Ухвала
від 06.03.2020 по справі 303/1152/20
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа номер №303/1152/20

Провадження №1-кс/303/395/20

У Х В А Л А

06 березня 2020 року м.Мукачево

МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

в особі слідчого судді ОСОБА_1

з участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2

особи, яка подала скаргу голови ГО «Правозахист споживачів» ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу голови Громадської організації «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб Мукачівського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань,

В С Т А Н О В И В :

До Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області надійшла скарга голови Громадської організації «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 на бездіяльність службових осіб Мукачівського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Скаргу мотивує тим, що Громадська організація «Правозахист споживачів», 89600, Закарпатська обл., м.Мукачево, вул.Л.Українки, буд.6, тел.: 0997759776, код ЄДРПОУ: 39685695, звернулась до Мукачівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Закарпатській області з письмовою заявою про кримінальне правопорушення, як заявник, у порядку вимог ст.214 КПК України, про протиправні дії щодо потерпілої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код ЄДРФОУ: НОМЕР_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , з боку суб`єкту господарювання «Швидкогроші» з незаконними вимогами про негайну «сплату штрафу» за прострочення боргу за кредит, які висуваються невідомими особами шляхом здійснення телефонних дзвінків на її номер телефону, СМС-повідомлень, неправомірних дзвінків з елементами залякувань про застосування примусового стягнення певних сум коштів, звернення обтяження на нерухоме майно, «приїзд групи безпеки Організації, на місце проживання осіб», виселення з житла, тощо, на адресу її знайомих, родичів.

Станом на 03.03.2020 року скаржнику не вручено та не надіслано Витяг з ЄРДР, у передбачений процесуальним законом поштовим відправленням (вимога ст.ст.214, 220 КПК України).

Вважає, що ст.214 КПК України містить імперативну вимогу і в ній виключень не передбачено, що не дає право посадовим особам СВ Мукачівського відділу поліції головного управління Національної поліції в Закарпатській області, на свій розсуд, «вбачати», або «не вбачати» наявність підстав для внесення відомостей за заявою про кримінальне правопорушення до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань, якщо така заява подана до правоохоронного органу з дотриманням вимог чинного законодавства.

У судовому засіданні голова ГО «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 скаргу підтримав та просив її задовольнити з викладених у ній мотивів.

Заступник начальника СВ Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області ОСОБА_5 у судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд скарги у його відсутності, у якій просив у

- 2 -

задоволенні скарги відмовити, оскільки до поданої заяви не додано документи, відповідно до яких вказана громадська організація уповноважена подавати звернення до поліції та з її змісту неможливо кваліфікувати кримінальне правопорушення відповідно до КК України.

Заслухавши пояснення особи, яка подала скаргу, дослідивши її зміст та додані документи, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 303 Кримінального процесуального кодексу України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування.

25.02.2020 року до Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області надійшла заява голови ГО «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 про кримінальне правопорушення, що підтверджується талоном повідомленням Мукачівського ВП № 2042 від 25.02.2020 року.

Як вбачається з матеріалів скарги, уповноваженими службовими особами Мукачівського ВП ГУНП в Закарпатській області не внесено до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення за заявою голови ГО «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 від 25 лютого 2020 року.

У відповідності до вимог частини 1 статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно вимог ч.4 ст.214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Зазначена норма закону є чіткою і безальтернативною, не містить жодних виключень.

На підставі вищевикладеного, слідчий суддя прийшов до висновку, що скарга голови ГО «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.214, 303, 306, 307, 376 КПК України, суд

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу голови Громадської організації «Правозахист споживачів» ОСОБА_3 задовольнити.

Зобов`язати уповноважену службову особу Мукачівського відділу поліції ГУНП у Закарпатській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про вчинене кримінальне правопорушення від 25 лютого 2020 року, подану ГО «Правозахист споживачів», в порядку ст.214 КПК України, до Мукачівського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88121373
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —303/1152/20

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Камінський С. Е.

Ухвала від 06.03.2020

Кримінальне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Камінський С. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні