Рішення
від 12.03.2020 по справі 648/338/20
БІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 648/338/20

Провадження № 2/648/341/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2020 року с.м.т. Білозерка

Білозерський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді - Бугрименка В.В.

за участю: секретаря судового засідання - Когут Є.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області, про визначення додаткового строку для прийняття спадщини

ВСТАНОВИВ

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати, ОСОБА_2 . 17 листопада 2015 року вона звернулася до Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області із заявою про прийняття спадщини після смерті матері. Через деякий час вона звернулася до сільської ради із заяво про видачу свідоцтва про прийняття спадщини, разом з цим, особа, яка прийняла заяву, повідомила її про неможливість видачі такого свідоцтва та порадила звернутися до нотаріуса, що вона і зробила. Разом з цим, нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій у зв`язку з пропуском строку прийняття спадщини. На підставі ч.3 ст.1272 ЦК просила визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

У відзиві на позов представник відповідача не заперечував щодо задоволення позову.

31 січня 2020 року відкрито провадження у справі.

4 грудня 2019 року закрито підготовче провадження.

В судове засідання позивач не з`явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, позов підтримує з підстав викладених у позовній заяві.

Представник відповідача, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в судове засідання не з`явився.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку, що є підстави для задоволення позову.

Суд установив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 . Позивач є дочкою померлої. На момент смерті, ОСОБА_2 проживала одна за адресою: АДРЕСА_1 .

Вказані обставини підтверджуються: свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 18 вересня 2015 року виконавчим комітетом Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області щодо факту смерті ОСОБА_2 ; довідкою Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області за №144 від 28 січня 2020 року щодо осіб, які проживали на момент смерті ОСОБА_2 разом з нею; свідоцтвом про народження позивача НОМЕР_2 щодо родинних відносин із спадкодавцем; свідоцтвом про одруження позивача серії НОМЕР_3 щодо зміни прізвища.

17 листопада 2015 року в Олександрівській сільській раді Білозерського району Херсонської області завірено заяву позивача про прийняття спадщини після смерті матері, ОСОБА_2 .. Протягом шести місяців після смерті ОСОБА_2 , позивач заяву про прийняття спадщини до нотаріуса не подавала. 13 січня 2020 року нотаріусом відмовлено позивачу у вчиненні нотаріальних дій після смерті ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском шестимісячного строку на звернення із заявою про прийняття спадщини.

Зазначене підтверджується заявою позивача від 17 листопада 2015 року, листом нотаріуса від 13 січня 2020 року.

Відповідно ст.ст.1217, 1218 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Зі змісту ч.1 ст.1269, ч.1 ст.1270 ЦК України вбачається, що спадкоємець який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до пункту 5 частини шостої статті 38 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні компетенцією органів місцевого самоврядування є делеговані державою повноваження щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян в частині вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання.

Статтею 1 Закону України Про нотаріат передбачено, що у населених пунктах, де немає нотаріусів, нотаріальні дії, передбачені статтею 37 цього Закону, вчиняються уповноваженими на це посадовими особами органів місцевого самоврядування.

Секретарем виконавчого комітету Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області не було повідомлено позивача про відсутність у неї права відкривати спадщину, у зв`язку з невідповідністю кваліфікаційним вимогам та відсутністю доступу до Спадкового реєстру.

Вказана обставина у відзиві на позов відповідачем не заперечується.

Згідно до ч.3 ст.1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Беручи до уваги обставини справи, зокрема, що позивач вчасно звернулася до Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області із заявою про прийняття спадщини після смерті матері, вказана дія свідчать про наявність у неї стійкого волевиявлення, спрямованого на прийняття спадщини, при цьому матеріали справи не містять відомостей, що секретар сільської ради повідомила позивача про відсутність у неї права відкрити спадщину, суд дійшов висновку, що ОСОБА_1 пропустила встановлений законом строк для прийняття спадщини з поважних причин, у зв`язку з чим, вважає можливим визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Судові витрати, відповідно до ст141 ЦПК України, суд вважає необхідним віднести на рахунок відповідача.

Керуючись ст.ст. 9, 12, 19, 81, 82, 141, 247, 263-265, 274, 277, 279, 280-289 ЦПК, ст.ст. 1216-1218, 1222, 1269, 1272 ЦК, суд,

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - три місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Олександрівка Білозерського району Херсонської області.

Початок перебігу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини рахувати з дня набрання рішенням суду законної сили.

Стягнути з Олександрівської сільської ради Білозерського району Херсонської області на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 840 грн. 80 коп..

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду протягом 30 днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 ; РНКОПП НОМЕР_4 )

Відповідач: Олександрівська сільська рада Білозерського району Херсонської області, місце знаходження: Херсонська область, Білозерський район, село Олександрівка, вулиця Миру,9, ЄДРПОУ 04401440

Суддя: В.В. Бугрименко

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено13.03.2020
Номер документу88159049
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —648/338/20

Рішення від 12.03.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Бугрименко В. В.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Бугрименко В. В.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Бугрименко В. В.

Ухвала від 31.01.2020

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Бугрименко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні