Ухвала
від 11.03.2020 по справі 127/5373/20
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/5373/20

Провадження №1-кс/127/2542/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2020 року м. Вінниця

Слідчий суддя Вінницького міського суду Вінницької області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого вособливо важливихсправах слідчоговідділу УСБУу Вінницькійобласті ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий ОСОБА_3 звернувся до суду з вказаним клопотанням, яке погоджено з прокурором ОСОБА_4 , мотивуючи свої вимоги тим, що слідчим відділом УСБУ уВінницькій областіпроводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020020000000002 від 11.01.20, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3ст. 191 КК України, за фактом розкрадання бюджетних коштів при здійснені державних закупівель.

Як установленоз матеріалівпровадження,у ходіоперативно-службовоїдіяльності ВКЗЕУСБУ уВінницькій області отримано інформацію про організацію схеми заволодіння бюджетними коштами через т.зв. «прокладкову» схему постачання продукції, внаслідок якої розпорядник бюджетних коштів за результатами проведення публічних закупівель придбаває продукцію не напряму у виробника, а через мережу посередників за завищеними цінами.

Крім того, на підставі здобутих на даний час доказів, встановлено, що вищевказані особи продовжують протиправну діяльність.

У ході аналізу реєстру ПН встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » закупило 1680,7 тон солі не напряму у виробника (ДП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »), а у пов`язаних структур ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , директор ОСОБА_5 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , АДРЕСА_2 , директор ОСОБА_6 ) за ціною 1856 грн/тона без ПДВ (з ПДВ 2227,2грн.). В свою чергу, у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » всього одна операція із придбання 420 тон солі, марки (сіль для промислового переробляння ДСТУ 4246:2003) і за значно нижчою ціною 617,25грн/тона без ПДВ (27.12.2019 реєстрацію ПН щодо даної операції зупинено). У ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 », яка поставила ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 1680,7 тон солі, на приході взагалі відсутній такий ассортимент товару. Крім того встановлено, що іншу частину солі (сіль для промислового переробляння ДСТУ 4246:2003) вагою 2527,3 тони, яка виступала предметом закупівлі, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » закупляло теж значно дешевше у ПП « ОСОБА_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 , м.Фастів, директор ОСОБА_8 ) за ціною 617,23грн/тона без ПДВ.

При цьому з`ясованоно, що підприємства, які виступали конкурентами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » при закупівлях (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , АДРЕСА_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , АДРЕСА_3 ), а також від яких означене товариство показує походження солі (ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 ») мають ознаки пов`язаності між собою. Зокрема директором і засновником ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_6 » є ОСОБА_9 , який разом із ОСОБА_5 та ОСОБА_6 раніше були засновниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

У зв`язку із вище викладеним, виникла необхідність проведення ряду криміналістичних експертиз у кримінальному провадженні за участю оригіналів документів, які зберігаються у службовому приміщенні ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_4 ) та тимчасового доступу до фінансово-господарської, договірної та бухгалтерської документації, технічних умов, тендерних пропозицій, рішень, протоколів засідань тендерного комітету, актів приймання-передачі, ТТН, видаткових накладних стосовно закупівель за кошти місцевого бюджету дорожньої солі (ДК 021:2015-34920000-2), а також щодо приймання дорожньої солі на баланс, її обліку, використання, списання.

Вказана вище фінансово-господарська, договірна та бухгалтерська документація, що зберігається у ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_4 ), має значення для розслідування даного кримінального провадження, оскільки за наявними в матеріалах даними зберегла на собі сліди вчинення злочину, а також можуть бути використана як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Відповідно до матеріалів кримінального провадження та даних відкритих джерел інформації Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, зазначені вище речі та документи на даний момент перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_4 ).

Зважаючи на викладене, а також те, що іншим чином довести обставини, які передбачається довести за допомогою запитуваних документів неможливо, керуючись ст.ст. 40, 131, 132, 159-164 КПК України слідчий звернвся з даним клопотанням до суду.

В судове засідання слідчий не з`явився. Надав заяву про розгляд клопотання у його відсутність. Клопотання підтримав у повному обсязі.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_7 в судове засідання не з`явився про причини неприбуття суд не повідомив, хоча про місце та час розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, тому відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України клопотання розглядається у їх відсутність.

Дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Відповідно до ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно ч. 5, 6 ст. 163 КПК України Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Матеріалами кримінального провадження та клопотанням слідчого підтверджено факт того, що документи, а саме: фінансово-господарська, договірна та бухгалтерська документація, технічних умов, тендерних пропозицій, рішень, протоколів засідань тендерного комітету, актів приймання-передачі, ТТН, видаткових накладних стосовно закупівель за кошти місцевого бюджету дорожньої солі (ДК 021:2015-34920000-2), а також щодо приймання дорожньої солі на баланс, її обліку, використання, списання, про доступ до яких клопоче останній перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , сукупність інших заходів, застосованих слідчим підтверджує факт неможливості отримання вказаних відомостей іншим способом, запитувані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 107, 159, 162, 163, 164, 165,309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Надати слідчому слідчого вособливо важливихсправах слідчоговідділу УСБУу Вінницькійобласті ОСОБА_3 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , АДРЕСА_4 ), а саме до фінансово-господарської, договірної та бухгалтерської документації, технічних умов, тендерних пропозицій, рішень, протоколів засідань тендерного комітету, актів приймання-передачі, ТТН, видаткових накладних стосовно закупівель за кошти місцевого бюджету дорожньої солі (ДК 021:2015-34920000-2), а також щодо приймання дорожньої солі на баланс, її обліку, використання, списання у період з 01.01.2018 по 11.03.2020, з можливістю ознайомитися з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Ухвала діє протягом 30 днів з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —127/5373/20

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Клапоущак С. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні