Ухвала
від 29.01.2020 по справі 201/896/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/896/20

Провадження № 1-кс/201/465/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2020 року м. Дніпро

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС 5-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу про прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 32019041670000025 від 22.05.2019 за ч.1 ст.212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання слідчого з ОВС 5-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 за погодженням прокурора відділу про прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 32019041670000025 від 22.05.2019 за ч.1 ст.212 КК України.

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , при здійсненні господарської діяльності у період 2018 - 2019 р.р. в порушення вимог Податкового кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VІ умисно ухилились від сплати податків в значних розмірах.

В ході проведення досудового розслідування кримінального провадження встановлено що, згідно інформації отриманої від ІНФОРМАЦІЯ_2 та інформації отриманої в ході проведених оперативних заходів по кримінальному провадженню встановлено схему «професійного» відмивання грошових коштів, яка дозволяла переводити безготівкові кошти у готівку, а саме: що, Держфінмоніторингом від банківських установ отримані повідомлення стосовно фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, проведених за участю ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), за період 2018 2019 р.р. на загальну суму 80,00 млн грн, що підлягають обов`язковому фінансовому моніторингу, а саме: зарахування коштів на поточний рахунок юридичної особи, період діяльності якої не перевищує трьох місяців з дня реєстрації, фінансові операції з отримання коштів готівкою, списання коштів з поточного рахунку юридичної особи, період діяльності якої не перевищує трьох місяців з дня реєстрації, фінансові операції з переказу коштів особами, щодо яких встановлено високий ризик, зарахування коштів на поточний рахунок юридичної особи у випадку, якщо операції на зазначеному рахунку не проводилися з дня його відкриття.

Так, згідно отриманої схеми - кошти, що надійшли за короткий період часу від групи підприємств у якості оплати за товар, за будівельні матеріали та за насіння на рахунок відкритий ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в подальшому, були перераховані на дві платіжні картки та зняті готівкою. Джерелами походження коштів на рахунку відкритого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період 2018 2019 р.р., були кошти зараховані від групи підприємств, які були основними контрагентами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »: - ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " колишня назва « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » ( НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ( НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " ( НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " ( НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " ( НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " ( НОМЕР_15 ).

Допитаний по кримінальному провадженню в якості свідка засновник та керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ОСОБА_6 показав що став засновником та керівником вищевказаного підприємства за грошову винагороду, без мети ведення підприємницької діяльності на вищевказаному підприємстві.

Усі вищевказані підприємства у дійсний час не надають податкову звітність до податкового органу. Посадови особи вищевказаних підприємств є пов`язаними особами на інших підприємствах. Фінансова звітність за період діяльності підприємств не надавалась, у зв`язку з чим не є можливим встановити наявність матеріальних та виробничих ресурсів. По вищевказаним підприємствам встановлено відсутність умов для досягнення результатів відповідної підприємницької та економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, оборотних коштів, виробничих потужностей, складських приміщень, транспортних засобів. Згідно наявної інформації, зазначені СГД мають розрахункові рахунки, які відкриті та використовуються в одних банківських установах, Дослідженням баз АС «Податковий блок» встановлено, що невстановленими особами створені підприємства які не мають умов для досягнення результатів відповідної підприємницької та економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, оборотних коштів, виробничих потужностей, складських приміщень, транспортних засобів, а також мають ознаки «фіктивності» згідно ст.. 55-1 Господарського Кодексу України, а саме: «зареєстровано (перереєстровано) у органах державної реєстрації фізичними особами з подальшою передачею (оформленням) у володіння чи управління таким особам, що не мали наміру провадити фінансово-господарську діяльність або реалізувати повноваження; зареєстровано (перереєстровано) та впроваджено фінансово-господарську діяльність без відома та згоди його засновників та призначених у законному порядку керівників.

За результатами проведених тимчасових доступів до речей та документів що містять банківську таємницю, аналізу руху грошових коштів та фінансово господарської діяльності підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " колишня назва « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » ( НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ( НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " ( НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " ( НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " ( НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " ( НОМЕР_15 ) проведених в рамках досудового розслідування по кримінальному провадженню № 32019041670000025, встановлено ряд суб`єктів господарювання реального сектору економіки, в тому числі ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 "(код НОМЕР_16 ) яке у період 2018-2019 років мало фінансово-господарські взаємовідносини та здійснювало перерахування та отримання безготівкових грошових коштів на розрахункові рахунки та з розрахункових рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " колишня назва « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » ( НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ( НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " ( НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " ( НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " ( НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " ( НОМЕР_15 ).

Для встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження, з метою всебічного неупередженого та об`єктивного проведення досудового розслідування по кримінальному провадженню, в порядку ст. 93 КПК України службовим особам ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 "(код НОМЕР_16 ) було вручено постанову про витребування документів їх копій, що підтверджують факт здійснення фінансово господарських взаємовідносин з вищевказаними підприємствами за період 2018-2019 р.р.

У відповідь на отриману постанову щодо витребування копій документів ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 "(код НОМЕР_16 ) надала письмову відповідь згідно якої відмовилось надавити документи посилаючись на главу 15 КПК України, щодо здійснення у формі отримання тимчасового доступу до речей та документів лише згідно тільки на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі вищевикладеного слідчий для досягнення повноти, всебічності та неупередженості розслідування вищезазначеного кримінального правопорушення просить суд надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення (виїмку) в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 "( код НОМЕР_16 ).

Слідчий надав до суду клопотання про розгляд справи за його відсутністю, клопотання підтримав.

Враховуючи неприбуття сторін у судове засідання для розгляду клопотання, відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування кримінального провадження за допомогою технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відносно ч.2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду

Відповідно до ч.1 ст. 164 КПК України в ухвалі слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути зазначено прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів прізвище.

З урахуванням викладеного відповідно ст. 36 КПК України та ст. 40 КПК України дозвіл на проведення тимчасового доступу може бути наданий лише слідчому (прокурору), який подав клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, у даному випадку с слідчому з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 та прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 ..

Слідчий суддя, дослідивши клопотання та матеріали додані до нього, дійшов висновку, що клопотання слідчого про надання тимчасового доступу підлягає частковому задоволенню, оскільки слідчим надано суду належні та достатні докази того, що дана слідча дія є необхідною. у даному кримінальному провадженні, так як проведення тимчасового доступу може дозволити органу досудового розслідування виявити та зафіксувати відомості щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, встановити коло причетних осіб, а також для ефективного та повного досудового розслідування в цьому кримінальному провадженні. Крім того, слідчим суддею враховано те, що здобути необхідну для досудового розслідування інформацію іншим шляхом, окрім як звернення до слідчого судді із клопотанням про тимчасового доступу та отримання останнього, є неможливим.

Відповідно до п. 7 ст. 164 КПК України строк дії ухвали не може перевищувати 1 місяця з дня постановлення.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 91,93 ч.4. ст. 107,110,131-132, 159-160 163166, 309, 369372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому з ОВС п`ятого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 дозвіл на проведення тимчасового доступудо речей і документів та їх вилучення (виїмку) в ПрАТ " ІНФОРМАЦІЯ_18 "( код НОМЕР_16 ) (тобто можливість ознайомитись та вилучити для приєднання до матеріалів кримінального провадження № 32019041670000025), що знаходяться у вказаного підприємства чи його службових осіб, а саме оригіналів: первинних фінансово-господарських та бухгалтерських документів стосовно фінансово-господарських взаємовідносин ( операцій) із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_4 " колишня назва « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ( НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_5 » ( НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » ( НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » ( НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » ( НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » ( НОМЕР_11 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_14 " ( НОМЕР_12 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_15 " ( НОМЕР_13 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_16 " ( НОМЕР_14 ), ТОВ " ІНФОРМАЦІЯ_17 " ( НОМЕР_15 ) за період з 01.01.2018 року по теперішній час, в т.ч. договори (контракти), угоди, додатки і доповнення до них; журнали-ордери; оборотно-сальдові відомості; доручення; товарно-транспортні документи; податкові накладні; реєстри податкових накладних; накладні; рахунки; акти виконаних робіт (послуг) і прийому-передачі товару, робіт (послуг); листування; платіжні документи; документи складського обороту; документи здачі товару, робіт (послуг) на збереження, сертифікати, договори переуступлення боргу, і інші документи по вищевказаним діям та фінансово-господарським взаємовідносинам, а також ті ж самі документи щодо придбання товарів робіт (послуг, продукції), які в подальшому реалізовувалися на адресу зазначених підприємств.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено08.02.2023

Судовий реєстр по справі —201/896/20

Ухвала від 29.01.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні