Постанова
від 20.10.2008 по справі 2-а-3156/2008
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КОПІ Я:

Справа № 2-а-3156/2008

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 жовтня 2008 року м. Чернігів

Чернігівський окружний а дміністративний суд у складі:

головуючого - судді Сорочко C .. ,

при секретарі Ясинськом у С. Г. ,

за участю представника по зивача Остроноса С. А. ,

розглянувши у відкритому су довому засіданні в приміщенні суду справу за адміністративним позовом Державної податкової інспекції в Городнянському районі Чернігівської області до Городнянського районного міжгосподарського будівельно-мон тажного об'єднання «Райагробуд» Чернігівської обласної корпорації агр опромислового будівництва про стягнення податкового боргу , -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекц ія в Городнянському районі Чернігівської області (далі - ДПІ у Городнянс ькому районі) звернулась до суду з адміністративним позовом до Городнян ського районного міжгосподарського будівельно-монтажного об'єднання « Райагробуд» Чернігівської обласної корпорації агропромислового буді вництва (далі - Будівельно-монтажне об'єднання «Райагробуд») про стягнен ня податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств в розм ірі 169 грн. 57 коп. , податку з власни ків транспортних засобів в розмірі 13 грн. 28 коп. , з податку на землю в розмірі 4666 грн. 45 коп. , з комунального податку в розмі рі 47 грн. 04 коп. , всього на суму 4896 гр н. 34 коп. Свої вимоги мотивують тим , що відповідно до п.п. 5.4.1 п.5.4 ст. 5 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань п латників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" узг оджена сума податкового зобов'язання , не сплачена платником податків у визначені законом строки , визнається сумою подат кового боргу. Відповідач несвоєчасно і не в повному обсязі сплачує подат ки до бюджету.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити в повному обсязі , посилаючись на обставини викл адені в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідання повтор но не з'явився , про дату , час та місце розгляду справи по відомлявся в установленому порядку. За адресою реєстрації підприємств о не знаходиться.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріал и , заслухавши пояснення предст авника позивача , всебічно і пов но з'ясувавши всі фактичні обставини , на яких ґрунтується позов , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і ви рішення спору по суті , суд вважа є , що позов підлягає задоволенн ю з наступних підстав.

Будівельно-монтажне об'єднання «Райагробуд» (ідент ифікаційний код 03588324) зареєстровано Городнянською районною державною ад міністрацією Чернігівської області 25.03.1997 року та взято на податковий облі к в ДШ у Городнянському районі 11.10.1998 року , що підтверджується свідоцтвом про державну реєстр ацію відповідача та довідкою податкової інспекції про взяття на облік п латника податків.

Місце реєстрації відповідача є вул. 1 Травня , 76 , м. Городня , Городнянського району , Чернігівської області , що підтверджується наявною у справі довідкою з єдин ого державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до ст. 4 , п. 2.З. ст. 9 Закону Укра їни „Про систему оподаткування" , суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані по давати до державних податкових органів та інших державних органів відп овідно до законів декларації , б ухгалтерську звітність та інші документи і відомості , пов'язані з обчисленням і сплат ою податків і зборів (обов'язкових платежів) , сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язко вих платежів) у встановлені законами терміни. Згідно ст. 11 , вищевказаного Закону , відповідальність за правильність обчислення , своєчасність сплати податків і зборів та додержання законів про оподаткування несуть платники подат ків відповідно до законів України.

Згідно п. 16.4. ст. 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підпри ємств» податок за звітний період сплачується його платником до відпові дного бюджету у строк , визначен ий законом для квартального податкового періоду. Платники податку у стр оки , визначені законом , подають до податкового органу податкову декларацію про прибуток за звітний період , розраховану наростаючим підсу мком з урахуванням від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих по даткових періодів у разі його наявності відповідно до пункту 6.1 статті 6 ц ього Закону. При цьому за звітні квартал , півріччя та три квартали платники податку подають с прощену декларацію , а за резуль татами звітного року - повну.

Відповідно до абзаців „а" , „б" п.п. 4.1. 4. п. 4.1. ст. 4 Закону України «Про пор ядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами» податкові декларації подаються за базовий по датковий (звітний) період , що до рівнює: календарному місяцю (у тому числі при сплаті місячних авансових внесків) , - протягом 20 календарни х днів , наступних за останнім ка лендарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі при сплаті квартальних або піврічни х авансових внесків) , - протягом 40 календарних днів , наступних за останнім календарним днем звітного по даткового) кварталу (півріччя).

Відповідно п.п. 4.2.2. п. 4.2. ст. 4 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» к онтролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму податкового зобов'язання платника податків у разі якщо: а) платник податків не подає у встановлені строки податкову декларацію; б) дані документальних переві рок результатів діяльності платника податків свідчать про заниження а бо завищення суми його податкових зобов'язань , заявлених у податкових деклараціях; в) контролюючий орган внаслідок проведення камеральної перевірки виявляє арифметичні або методологічні помилки у поданій платником податків податковій дек ларації , які призвели до заниже ння або завищення суми податкового зобов'язання.

Згідно п.п. 17.1.1. п. 17.1. ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» п латник податків , що не подає под аткову декларацію у строки , виз начені законодавством , сплачу є штраф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

На підстав акту перевірки № 22/1501 від 18.06.2008 року ДШ у Городнянському районі винесено под аткове повідомлення-рішення № 0000211501\0 від 19.06.2008 року , яким відповідачу визначено суму податкового зобов язання за платежем податку на прибуток приватних підприємств , за штрафними санкціями в розмі рі 170 грн.

Загальна сума заборгованості будів ельно-монтажного об'єднання «Райагробуд» з податку на прибуток приватн их підприємств з урахуванням існуючої переплати в розмірі 0 , 43 грн. становить 169 , 57 грн.

Згідно ст. 1 Закону України «Про податок з власників транспортних засобів та інших с амохідних машин і механізмів» платниками податку з власників транспор тних засобів та інших самохідних машин і механізмів є підприємства , установи та організації , які є юридичними особами , іноземні юридичні особи , а також громадяни України , іноземні громадяни та особи бе з громадянства , які здійснюють першу реєстрацію в Україні , реє страцію , перереєстрацію транс портних засобів та/або мають зареєстровані в Україні згідно з чинним зак онодавством власні транспортні засоби , які відповідно до цього Закону є об'єктами оподаткув ання.

Податок з власників транспортних засобів та інших с амохідних машин і механізмів згідно ст. 5 Закону України «Про податок з власників транспортн их засобів та інших самохідних машин і механізмів» сплачується юридичн ими особами - щоквартально рівними частинами до 15 числа місяця , що настає за звітним квартало м. Також згідно ч. 2 ст. 6 зазначеного Закону юридичн і особи на основі бухгалтерського звіту (балансу) у строки , визначені законом для річного звітного періоду , подають відп овідному органу державної податкової служби за місцем реєстрації тран спортних засобів розрахунок суми податку з власників транспортних зас обів та інших самохідних машин і механізмів на поточний рік за формою , затвердженою центральним пода тковим органом України. Підпунктом 5.3.1. п. 5.З. ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами» передбачено , що платник податків зобов'язан ий самостійно сплатити суму податкового зобов'язання , зазначену у поданій ним податк овій декларації , протягом деся ти календарних днів , наступних за останнім днем відповідного граничного строку , передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього З акону для подання податкової декларації.

Згідно п.п 17.1.7. п. 17.1. ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов' язання протягом граничних строків , визначених цим Законом , такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів , наступних за останнім днем граничного строку сплат и узгодженої суми податкового зобов'язання , - у розмірі десяти відсотків погашеної суми податк ового боргу; при затримці від 31 до 90 календарних днів включно , наступних за останнім днем гра ничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання , - у розмірі двадцяти відсоткі в погашеної суми податкового боргу; при затримці , що є більшою 90 календарних днів , наступних за останнім днем граничного строку сплат и узгодженої суми податкового зобов'язання , - у розмірі п'ятдесяти відсотків погашеної суми под аткового боргу.

На підставі акту перевірки № 0000161701 від 2007 року ДПІ у Горо днянському районі винесено податкове повідомлення-рішення № 0000161700/0 від 22.08.2007 року , яким відповідачу визн ачено суму податкового зобовязання за штрафними санкціями в розмірі 20 г рн.

Загальна сума заборгованості будівельно-монтажно го об'єднання «Райагробуд» по податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів , з урахуванням існуючої переплати в розмірі 6 , 72 грн. становить 13 , 28 грн.

Стаття 14 Закону України «Про плату за землю» передба чає , що платники земельного под атку , а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) са мостійно обчислюють суму земельного податку та орендної плати щороку з а станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному орган у державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою , встановленою центральним податковим органом , з розбивкою річної суми рівним и частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Відповідно до статті 17 Закону України «П ро плату за землю» податкове зобов'язання по земельному податку , а також по орендній платі за зем лі державної та комунальної власності , визначене у податковій декларації на поточний рік , сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходжен ням земельної ділянки за базовий податковий (звітний) період , який дорівнює календарному мі сяцю , щомісячно протягом 30 кале ндарних днів , наступних за оста ннім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно поданих розрахунків земельного податк у до ДПІ у Городнянському районі за 6 місяців 2007 року та за 2007 рік відповідач ем самостійно визначено суму податкового зобов'язання з вказаного пода тку. Згідно з п. 5.1 ст. 5 Зак ону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків пере д бюджетами та державними цільовими фондами» податкове зобов'язання , самостійно визначене платнико м податків у податковій декларації , вважається узгодженим з дня подання такої податков ої декларації.

Відповідно п.п. 5.3.1. п. 5.З. ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами» платник податків зобов'язаний самостійно сплатит и суму податкового зобов'язання , зазначену у поданій ним податковій декларації , протягом десяти календарних д нів , наступних за останнім днем відповідного граничного строку , передбаченого підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цього З акону для подання податкової декларації.

Згідно п.п 17.1.7. п. 17.1. ст. 17 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов' язання протягом граничних строків , визначених цим Законом , такий платник податку зобов'язаний сплатити штраф у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів , наступних за останнім днем граничного строку сплат и узгодженої суми податкового зобов'язання , - у розмірі десяти відсотків погашеної суми податк ового боргу; при затримці від 31 до 90 календарних днів включно , наступних за останнім днем гра ничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов'язання , - у розмірі двадцяти відсоткі в погашеної суми податкового боргу; при затримці , що є більшою 90 календарних днів , наступних за останнім днем граничного строку сплат и узгодженої суми податкового зобов'язання , - у розмірі п'ятдесяти відсотків погашеної суми под аткового боргу.

На підставі акту перевірки своєчасності сплати узг одженого податкового зобов'язання № 15-021/1503 від 09.08.2007 року ДПІ у Городнянськом у районі винесені податкові повідомлення-рішення за несвоєчасну сплат у земельного податку № 0000171503/0 від 16.08.2007 року , № 0000181503 від 16.08.2007 року , № 0000191503 від 16.08.2007 року , яким відповідачу визначено суму податкового зобов' язання в розмірі 2279 , 73 грн.

Таким чином , загальна сума заборгованості будівельно-монтажног о об'єднання «Райагробуд» з податку на землю становить 4666 , 45 грн.

Згідно зі ст. 15 Декрету Кабінету Міністрів України «Про місцеві п одатки і збори» від 20.05.1993 року № 56-93 комунальний податок справляється з юриди чних осіб , крім бюджетних устан ов , організацій , планово-дотаційних та сільськ огосподарських підприємств. Його граничний розмір не повинен перевищу вати 10 відсотків річного фонду оплати праці , обчисленого виходячи з розміру неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Згідно поданих розрахунків з комунального податку до ДПІ у Городнянському районі за II квартал 2007 року , за III квартал 2007 року , за І V квартал 2007 року відповідачем самостійно визначено с уму комунального податку за вказані періоди на загальну суму 40 , 60 грн.

За несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов' язання ДПІ у Городнянсь кому районі винесено податкові повідомлення-рішення № 0000241503X0 від 16.08.2007 року т а № 0000231503/0 від 16.08.2007 року , якими відповідачу визначено суму податкового зобов' язання за штрафними сан кціями в розмірі 15 , 98 грн.

Загальна сума заборгованості будівельно-монтажно го об'єднання «Райагробуд» з комунального податку , з урахуванням часткової сплати боргу складає 47 , 04 грн.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. ст. 6 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами» у разі коли платник податків не сплачує узгоджену с уму податкового зобов'язання в установлені строки , податковий орган надсилає такому платнику податкі в податкові вимоги.

Відповідачу було надіслано першу податкову вимогу від 28.08.2007 року № 1\124 , яким визначено загальну суму податкового боргу в розмірі 1991 , 60 грн. та другу податкову вимогу № 2\150 від 11.10.2007 року на заг альну суму податкового боргу за погодженим податковим зобов'язанням в р озмірі 2889 , 84 грн. Податкові вимоги були надіслані відповідачу рекомендованою кореспонденцією та отриман і ним , але борг не сплачено.

У відповідності до п. п. 5.2.1 п.5.2 ст. 5 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" по даткове зобов'язання вважається узгодженим у день отримання платником податків повідомлення-рішення , окрім випадку коли платник податків вважає , що контролюючий орган невірно визначив податкове зобов'язання та на протязі десяти днів звертається д о такого органу зі скаргою про перегляд відповідного рішення.

Як вбачається з матеріалів справи , пояснень позивача , податкові вимоги , відповідачем в межах подальшо ї процедури апеляційного оскарження чи в судовому порядку не оскаржені , а податковий борг не сплачено.

У відповідності до п. 1.3 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань п латників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами " , податковий борг (недоїмка) - це п одаткове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності) , самостійно узгоджене платнико м податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку , але не сплачене у встановлений строк , а також пеня , нарахована на суму такого пода ткового зобов'язання.

Першим заступником начальника ДПІ у Городнянськом у районі було прийнято рішення № 27 від 04.12.2007 року про стягнення коштів та про даж інших активів платника податків в рахунок погашення його податково го боргу.

У відповідності до п. п. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» а ктиви платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погаш ення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Враховуючи вищевикладене , позовні вимоги Державної податкової інспекції в Го роднянському районі Чернігівської області до Городнянського районног о міжгосподарського будівельно-монтажного об'єднання «Райагробуд» Чер нігівської обласної корпорації агропромислового будівництва є обґрун тованими та підлягають задоволенню , а податкова заборгованість стягненню з відповідач а.

Керуючись ст. ст. 122 , 158 - 163 , 167 , Кодексу адміністративного судочинства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної по даткової інспекції в Городнянському районі Чернігівської області до Г ороднянського районного міжгосподарського будівельно-монтажного об'є днання «Райагробуд» Чернігівської обласної корпорації агропромислов ого будівництва , задовольнити.

Стягнути за рахунок активів з Городнянського район ного міжгосподарського будівельно-монтажного об'єднання «Райагробуд» Чернігівської обласної корпорації агропромислового будівництва (іден тифікаційний код 03588324) податковий борг:

- з податку на прибуток приватних підприємств (код пл атежу 11021000) в розмірі 169 (сто шістдесят дев'ять) грн. 57 коп. до Державного бюджет у Городнянського району м. Горо дня розрахунковий рахунок 31116009700101 УДК в Чер нігівській області , МФО 853592 , код отримувача 21406290.

-з податку на землю (код платежу 13050100) в розмірі 4666 (чотири тисячі шістсот шістдесят шість) грн. 45 коп. до Місцевого бюджету Городнянс ького району м. Городня розраху нковий рахунок 33218811600102 УДК в Чернігівській області , МФО 853592 , код отри мувача 21406290.

-по податку з власників транспортних засобів (код пл атежу 12020100) в розмірі 13 (тринадцять) грн. 28 коп. до Місцевого бюджету Городнянс ького району м. Городя розрахун ковий рахунок 33211807600102 УДК в Чернігівській о бласті , МФО 853592 , код отри мувача 21406290.

-з комунального податку (код платежу 16010200) в розмірі 47 (со рок сім) грн. 04 коп. до Місцевого бюджету Городнянського району м. Городня розрахунковий рахуно к 33219828700102 УДК в Чернігівській області , МФО 853592 , код отри мувача 21406290.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінченн я строку для подання заяви про апеляційне оскарження , встановленого цим Кодексом , якщо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляц ійного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її складання в повному обсязі , особою , яка оскаржує постанову , за правилами , встановленими ст. ст. 185-187 КАС України , шляхом подання через суд першої інстанції заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду першої інст анції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляці йне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього под ання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк , встановлений для подання заяви про апеляційне оска рження.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.10.2008
Оприлюднено21.04.2010
Номер документу8815300
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-3156/2008

Постанова від 20.10.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

СОРОЧКО C.

Постанова від 04.12.2008

Адміністративне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Шкірай М.І.

Постанова від 06.08.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Шевчук С.М.

Постанова від 12.06.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні