Ухвала
від 11.03.2020 по справі 686/21783/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/21783/19

Провадження № 1-кс/686/3266/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 березня 2020 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів СУГУНП вХмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 120192400000000186,

ВСТАНОВИВ:

05 березня2020 року старший слідчийвідділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим з прокурором військової прокуратури Хмельницького гарнізону ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( АДРЕСА_1 )з можливістю отримання їх копій.

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що10.07.2019 на адресу СУ надійшов рапорт з УЗЕ в Хмельницькій області ДЗЕ НПУ про те, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_2 , з метою власного протиправного збагачення, розробили схему з привласнення бюджетних коштів за попередньою змовою із посадовими особами ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_3 ", ТОВ КС " ІНФОРМАЦІЯ_4 ", ПП " ОСОБА_5 ", ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_5 " та ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_6 ", виділених на будівництво будівель казарм поліпшеного планування, чим заподіяли державі збитків, сума яких встановлюється.

За даним фактом 10.07.2019 року було внесено відомості до ЄРДР та зареєстровано кримінальне провадження № 120192400000000186 за правовою кваліфікацією кримінального правопорушення - ч.3 ст.191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що,в ході виконання доручення про проведення слідчих (розшукових дій), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) належить номер розрахункового рахунку № НОМЕР_2 АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

У зв`язку з викладеним, з метою перевірки факту розтрати бюджетних коштів до матеріалів кримінального провадження необхідно долучити відомості про рух грошових коштів по банківських рахунках вказаних підприємств, які у подальшому можуть бути необхідні для використання як доказів вчинення злочину.

Отже, на підставі зібраних матеріалів досудового розслідування, з метою перевірки факту розтрати бюджетних коштів, а також встановленню обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженню, відповідно до ст.91 КПК України, виникла необхідність у розкритті банківської таємниці, отримання відомостей про рух грошових коштів по банківських рахунках вказаних підприємств.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте просив провести розгляд клопотання без його участі та просить його задовольнити.

Дослідивши матеріали клопотання, приходжу до висновку, що воно задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду ч.ч.1 та 2 ст.159 КПК України.

Відповідно до ч.1 ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором; у клопотанні

У такому клопотанні зокрема повинно бути зазначено значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю пункти 5 та 6 частини 2 ст.160 КПК України.

Згідно п.5 ч.1 ст.162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити банківську таємницю.

За приписами ч.5 ст.163 КПК України Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 вказаної статті визначено, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Як зазначено у клопотанні слідчого документи, до яких він просить надати тимчасовий доступ (банківську виписку про рух грошових коштів по банківському рахунку № НОМЕР_3 за період часу з 01.01.2018 року), необхідні з метою перевірки факту розтрати бюджетних коштів.

Водночас слідчий суддя зазначає, що у долучених до клопотання матеріалах не містяться жодних належних і допустимих доказів того кому саме (якій фізичній чи юридичній особі) належить вказаний банківській рахунок, не представлено належних доказів причетності такої особи до обставин, за якими здійснюється досудове розслідування у даному кримінальному провадженні.

Окрім того, з долученого витягу з ЄРДР у кримінальному провадженні №12019240000000186 взагалі не можливо зробити однозначний висновок стосовно яких саме обставин здійснюється досудове розслідування у даному кримінальному провадженні (відсутні відомості про те, посадові особи якого саме державного органу з посадовими особами яких саме приватних підприємств здійснюють привласнення державних коштів).

За таких обставин, подане слідчим клопотання, як необґрунтоване, задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.159-163 КПК України, слідчий суддя -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання старшого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів СУГУНП вХмельницькій області ОСОБА_3 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Хмельницькогоміськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —686/21783/19

Ухвала від 26.04.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 22.03.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 17.03.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 17.03.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Бурка С. В.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 31.01.2022

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні