Рішення
від 11.03.2020 по справі 543/1342/19
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/543/65/20

543/1342/19

2/543/65/20

РІШЕННЯ

іменем України

11.03.2020 сел. Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого судді Смілянського Є.А., при секретарі Гапон Т.В. розглянувши, цивільну справу № 543/1342/19 за позовною заявою ОСОБА_1 до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області про визнання права на земельну частку ( пай )

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернулася з позовом до Савинської сільської ради, Оржицького району, Полтавської області про визнання права на земельну частку ( пай ).

Позов мотивує тим, що 15.05.1993 року вона була прийнята в члени та на роботу в колективне сільськогосподарське підприємство Комунар на посаду телятниці. 03.03.1998 року вона звільнилася з займаної посади за власним бажанням.

01.03.1996 року відповідно рішення Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області від 20.02.1996 року КСП Комунар було видано Державний акт на право колективної власності на землю.

Їй було видано сертифікат на право на земельну частку ( пай ) серії ПЛ № 0040168 від 10.12.1996 року, який був втрачений.

При неможливості надати особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 р. № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із резервного фонду, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Таким чином, зазначеною нормою передбачено право осіб на виділення земельної частки за рахунок резервного фонду після розпаювання земель між членами підприємства.

В судове засідання позивач та його представник не з`явилися, представник позивача заявила клопотання про розгляд справи без їх участі, позов підтримала повністю, прохала судові витрати віднести за рахунок позивача.

Представник відповідача Савинської сільської ради заявив клопотання про розгляд справи без їх участі та заявив, що позов визнає повністю.

Суд ухвалив розглянути справу без участі сторін по справі.

Суд, дослідивши докази по справі, проаналізувавши їх та давши їм належну оцінку, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 15.05.1993 року була прийнята в члени та на роботу в колективне сільськогосподарське підприємство Комунар на посаду телятниці. 03.03.1998 року вона звільнилася з займаної посади за власним бажанням. Зазначені обставини підтверджуються записами в трудовій книжці серії НОМЕР_2.

01.03.1996 року відповідно рішення Савинської сільської ради Оржицького району Полтавської області від 20.02.1996 року КСП Комунар було видано Державний акт на право колективної власності на землю.

ОСОБА_1 ( прізвище до реєстрації шлюбу ОСОБА_1 ) було видано сертифікат на право на земельну частку ( пай ) серії ПЛ № 0040168 від 10.12.1996 року, що підтверджується листом Відділу в Оржицькому районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області від 26.03.2019 року № 91/101-19. Сертифікат на право на земельну частку ( пай ) на даний час позивачем втрачений.

Встановлені судом правовідносини врегулювані наступними нормативними актами.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , право на земельну частку (пай) мають, зокрема, колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку. Право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), зокрема є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95, право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства,кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними. Відповідно до п. 7 вказаного Указу Президента України, створюваний під час передачі земель у колективну власність резервний фонд використовується для передачі у приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі, а також іншим особам, яких приймають у члени сільськогосподарських підприємств або які переселяються у сільську місцевість для постійного проживання.

Таким чином, суд приходить до висновку, що ОСОБА_1 , отримавши сертифікат на право на земельну частку ( пай ) має право на земельну частку (пай), тому її позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України судові витрати необхідно віднести за рахунок позивача згідно його заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 141 ч. 1, 258, 259, 264, 265 ЦПК України, ст.1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) , п.п. 2, 7 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих в колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95, суд, -

У Х В А Л И В :

1.Позов задовольнити.

2.Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право на земельну частку (пай), як члену колективного сільськогосподарського підприємства Комунар , село Савинці, Оржицького району, Полтавської області в розмірі 4, 17 умовних кадастрових гектари.

3.Судові витрати віднести за рахунок позивача.

4.Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційна скарга не була подана. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

5.Учасники справи:

- ОСОБА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ;

- Савинська сільська рада, Оржицького району, Полтавської області, ідентифікаційний код 25157317, адреса: Полтавська область, Оржицький район, село Савинці, вулиця Бабака, 5.

Суддя: Є.А.Смілянський

СудОржицький районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88111220
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —543/1342/19

Рішення від 11.03.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Смілянський Є. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні