Рішення
від 04.03.2020 по справі 242/4268/19
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 242/4268/19

Провадження № 2/242/382/20

РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 березня 2020 року м. Селидове

Селидівський міський суд Донецької області у складі: головуючого судді - Владимирської І.М., за участю секретаря судового засідання Сафронової К.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Селидове в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом 13 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту, позовні вимоги мотивовані тим, що між ДСНС України, в особі начальника Головного управління Мігріним О. С . та ОСОБА_1 на 3 (три) роки укладено контракт № 1004/18 про проходження служби цивільного захисту, який набув чинності 30 грудня 2018 року. Наказом Головного управління від 29 грудня 2018 року № 416 о/с Про кадрові питання, прийняття на службу з 30 грудня 2018 року ОСОБА_1 призначено на посаду пожежного-рятувальника 92-ДПРЧ 13 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області. Відповідно до Контракту укладеного між позивачем та відповідачем, відповідач взяв на себе зобов`язання додержуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати вимоги Присяги служби цивільного захисту, статутів, наказів чи розпорядження керівників (начальників), свої службові обов`язки, підвищувати свою професійну майстерність, досягати позитивних результатів з фізичної підготовки. 22 березня 2019 року відповідачу виплачено одноразову грошову допомогу після укладання першого контракту в розмірі 15 858 грн. 00 коп. 23 березня 2019 року та 27 квітня 2019 року відповідач не вийшов на службу, у зв`язку з чим було проведено службове розслідування за результатами якого, 11 квітня 2019 року ОСОБА_1 було звільнення зі служби цивільного захисту у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу та з утриманням виплаченої одноразової грошової допомоги після укладання першого контракту за 993 календарних дні, які залишились до закінчення дії контракту у сумі 14 367 грн. 70 коп. Однак відповідач зобов`язання щодо відшкодування грошової допомоги виконав не в повному обсязі, відповідачем погашено борг у розмірі 1977 грн. 20 коп. Просять суд стягнути з відповідача на їх користь частину виплаченої одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту в розмірі 12 390 грн. 50 коп.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 29 липня 2019 головуючим по справі було визначено суддю Хацько Н.О.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 01 серпня 2019 року заяву про самовідвід судді Хацько Н.О. задоволено.

Згідно протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02 серпня 2019 року згідно ухвали про відвід (самовідвід) від 01 серпня 2019 року, було замінено головуючого по справі - суддю Хацько Н.О. на суддю Владимирську І.М.

Ухвалою Селидівського міського суду Донецької області від 06 серпня 2019 р. клопотання позивача про відстрочення сплати судового збору задоволено та призначено справу до судового розгляду у порядку спрощеного позовного провадження.

Представник позивача 13 ДПРЗ Головного управління Державної служби України з НС у Донецькій області у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Надав заяву, в якій просить розглянути справу без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_1 у судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належно. Надав заяву, в якій просить розглянути справу без його участі, позовні вимоги визнає у повному обсязі та не заперечує проти їх задоволення.

Дослідивши матеріали справи, вирішивши питання чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, яку правову норму належить застосувати до цих правовідносин, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч. 3, 4 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи не вчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

В судовому засіданні встановлено, що 16 серпня 2018 року між ДСНС України, в особі начальника Головного управління Мігріним О.С. та ОСОБА_1 на 3 (три) роки укладено Контракт № 1004/18 про проходження служби цивільного захисту, який набув чинності 30 грудня 2018 року.

Згідно наказу Головного управління ДСУ з НС у Донецькій області від 29 грудня 2018 року № 416 о/с Про кадрові питання, прийняття на службу ОСОБА_1 , який уклав контракт про проходження служби цивільного захисту строком на 3 роки, з 30 грудня 2018 року по 29 грудня 2021 року, присвоєно спеціальне звання молодший сержант служби цивільного захисту та призначено на посаду пожежного-рятувальника 92 ДПРЧ 13 ДПРЗ Головного управління ДСНС України у Донецькій області.

Згідно з умовами укладеного Контракту, відповідач взяв на себе зобов`язання додержуватися Конституції та законів України, сумлінно виконувати вимоги Присяги служби цивільного захисту, статутів, наказів чи розпорядження керівників (начальників), свої службові обов`язки, підвищувати свою професійну майстерність, досягати позитивних результатів з фізичної підготовки.

Згідно пункту 2 Контракту проходження служби цивільного захисту № 1004/18 від 16 серпня 2018 року Державна служба України з надзвичайних ситуацій зобов`язалося забезпечувати ОСОБА_1 створення необхідних умов для несення служби; додержання його особистих прав і свобод та прав членів його сім`ї, включаючи одержання пільг, гарантій та компенсацій, установлених законами та іншими нормативно-правовими актами, які визначають порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу; призначення на посаду відповідно до професійної освіти, присвоєння спеціальних звань, просування по службі з урахуванням ділових і особистих якостей; фінансове і матеріальне забезпечення відповідно до законодавства.

Відповідно до пункту 1 розділу ХХVІ Інструкції Про порядок виплати грошового забезпечення та одноразової грошової допомоги при звільненні особам рядового начальницького складу служби цивільного захисту , затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.07.2018 року № 623, особам рядового і начальницького складу після укладання керівником органу управління (підрозділу) з ними першого контракту та вступу до виконання обов`язків за посадою, на яку вони призначені, виплачується одноразова грошова допомога в таких розмірах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 01 січня календарного року: особам рядового складу - вісім прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Відповідно до витягу з розрахунково-платіжної відомості за видами оплат № 1184, ОСОБА_1 за березень 2019 року нарахована заробітна плата у розмірі 29 628 грн. 56 коп., з яких 15 858 грн. 00 коп. - одноразова грошова допомога після укладення першого контракту.

Таким чином, в судовому засіданні встановлено, що ГУ ДСНС України у Донецькій області свої зобов`язання за Контрактом виконало.

Відповідно до п.п. 4 п. 5 Контракту № 1004/18 про проходження служби цивільного захисту, Контракт може бути припинено (розірвано) достроково з ініціативи ДСНС, а особа рядового і начальницького складу, яка проходить службу за контрактом, звільняється зі служби у зв`язку із систематичним невиконанням умов цього контракту особою рядового і начальницького складу.

Згідно висновку службового розслідування за фактом невиходу на службу 23 березня 2019 року молодшого сержанта служби цивільного захисту ОСОБА_1 пожежного-рятувальника 92 державної пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області від 05 квітня 2019 року, затвердженого 25 квітня 2019 року начальником 13 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області Агібаловим О. О., за грубі порушення службової дисципліни, а саме: скоєння грубих дисциплінарних проступків, які виразились у невиході на службу без поважних причин 23 березня 2019 року та 27 березня 2019 року, пожежний-рятувальник 92 державної пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області молодший сержант служби цивільного захисту ОСОБА_1 підлягає притягненню до дисциплінарної відповідальності.

Наказом ГУ ДСНС України у Донецькій області Про звільнення… від 11 квітня 2019 року № 86 о/с молодшого сержанта служби цивільного захисту ОСОБА_1 . , пожежного-рятувальника 92 державної пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області звільнено зі служби та виключено з кадрів ДСНС України.

Згідно наказу ГУ ДСНС України у Донецькій області Про утримання із грошового забезпечення від 11 квітня 2019 року № 28 о/с, підлягає утриманню виплачена одноразова грошова допомога після укладення першого контракту в сумі обчисленій у повних календарних місяцях пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту, з молодшого сержанта служби цивільного захисту ОСОБА_1 , пожежного-рятувальника 92 державної пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Донецькій області звільненого зі служби та виключеного з кадрів ДСНС України, за 993 календарних дні, які залишилися до закінчення дії контракту, у сумі 14 367 грн. 70 коп.

Відповідно до п. 4 розділу ХХVІ Інструкції Про порядок виплати грошового забезпечення та одноразової грошової допомоги при звільненні особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту , у разі звільнення особи рядового чи начальницького складу служби цивільного захисту зі служби до закінчення терміну першого контракту (крім звільнених за віком, станом здоров`я, через систематичне невиконання умов контракту керівником відповідного органу управління (підрозділу) та у зв`язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів) проводиться утримання виплаченої одноразової грошової допомоги після укладання першого контракту в сумі, обчисленій у повних календарних місяцях пропорційно часу, який залишився до закінчення дії контракту.

Відповідно до рапорту ОСОБА_1 від 11 квітня 2019 року, останній надав свою згоду на утримання з його заробітної плати у рахунок погашення переплаченої одноразової грошової допомоги після укладання першого контракту 1977 грн. 20 коп.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У відповідності до положень ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, одним з таких наслідків є відшкодування збитків.

Разом з тим, відповідач, будучи особисто ознайомленим під підпис щодо обов`язку відшкодувати вищенаведені витрати зобов`язався їх сплатити, що підтверджується відповідним листом від 08 квітня 2019 року, однак грошові кошти позивачу не повернув.

Оскільки в судовому засіданні встановлено, що відповідач ОСОБА_1 був звільнений зі служби та виключений з кадрів ДСНС України у запас збройних сил України за пунктами 182, 173 та підпунктом 6 пункту 176 (у зв`язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу), позивач має право на утримання з нього частини виплаченої одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту, тому суд приходить до висновку про задоволення позову та вважає за необхідне стягнути з ОСОБА_1 на користь 13 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій областічастину виплаченої одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту у розмірі 12 390 грн. 50 коп.

Згідно ч.6 ст.141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 133, 141 ЦПК України з відповідача підлягає стягненню судовий збір на користь держави у сумі 1 921 грн. 00 коп.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 38, 40, 116, 117, 232 КЗпП України, ст.ст. 12, 13, 76, 81, 141, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги 13 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості з одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь 13 державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області частину виплаченої одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту в розмірі 12 390 (дванадцять тисяч триста дев`яносто) грн. 50 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 1921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн.. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається до Донецького апеляційного суду через Селидівський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а після початку її функціонування, безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: 13 державний пожежно-рятувальний загін Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області, ЄДРПОУ 38301493, місце знаходження 85400 Донецька область м. Селидове вулиця Кринична будинок 42.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання - АДРЕСА_1 .

Суддя І.М.Владимирська

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено12.03.2020
Номер документу88120804
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості з одноразової грошової допомоги після укладення першого контракту

Судовий реєстр по справі —242/4268/19

Рішення від 04.03.2020

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Владимирська І. М.

Ухвала від 06.08.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Владимирська І. М.

Ухвала від 01.08.2019

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Хацько Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні