Рішення
від 11.03.2020 по справі 348/121/20
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/121/20

11 березня 2020 року м.Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

в складі головуючої-судді: Міськевич О.Я.

секретаря судового засідання: Скоблей О.В.

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому судовому засіданні в залі суду місті Надвірна цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Цуцилівської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

ОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Цуцилівської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

В обґрунтування позову посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_2 1922 року народження.

Ще за життя 28 лютого 2003 року ОСОБА_2 склав заповіт, яким на випадок своєї смерті зробив таке заповітне розпорядження: належне йому домоволодіння АДРЕСА_1 та земельні ділянки заповідає ОСОБА_1 .. Вказаний заповіт посвідчений секретарем виконкому Цуцилівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області Іванчук Н.В. і зареєстрований в реєстрі за №4.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне йому майно у вигляді земельної ділянки кадастровий номер 2624087001:01:003:0022, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку Серія ІФ №113497, земельної ділянки кадастровий номер 2624087001:01:003:0021, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку Серія ІФ №113496 та право на земельну частку пай, відповідно сертифікату на право приватної власності на землю в межах середньої земельної частки в розмірі 22,88 умовних кадастрових гектарів на території Цуцилівської сільської ради Надвірнянського району та на домоволодіння АДРЕСА_1 .

Таким чином вона є спадкоємцем майна померлого ОСОБА_2 за заповітом. ЇЇ дід ОСОБА_2 на час смерті ІНФОРМАЦІЯ_2 проживав та був зареєстрований один в будинку АДРЕСА_1 .

06 грудня 2019 року вона звернулася з усною заявою до приватного нотаріуса Надвірнянського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Шушкевич С.М. для подачі заяви про прийняття спадщини. Однак приватний нотаріус Надвірнянського районного нотаріального округу Івано-Франківської області Шушкевич С.М. відмовила їй у прийнятті заяви про прийняття спадщини у зв`язку з пропуском 6-ти місячною строку з часу відкриття спадщини.

Оскільки до смерті, так і після смерті діда вона проживала окремо від нього їй не було відомо про складання заповіту ОСОБА_2 . Лише у грудні 2019 року вона дізналася про заповіт.

А тому вважає, що пропустила строк подачі заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору з поважних причин та просить визначити їй додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті діда ОСОБА_2 1922 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в селі Цуцилів Надвірнянського району Івано-Франківської області, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, строком два місяці після набрання рішенням по даній справі законної сили.

Стислий виклад позиції сторін.

Позивач в судове засідання не з"явилася, однак від позивача поступила заява в якій просить справу слухати в її відсутності, позовні вимоги підтримує повністю з підстав, наведених в позовній заяві та просить позов задоволити.

Представник відповідача Цуцилівської сільської ради в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся заздалегідь та належним чином. Однак за підписом в.о. сільського голови поступила письмова заява в якій просить справу слухати без представника сільської ради, не заперечує проти задоволення даного позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 24.01.2020 р. по даній справі відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 24.02.2020 р. закрито підготовче засідання у справі та призначено справу до судового розгляду.

Суд, дослідивши письмові докази, надані сторонами на виконання вимог ст.ст. 76,81 ЦПК України і, які сторона вважає достатніми для обгрунтування і заперечення своїх позовних вимог, та, з`ясувавши фактичні обставини дійшов до наступних висновків.

Фактичні обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Цуцилів Надвірнянського району Івано-Франківської області (а.с. 5-7).

28 лютого 2003 року ОСОБА_2 зробив заповітне розпорядження: належне йому домоволодіння АДРЕСА_1 та земельні ділянки заповідає ОСОБА_1 .. Вказаний заповіт посвідчений секретарем виконкому Цуцилівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області Іванчук Н.В. і зареєстрований в реєстрі за №4 (а.с. 10).

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, про що 01.08.2006 року Цуцилівською сільською радою складено відповідний актовий запис №15 (а.с. 9).

Після смерті останнього відкрилась спадщина, а саме на : земельну ділянку кадастровий номер 2624087001:01:003:0022, що знаходиться в АДРЕСА_1 на яку виданий Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ІФ в„–113497 , земельну ділянку кадастровий номер 2624087001:01:003:0021 , що знаходиться в АДРЕСА_1 на яку видатний Державний акт па право власності на земельну ділянку серії ІФ №113496, право на земельну частку пай, відповідно сертифікату на право приватної власності на землю в межах середньої земельної частки в розмірі 22,88 умовних кадастрових гектарів на території Цуцилівської сільської ради Надвірнянського району реєстраційний номер 89 серія ІФ 09-28-31089 ( а. с. 11-13)

Згідно довідки Цуцилівської сільської ради від 12.12.2019 року за № 602 ОСОБА_2 був зареєстрований і проживав в АДРЕСА_1 . На час смерті він був зареєстрований один (а.с. 14).

Своєчасно на протязі шести місяців після смерті ОСОБА_2 позивач ОСОБА_1 не подала заяви в нотаріальну контору за місцем знаходження майна про прийняття даної спадщини,оскільки не була обізнана про наяність заповіту в її користь.

Причиною цього було те, що вона проживала окремо від діда, про заповіт вона дізналася лише в грудні 2019 року під час візиту до Цуцилівської сільської ради

На даний час позивач бажає оформити спадщину, а тому звернулася до приватного нотаріуса Надвірнянської районної державної нотаріальної контори із усною заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 . Однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, оскільки нею пропущено передбачений законом термін для прийняття спадщини, про що свідчить довідка за № 01-16/1497 від 06.12.2019 року (а.с. 15 ).

Мотиви з яких виходить суд та застовані норми права.

Статтею 1233 ЦК України визначено, що заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

Згідно статті 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Пунктом 24 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику у справах про спадкування судам роз`яснено, що вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 1272 ЦК України додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини може бути визначено, якщо у спадкоємця були перешкоди для подання такої зави і ці обставини визнані судом поважними.

Поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, зокрема пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту тощо.

Таким чином, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту є поважною причиною пропуску строку для прийняття спадщини, що також було підтверджено у постанові Верховного Суду у складі постійної колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 26.06.2019 у справі № 565/1145/17.

Висновок суду.

Отже, з огляду на те, що звернення позивача до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини мало бути обумовлено або обізнаністю щодо наявності заповіту або існуванням інших визначених ст.1259 ЦК України підстав, зважаючи на відсутність належних та достовірних доказів, як обізнаності позивача щодо складеного спадкодавцем на його ім`я заповіту, приймаючи до уваги, що з досліджених судом доказів вбачається, що позивач об`єктивно була необізнана про наявність заповіту суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову, оскільки позивач на переконання суду пропустила строк подачі заяви про прийняття спадщини в нотаріальну контору з поважних причин.

Таким чином, суд, оцінюючи в сукупності здобуті докази, дійшов до висновку, що ОСОБА_1 слід визначити додатковий строк протягом двох місяців з дня набрання даним рішенням законної сили для подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом, що відкрилась після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Цуцилів Надвірнянського району Івано-Франківської області.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 1223,1233,1272 ЦК України, ст.ст. 4, 19, 258,259,263, 264, 265, 268, 273 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Цуцилівської сільської ради про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задоволити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженці с. Цуцилів Надвірнянського району Івано-Франківської області додатковий строк протягом двох місяців з дня набрання даним рішенням законної сили для подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_2 , 1922 року народження, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Цуцилів Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду через Надвірнянський районний суд.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Цуцилівська сільська рада, адреса місця знаходження: с. Цуцилів, вул. Братів Бойчуків, 71, Надвірнянського району, Івано-Франківської області.

Суддя Міськевич О.Я.

СудНадвірнянський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.03.2020
Оприлюднено13.03.2020
Номер документу88161405
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —348/121/20

Рішення від 11.03.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні