Ухвала
від 13.03.2020 по справі 296/1529/20
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/1529/20

1-кс/296/602/20

УХВАЛА

Іменем України

13 березня 2020 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду міста Жит омира ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12019060000000448 від 18.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України,

В С Т А Н О В И В :

І. СУТЬ КЛОПОТАННЯ

1.1. 21.02.2020 заступник начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 за погодженням з прокурором звернулась до Корольовського районного суду міста Житомира з клопотанням про надання дозволу слідчим, які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні, або за їх дорученням оперуповноваженим національної поліції України тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з правом вилучення оригіналів документів, за їх відсутності належним чином завірених копій: тендерної документації (план тендерних закупівель, протоколи та рішення засідань тендерного комітету, протоколи про проведення маркетингових досліджень цінових пропозицій, календарний графік виконання робіт, план фінансування робіт, специфікації для передбаченого тендерною документацією обладнання), проектно кошторисної документації, у тому числі із коригуванням по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 , висновків державної експертизи щодо проектно-кошторисної документації, технічних умов, підсумкових відомостей ресурсів та розрахунків інших супутніх витрат до них, дефектних актів, укладених договорів щодо виконання робіт по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 з додатковими угодами, документів, що стали підставою для укладання додаткових угод, акти виконаних робіт (ф. КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт (ф. КБ -3), звітів про технічний нагляд, звітів про використання матеріальних ресурсів, актів прихованих робіт, платіжних доручень, накладних, актів введення обладнання в експлуатацію, документів щодо необхідності закупівлі послуги по Реконструкції приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією за період з 15.08.2018 по даний час.

1.2. Обставинами, які розслідуються органом досудового розслідування є те, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 зловживаючи своїми службовими обов`язками та уклавши договір підряду №20 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на виконання відповідно до проектно-кошторисної документації будівельних робіт по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 , за рахунок внесення ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » недостовірних даних в акти вартості устаткування під час постачання медичного обладнання, яке закуповувалось у підконтрольних СПД, заподіяло матеріальну шкоду (збитки) державі в особливо великих розмірах.

1.3. Вказані обставини органом досудового розслідування попередньо кваліфіковані за ч.2 ст.364 Кримінального кодексу України.

1.4. Подане клопотання обґрунтовується тим, що документи, тимчасовий доступ до яких просить мають суттєве значення для установлення обставин у кримінальному провадженні, їх вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документу, який іншим способом неможливо отримати, а також для повного всебічного дослідження обставин провадження, залучення спеціалістів аудиторів з метою проведення перевірок, судово-економічної, будівельно-технічної та товарознавчої експертиз.

ІІ. ПРОЦЕДУРА

2.1. Заступник начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 подала клопотання, в якому просила клопотання розглядати без її участі.

2.2. Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 в судове засідання не з`явився, належним чином повідомлявся про дату, час та місце розгляду клопотання.

ІІІ. КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ЗАКОНОДАВСТВО (КПК України)

Стаття 159. Загальні положення тимчасового доступу до речей і документів

1. Тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Стаття 162. Речі і документи, які містять охоронювану законом таємницю

1. До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать:

[…] 4) конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Стаття 163. Розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів

[…] 5. Слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

6. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, […] доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

7. Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

IV. ВИСНОВОК СЛІДЧОГО СУДДІ

4.1. У поданому клопотанні заступник начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області просить надати тимчасовий доступ до тендерної документації (план тендерних закупівель, протоколи та рішення засідань тендерного комітету, протоколи про проведення маркетингових досліджень цінових пропозицій, календарний графік виконання робіт, план фінансування робіт, специфікації для передбаченого тендерною документацією обладнання), проектно кошторисної документації, у тому числі із коригуванням по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 , висновків державної експертизи щодо проектно-кошторисної документації, технічних умов, підсумкових відомостей ресурсів та розрахунків інших супутніх витрат до них, дефектних актів, укладених договорів щодо виконання робіт по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 з додатковими угодами, документів, що стали підставою для укладання додаткових угод, акти виконаних робіт (ф. КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт (ф. КБ -3), звітів про технічний нагляд, звітів про використання матеріальних ресурсів, актів прихованих робіт, платіжних доручень, накладних, актів введення обладнання в експлуатацію, документів щодо необхідності закупівлі послуги по Реконструкції приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією за період з 15.08.2018 по даний час.

4.2. Дослідивши матеріали клопотання слідчий суддя дійшов висновку, що заступником начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області доведено наявність достатніх підстав вважати, що вказані у клопотанні документи, тимчасовий доступ до яких просить надати можуть перебувати у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ); 2) самі по собі або в сукупності з іншими документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні №12019060000000448; 3) відомості, що містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази під час судового розгляду; 4) іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

4.3. Крім того, слідчим доведено наявність підстав для вилучення оригіналів документів, оскільки таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до документів, а саме проведення ряду експертиз.

4.4. Щодо вимог клопотання про надання тимчасового доступу до запитуваної слідством відомостей оперуповноваженому національної поліції України слід зазначити, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів надається не будь-яким працівникам правоохоронних органів, а саме стороні кримінального провадження, якою відповідно до вимог п. 19 ч. 1 ст. 3 КПК України з боку обвинувачення є слідчий, керівник органу досудового розслідування, прокурор, а також потерпілий, його представник та законний представник у випадках, установлених цим Кодексом.

За таких обставин вимога клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів оперуповноваженим національної поліції України не грунтується на вимогах кримінально-процесуального закону, а тому не підлягає задоволенню.

4.5. За таких обставин клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

Керуючись статтями 130, 131, 159-165, 309 Кримінального процесуального кодексу України,

П О С Т А Н О В И В :

1. Клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Житомирської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12019060000000448 від 18.12.2019 задовольнити частково.

2. Надати заступнику начальника відділу СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , слідчому СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_5 тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , з правом вилучення оригіналів документів, за їх відсутності належним чином завірених копій: тендерної документації (план тендерних закупівель, протоколи та рішення засідань тендерного комітету, протоколи про проведення маркетингових досліджень цінових пропозицій, календарний графік виконання робіт, план фінансування робіт, специфікації для передбаченого тендерною документацією обладнання), проектно кошторисної документації, у тому числі із коригуванням по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 , висновків державної експертизи щодо проектно-кошторисної документації, технічних умов, підсумкових відомостей ресурсів та розрахунків інших супутніх витрат до них, дефектних актів, укладених договорів щодо виконання робіт по об`єкту: Реконструкція приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією по АДРЕСА_2 з додатковими угодами, документів, що стали підставою для укладання додаткових угод, акти виконаних робіт (ф. КБ-2в), довідок про вартість виконаних будівельних робіт (ф. КБ -3), звітів про технічний нагляд, звітів про використання матеріальних ресурсів, актів прихованих робіт, платіжних доручень, накладних, актів введення обладнання в експлуатацію, документів щодо необхідності закупівлі послуги по Реконструкції приміщень ІНФОРМАЦІЯ_2 під відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих, відділення неврології з нейрореанімацією за період з 15.08.2018 по даний час.

3. У задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

4. Встановити строк дії ухвали до 13.04.2020.

5. Відповідно до частини 1 статті 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її складання та оскарженню не підлягає.

Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88177188
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №12019060000000448 від 18.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —296/1529/20

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Рожкова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні