М.А. та ОСОБА_1 .

5.Нарахування в квитанції по оплаті заробітної плати найманим працівникам робити поквартально і рівних долях.

5.1.Виділяти на телефонні розмови голові правління ЖБК Ізумруд 70 грн. на місяць.

5.2.Кошторис ЖБК Ізумруд на 2019 рік прийняти до роботи.

6.ОСОБА_4 та ОСОБА_5 внести до списку членів ревізійної комісії.

7.ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 прийняти до членів ЖБК Ізумруд ( а.с.67-78).

Лічильною комісією ЖБК Ізумруд встановлено загальний підсумок загальних зборів від 05.06.2019 року, згідно якого на загальних зборах ЖБК з присутніх 66 членів ЖБК за ОСОБА_3 проголосувало 39 членів, за ОСОБА_1 - 8, утрималися - 11, не визначилися - 8; підсумок опитування: за ОСОБА_3 - 22 члени, за ОСОБА_1 - 4, утрималися - 15; загальний підсумок: взяло участь у зборах - 107 членів, за ОСОБА_3 - 61 член, за ОСОБА_1 - 12, утрималися - 26, не визначилися - 8 ( а.с 79).

Судом встановлено, що у будинку АДРЕСА_1 квартир. Станом на 05.06.2019 року 166 власників квартир є членами ЖБК Ізумруд . Вказаний факт не оспорюється сторонами.

Відповідно п. 11.3. Статуту ЖБК Ізумруд загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Рішення зборів приймається простою більшості голосів, а рішення про прийняття Статуту, внесених до нього змін і доповнень, реорганізацію чи ліквідацію кооперативу, відчуження майна кооперативу, вважається прийнятим, якщо за них проголосувало не менше 75 відсотків присутніх членів ЖБК.

Встановлено, що відповідно до Протоколу № 1 загальних зборів членів кооперативу від 05.06.2019 року, кількість членів кооперативу становить 166 осіб, на збори зареєструвалося 66 членів ЖБК, тобто менше 50 % членів кооперативу (а.с. 67-78,84-86).

Вказана вище кількість присутніх членів кооперативу на загальних зборах 05.06.2019 р. не оспорюється сторонами, при цьому, представник відповідача ОСОБА_3 суду зазначили, що кворум був з урахуванням голосів опитаних членів кооперативу.

Проте, суд не приймає до уваги вказані вище доводи представника відповідача, оскільки зазначені члени кооперативу в кількості 41 особа були опитані після проведення 05.06.2019 р. загальних зборів, що не передбачено чинним законодавством щодо порядку проведення загальних зборів кооперативу.

Основними принципами кооперації згідно із статтею 4 Закону України Про кооперацію є, зокрема, безпосередня участь членів кооперативної організації у її діяльності, рівного права голосу під час прийняття рішень (один член кооперативу - один голос).

Здійснення членом кооперативу права на участь у діяльності і управлінні кооперативом, в тому числі при прийнятті рішень органом управління кооперативу забезпечується, в першу чергу, порядком скликання і проведення загальних зборів членів кооперативу, передбаченим статтею 15 Закону України Про кооперацію та статутом кооперативу.

Відповідно до ст. 15 Закону України Про кооперацію вищим органом управління кооперативу є загальні збори членів кооперативу. Про дату, місце, час проведення та порядок денний загальних зборів члени кооперативу повинні бути повідомлені не пізніше ніж за 10 днів до визначеного строку їх проведення. Загальні збори членів кооперативу правомочні вирішувати питання, якщо на них присутні більше половини його членів, а збори уповноважених - за наявності не менше двох третин уповноважених. Кожний член кооперативу чи уповноважений кооперативу має один голос, і це право не може бути передано іншій особі. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу про прийняття, внесення змін до статуту, вступ до кооперативного об`єднання або вихід з нього та про реорганізацію або ліквідацію кооперативу вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 75 відсотків членів кооперативу, присутніх на загальних зборах кооперативу. З інших питань рішення приймаються простою більшістю голосів членів (уповноважених) кооперативу, присутніх на його загальних зборах. Рішення загальних зборів членів (зборів уповноважених) кооперативу приймаються відповідно до його статуту відкритим або таємним голосуванням.

За змістом статті 15 Закону України Про кооперацію і статуту кооперативу для проведення загальних зборів членів кооперативу і прийняття цими зборами правомочних рішень необхідно дотриматися процедури і строків скликання загальних зборів, забезпечити особисту присутність на зборах більшості від загальної кількості членів кооперативу та особисте голосування більшості (простої чи кваліфікованої) присутніх на зборах членів кооперативу при прийнятті рішення.

Право окремих членів кооперативу на участь у загальних зборах і голосуванні при прийнятті рішення є порушеним та підлягає захисту у випадку їхньої відсутності на зборах через недотримання органами кооперативу вимог закону і статуту кооперативу про порядок скликання і проведення зборів.

Аналогічні висновки зроблені Верховним судом України в постанові від 05.03.2014 року по справі № 6-10цс14.

Представник відповідача всупереч ст. 81 ЦПК України не надала жодних доказів на підтвердження обставин дійсності загальних зборів членів ЖБК Ізумруд від 05.06.2019 року, участі в них не менш, як половини загальної кількості членів кооперативу, забезпечення кворуму для голосування на них.

Посилання відповідача на проведення письмового опитування, яке було здійсненне відповідно до Закону Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку суд вважає безпідставним, оскільки вказаний закон не регулює діяльність кооперативу.

Як вбачається, для проведення загальних зборів членів ЖБК Ізумруд був відсутній кворум, оскільки на збори прийшло менше 50% членів ЖБК.

Таким чином, суд приходить до висновку, що відповідачем не було дотримано вимог Статуту ЖБК Ізумруд щодо участі в загальних зборів членів кооперативу 05.06.2019 року не менш, як половини загальної кількості членів кооперативу, а тому рішення, які прийняті на загальних зборів членів кооперативу ЖБК Ізумруд від 05.06.2019 року та Загальний підсумок загальних зборів мешканців ЖБК Ізумруд від 05.096.2019 року, встановлений лічильною комісією, суд визнає неправомірними.

Згідно ч. ч. 1, 2, 3 ст. 89 ЦПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів)

З урахуванням вищенаведеного, оцінюючи зібрані по справі докази в їх сукупності та співставленні, суд приходить до висновку, що позовні вимоги знайшли в судовому засіданні своє обґрунтування та підтвердження, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 15 Закону України Про кооперацію , ст. ст. 12, 81, 259, 263, 264, 265, 268 ЦПК України, суд , -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до житлово-будівельного кооперативу Ізумруд про визнання неправомірним та скасування рішення загальних зборів житлово-будівельного кооперативу задовольнити.

Визнати рішення загальних зборів житлово-будівельного кооперативу Ізумруд від 05 червня 2019 року та Загальний підсумок загальних зборів мешканців ЖБК Ізумруд від 05 червня 2019 року неправомірними (недійсними).

Стягнути з житлово-будівельного-кооперативу Ізумруд на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 768,40 грн.

Рішення суду може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через відповідний суд, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Житлово-будівельний кооператив Ізумруд , ЄДРПОУ 23545570, місце знаходження: 36023, м. Полтава, вул. Михайла Грушевського, 22/69.

Суддя Л.В.Гольник

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88111118
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —554/7721/19

Рішення від 11.03.2020

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 28.10.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 30.08.2019

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні