Ухвала
від 04.03.2020 по справі 711/1405/20
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Номер провадження 1-кс/711/527/20

Справа № 711/1405/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 березня 2020 року м. Черкаси

Слідчий суддяПридніпровського районногосуду м.Черкаси ОСОБА_1 ,при секретарі ОСОБА_2 ,розглянувши усудовому засіданнів приміщеннісуду вм.Черкаси клопотаннястаршого слідчого СУГУ НПв Черкаськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12020250000000041 від 06.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУ НП в Черкаській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12020250000000041 від 06.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Клопотання мотивовано тим, що на адресу СУ ГУНП в Черкаській область надійшли матеріали УСБУ в Черкаській області відповідно до яких встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_1 ), під час виконання робіт з поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської області, в 2018 році здійснили привласнення бюджетних коштів.

Так, з липня 2018 року по грудень 2018 року на підставі договорів з надання послуг поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального місцевого значення, центральних районів Черкаської області, укладених між ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », проведено роботи з поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального місцевого значення окремих районів Черкаської області. Загальна вартість виконаних робіт 27 032 740,47 гривень.

З метою встановлення фактичних обсягів та вартості виконаних ремонтних автодорожніх робіт, а також документального підтвердження використання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » будівельних матеріалів (гарячих асфальтобетонних сумішей), що відповідно до актів приймання виконаних робіт було списано на поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської області, в 2018 році, отримані від ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » матеріали (проектно-кошторисна документація, договори підряду, акти приймання виконаних будівельних робіт, сертифікати відповідності, атестати виробництва, платіжні доручення) направлення до аудитору ФОП « ОСОБА_4 » для проведення бухгалтерського дослідження.

За результатами проведеного бухгалтерського дослідження (довідка від 28.01.2020) встановлено, що відповідно до Кошторисної документації на проведення поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення Звенигородського, Катеринопільського та Шполянського районів Черкаської області передбачено використання СІ421-9837 «Суміші асфальтобетонні гарячі і теплі [асфальтобетон щільний] (дорожні) (аеродромні), що застосовуються у верхніх шарах покриттів, дрібнозернисті, тип Б, марки 1».

Відповідно актів приймання виконаних будівельних робіт підтверджено, що в ході виконання вказаних робіт в основному було використано асфальт СІ 421- 9837 «Суміші асфальтобетонні гарячі і теплі [асфальтобетон щільний] (дорожні) (аеродромні), що застосовуються у верхніх шарах покриттів, дрібнозернисті, тип Б, марка 1» в загальній кількості 7199,77 тон.

Таким чином, відповідно до актів приймання виконаних робіт підтверджено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було списано на поточний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення Черкаської області асфальтобетонних сумішей гарячих і теплих типу Б в кількості 7199,77 тон.

Для підтвердження достовірності даних щодо придбання асфальтобетонних сумішей ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », проведено співставлення з інформацією з Єдиного реєстру податкових накладних щодо постачання асфальтобетонну, які ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » були включені до податкового кредиту (форма 5). В ході аудиторського дослідження проведено співставлення на придбання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » асфальтобетонних сумішей із цінами, за якими їх було включено до актів приймання виконаних робіт.

Проведеними співставлення виявлено, що фактичні ціни на асфальтобетонні суміші менші, ніж ті, за якими було включено до вартості виконаних робіт по проведенню поточного середнього ремонту автомобільних доріг окремих центральних районів Черкаської області. Завищення вартості робіт, внаслідок завищення ціни на асфальтобетонні суміші під час включення до актів виконаних робіт, розрахунково підтверджено на суму 974 371,0 гривень.

Таким чином, у ході бухгалтерського дослідження встановлено, що представниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » було включено до актів виконаних робіт, які оплачені за рахунок бюджетних коштів, матеріали (а саме: суміш асфальтобетонну гарячу і теплу [асфальтобетон щільний] (дорожній) (аеродромний), що застосовуються у верхніх шарах покриттів, дрібнозернисті, типу Б), за цінами, які перевищують фактичну вартість їх придбання, що призвело до завищення вартості робіт на суму 974 371,0 грн. (без врахування ПДВ), тоді як, з врахуванням ПДВ вказана сума складе 1 169 245,61 гривень.

Згідно договору № 97/09-Твід 18.09.2018укладеного міжДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_1 » таінших договорівукладених міжвказаними суб`єктамигосподарювання встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) має розрахунковий рахунок № НОМЕР_2 , відкритий в філії АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » м. Київ, МФО НОМЕР_3 ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 .

У зв`язку з вищевикладеним та з метою встановлення всіх обставин в кримінальному провадженні, встановлення фактів протиправної діяльності причетних осіб, виникла необхідність в здійсненні доступу до документів, що містять банківську таємницю, тобто документів щодо відкриття та обслуговування рахунку, роздруківки руху коштів із зазначенням дати та часу проведення операції, з розшифровкою призначення платежів та із зазначенням контрагентів, фотоматеріали з банкоматів при знятті коштів з карткового рахунку, що прикріплений до даного розрахункового рахунку в період часу з 01.06.2018 по 31.12.2018.

Враховуючи вищевикладене, з метою повного та неупередженого розслідування даного кримінального правопорушення, а також з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження перевірки інформації з приводу надходження коштів та їх використання, необхідно отримати тимчасовий доступ до копій документів щодо відкриття та обслуговування рахунку № НОМЕР_2 , роздруківки руху коштів із зазначенням дати та часу проведення операції, з розшифровкою призначення платежів та із зазначенням контрагентів з 01.06.2018 по 31.12.2018. Вказана інформація перебуває у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », МФО НОМЕР_3 ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , слідчий просить задоволити клопотання в повному обсязі та проводити судовий розгляд без виклику представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити. Звернувся до суду із заявою про не фіксування судового процесу технічними засобами.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »в судове засідання не викликалися відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України.

Перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, вважаю, що клопотання підлягає до часткового задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Ч. 1 ст. 159 КПК України передбачає, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до положень ч.ч. 5, 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1)перебувають абоможуть перебуватиу володіннівідповідної фізичноїабо юридичноїособи; 2)самі пособі абов сукупностіз іншимиречами ідокументами кримінальногопровадження,у зв`язкуз якимподається клопотання,мають суттєвезначення длявстановлення важливихобставин укримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Аналіз доданих до клопотання слідчого документів свідчить, що є достатньо даних, які свідчать про те, що було вчинене кримінальне правопорушення; відомості до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; вищевказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів (ч. 7 ст. 163 КПК України).

Варто зазначити, що тимчасовий доступдо речейі документів проводиться лише за зареєстрованим кримінальним провадженням, тобто, в разі офіційно розпочатого кримінального переслідування (п. 1 ч. 2 ст. 160 КПК України).

Дослідивши відомості з ЄРДР від 06.02.2020 та додані письмові докази, вважаю, що період часу за який необхідно дослідити інформацію становить з 27.08.2018 по 31.12.2018, а тому, клопотання підлягає до часткового задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 159, 162-164 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшогослідчого СУГУ НПв Черкаськійобласті капітанаполіції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю у кримінальному провадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12020250000000041 від 06.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 на тимчасовий доступ до копій документів щодо відкриття та обслуговування рахунку № НОМЕР_2 , роздруківки руху коштів із зазначенням дати та часу проведення операції, з розшифровкою призначення платежів та із зазначенням контрагентів з 27.08.2018 по 31.12.2018, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », МФО НОМЕР_3 ЄДРПОУ НОМЕР_4 , юридична адреса: АДРЕСА_2 .

Вилучення копійвказаних документівпроводити вприміщенні Черкаськоїфілії АТ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » за адресою: АДРЕСА_3 .

Зобов`язати службових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », виготовити копії зазначених документів для подальшого їх вилучення старшим слідчим СУ ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 чи відповідно до доручення старшим о/у в ОВС 3 сектора відділу КЗЕ УСБУ в Черкаській області ОСОБА_5 .

Строк дії ухвали - до 03 квітня 2020 року.

Роз`яснити посадовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », що відповідно до вимог ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали суду, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на отримання вказаної інформації, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —711/1405/20

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Степаненко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні