Постанова
від 31.03.2010 по справі 3/171-2895
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 березня 2010 р. № 3/171-2895

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого - Ткаченко Н.Г.,

суддів - Білошкап О.В.,

Катеринчук Л.Й.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні в м. Києв і касаційну скаргу Національ ної спілки художників Україн и на рішення господарського суду Тернопільської області від 4 вересня 2008 р. по справі № 3/1 71-2895 за позовом Відділення дире кції Фонду соціального страх ування від нещасних випадків на виробництві та професійн их захворювань України у міс ті Львові до фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_4, колекти вного підприємства "Львівськ а експериментальна кераміко -скульптурна фабрика" про зоб ов' язання вчинити певні дії , -

в с т а н о в и в:

Рішенням господарськ ого суду Тернопільської обла сті від 4 вересня 2008 р. позовні в имоги Відділення дирекції Ф онду соціального страхуванн я від нещасних випадків на ви робництві та професійних зах ворювань України у місті Льв ові до фізичної особи-підпри ємця ОСОБА_4, колективного підприємства "Львівська екс периментальна кераміко-скул ьптурна фабрика" про зобов' язання вчинити певні дії зад оволено, зобов' язано ліквід атора КП "Львівська експерим ентальна кераміко-скульптур на фабрика" ОСОБА_4 здійсн ити продаж усього майна борж ника на конкурентних засадах через товарну біржу в порядк у ст. 30 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом", зобов'язано л іквідатора КП "Львівська екс периментальна кераміко-скул ьптурна фабрика" ОСОБА_4 з дійснити погашення вимог кре диторів в порядку ст. 31 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом" .

Національна спілка художн иків України звернулася до В ищого господарського суду Ук раїни з касаційною скаргою, в якій просить скасувати ріше ння господарського суду Терн опільської області від 4 вере сня 2008 р. та припинити провадже ння у справі, посилаючись на п орушення місцевим судом норм матеріального права та непр авильне застосування норм пр оцесуального права. При цьом у Національна спілка художни ків України зазначила, що вон а є власником майна КП "Львів ська експериментальна керам іко-скульптурна фабрика", яке на виконання вказаного ріше ння суду було відчужене арбі тражним керуючим - ліквідато ром КП "Львівська експеримен тальна кераміко-скульптурна фабрика".

Представники сторін в судо ве засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином. Тому колегія суддів вважає м ожливим розглянути справу у їх відсутність.

Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., перевіривши мат еріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, ко легія суддів прийшла до висн овку, що касаційна скарга під лягає частковому задоволенн ю з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, постановою господар ського суду Львівської облас ті від 29 березня 2007 р. КП "Львівс ька експериментальна керамі ко-скульптурна фабрика" визн ано банкрутом та відкрито лі квідаційну процедуру, призна чено ліквідатором арбітраж ного керуючого ОСОБА_4 Комітетом кредиторів у сп раві про банкрутство КП "Льві вська експериментальна кера міко-скульптурна фабрика" ви значено порядок реалізації л іквідаційної маси, про що скл адено протокол № 13 від 11 липня 2007 р.

Ухвалою господарського су ду Львівської області від 24 ч ервня 2008 р. провадження у справ і зупинено, зобов' язано лік відатора повідомити суд про результати розгляду справи № 10/10 з метою поновлення провадж ення у справі.

Звертаючись до суду з дани м позовом, позивач послався н а те, що після винесення ухвал и про зупинення провадження у справі ліквідатор перестав виконувати покладені на ньо го обов'язки, а саме реалізаці ю ліквідаційної маси та пога шення кредиторських вимог, п осилаючись на зупинене прова дження у справі.

Задовольняючи позов про зо бов'язання ліквідатора КП "Ль вівська експериментальна ке раміко-скульптурна фабрика" ОСОБА_4 здійснити продаж у сього майна боржника на конк урентних засадах через товар ну біржу в порядку ст. 30 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " та здійснити погашення в имог кредиторів в порядку ст . 31 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом", господарський суд Тернопільської області вихо див з того, що зупинення прова дження у справі ухвалою госп одарського суду Львівської о бласті від 24 червня 2008 р. не є пе решкодою для вчинення ліквід атором дій по реалізації май на.

Однак, з прийнятим судовим р ішенням погодитись не можна виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 43 ГПК Укра їни господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім п ереконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єк тивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись за коном.

Відповідно до чинного зако нодавства обґрунтованим виз нається рішення, в якому повн о відображені обставини, які мають значення для даної спр ави, висновки суду про встано влені обставини і правові на слідки є вичерпними, відпові дають дійсності і підтверджу ються достовірними доказами , дослідженими в судовому зас іданні.

Оскаржуване судове рішенн я вказаним вимогам закону не відповідає.

Відповідно до ст. 41 ГПК Укра їни, господарські суди розгл ядають справи про банкрутств о у порядку провадження, пере дбаченому цим Кодексом, з ура хуванням особливостей, встан овлених Законом України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом".

Відповідно до ст. 25 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом”, яка п ередбачає повноваження лікв ідатора та членів ліквідаці йної комісії, ліквідатор з дн я свого призначення очолює л іквідаційну комісію та форму є ліквідаційну масу. Дії лікв ідатора (ліквідаційної коміс ії) можуть бути оскаржені до г осподарського суду власнико м майна (органом, уповноважен им управляти майном) банкрут а; особою, яка відповідає за зо бов'язаннями банкрута; кожни м кредитором окремо або комі тетом кредиторів; особою, яка , посилаючись на свої права вл асника або іншу підставу, пер едбачену законом чи договоро м, оспорює правомірність від несення майнових активів або коштів до ліквідаційної мас и.

Відповідно до ст.24 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом” у лік відаційній процедурі господ арський суд розглядає скарги на дії учасників ліквідацій ної процедури.

Як вбачається з матеріалів справи, Відділення дирекції Фонду соціального страхуван ня від нещасних випадків на в иробництві та професійних за хворювань України у місті Ль вові фактично звернулось до суду зі скаргою на дії ліквід атора КП "Львівська експерим ентальна кераміко-скульптур на фабрика" ОСОБА_4 щодо не виконання ним своїх обов'язк ів, а саме, реалізації ліквіда ційної маси та погашення кре диторських вимог.

Тому заява позивача про зобов' язання ліквідатор а КП "Львівська експеримента льна кераміко-скульптурна фа брика" ОСОБА_4 здійснити п родаж усього майна боржника на конкурентних засадах чере з товарну біржу, в порядку ст. 30 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом" та зобов'язання лі квідатора КП "Львівська експ ериментальна кераміко-скуль птурна фабрика" ОСОБА_4 зд ійснити погашення вимог кред иторів в порядку ст. 31 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом" повинна розглядатися в ме жах справи про банкрутство б оржника, а не у справі позовно го провадження.

Господарський суд Тернопі льської області на дані обст авини уваги не звернув та не в ирішив питання щодо необхідн ості припинення по даній спр аві у відповідності до вимог закону.

Таким чином, колегія суддів дійшла висновку, що рішення г осподарського суду Тернопіл ьської області від 4 вересня 2 008 р. прийняте без повного та вс ебічного з'ясування всіх сут тєвих обставин справи, що маю ть значення для її розгляду, а тому підлягає скасуванню, а с права направленню на новий р озгляд до суду першої інстан ції.

При новому розгляді справи суду належить врахувати вищ евикладене, більш повно та вс ебічно перевірити дійсні обс тавини справи і в залежності від встановленого та вимог з акону постановити законне та обґрунтоване рішення.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 - 11111 Господ арського процесуального код ексу України, Вищий господар ський суд України, -

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Наці ональної спілки художників У країни задовольнити частков о.

Рішення господарського су ду Тернопільської області ві д 4 вересня 2008 р. по справі № 3/171-2895 скасувати.

Справу № 3/171-2895 направити на но вий розгляд до господарськог о суду Тернопільської област і.

Головуючий: Ткаченко Н.Г.

Судді: Білошкап О.В.

Катеринчук Л.Й.

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення31.03.2010
Оприлюднено15.04.2010
Номер документу8817429
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/171-2895

Постанова від 31.03.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Ухвала від 16.02.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Білошкап О.В.

Рішення від 04.09.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Турецький І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні