Постанова
від 27.02.2020 по справі 521/1797/20
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/1797/20

Номер провадження 3/521/1604/20

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.02.2020 року Малиновський районний суд міста Одеси у складі:

головуючого Поліщук І.О.

при секретарі Феслер О.С.

представника Одеської митниці Держмитслужби Ковташ Д.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні у місті Одесі справу № 2537/50000/19, що надійшла 05.02.2020 року з Одеської митниці Держмитслужби, відносно гр.України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешкаючого: АДРЕСА_1 , про порушення митних правил, передбаченого ст. 476 МК України, -

ВСТАНОВИВ:

07.08.2019 року до митного поста Чорноморський Одеської митниці ДФС для митного контролю та митного оформлення директором ТОВ ВОІНСПЛЮС (49021, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Берегова, буд. 200, офіс 12 ЄДРПОУ 42681575) ОСОБА_1 було подано електронну митну декларацію типу ІМ 40 AA №UA500120/2019/007438 на товар Засоби для миття шкіри у вигляді рідини, розфасовані для роздрібної торгівлі...., Країна виробництва - Китай у кількості 5 упаковок, що вивантажено з контейнера №MEDU 1876285.

Разом із митною декларацію до Одеської митниці ДФС було подано документи, необхідні для митного оформлення товару, зокрема коносамент від 09.06.2019 року №LSSZEC190607750, інвойс № FIE060319 від 03.06.2019, № FIE060319/2 від 04.06.2019, контракт від 05.02.2019 №ТК05.

Відповідно до наданих документів товар Засоби для миття шкіри у вигляді рідини, розфасовані для роздрібної торгівлі.... переміщено від китайської компанії-відправника FIALAN (SHANGKAI) CO., LTD. на адресу одержувача ТОВ ВОІНСПЛЮС (49021, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Берегова, буд. 200, офіс 12 ЄДРПОУ 42681575).

Під час проведення митних формальностей Одеською митницею ДФС було встановлено, що на вказані товари нанесено напис CHANCE , що внесено в митний реєстр інтелектуальної власності за №470

Відповідно до статті 544 МК України, виконуючи державну митну справу, органи доходів і зборів виконують завдання, серед яких - сприяння захисту прав інтелектуальної власності, вжиття заходів щодо запобігання переміщенню через митний кордон України товарів з порушеннями охоронюваних законом прав інтелектуальної власності, недопущення переміщення через митний кордон України контрафактних товарів.

Статтею 397 МК України встановлено, що органи доходів і зборів сприяють захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України відповідно до цього Кодексу та інших законів України. Митний контроль і митне оформлення товарів, що містять об`єкти права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, та ввозяться на митну територію України або вивозяться з митної території України, здійснюються в загальному порядку з урахуванням особливостей, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Про можливе переміщення товарів з порушенням прав інтелектуальної власності Одеською митницею ДФС було проінформовано представника компанії-правовласника CHANEL SARL TOB ТКМ-ЮА та в порядку ст. 400 МК України призупинено митне оформлення цих товарів.

Для встановлення належності взуття до контрафактних товарів митницею було відібрано зразки товарів з метою проведення відповідних експертних досліджень.

29.08.2019 року до Одеської митниці ДФС з листом ТОВ ТКМ-ЮА від 28.08.2018 №122 надійшов висновок експертного дослідження Одеського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру від 23.08.2019 №-ІТ відповідно до якого позначення CHANCE , використане на товарах , права на яку належать компанії CHANEL SARL є тотожним за фонетичними, графічними, семантичними ознаками із зареєстрованим знаком для товарів та послуг за міжнародною реєстрацією № 735313- CHANCE.

Відповідно до ст. 495 Цивільного кодексу України: Майновими правами інтелектуальної власності на торговельну марку є: право на використання торговельної марки; виключне право дозволяти використання торговельної марки; виключне право перешкоджати неправомірному використанню торговельної марки, в тому числі забороняти таке використання; інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку належать володільцю відповідного свідоцтва, володільцю міжнародної реєстрації, особі, торговельну марку якої визнано в установленому законом порядку добре відомою, якщо інше не встановлено договором.

Особи, що є суб`єктами, яким належать майнові права інтелектуальної власності на торговельну марку, набувають право на їх використання для позначення відповідних товарів чи послуг на всій території України. Тобто ніхто не може використовувати цю торговельну марку без їх дозволу.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" (далі Закон) право власності на знак засвідчується свідоцтвом.

Статтею 16 Закону передбачено, що свідоцтво надає його власнику виключне право користуватися і розпоряджатися знаком за своїм розсудом.

Свідоцтво надає його власнику право забороняти іншим особам використовувати зареєстрований знак без його дозволу, за винятком випадків, з

коли використання знака не визнається згідно з цим Законом порушенням прав власника свідоцтва.

Використанням знака визнається:

-нанесення його на будь-який товар, для якого знак зареєстровано, упаковку, в якій міститься такий товар, вивіску, пов`язану з ним, етикетку, нашивку, бирку чи інший прикріплений до товару предмет, зберігання такого товару із зазначеним нанесенням знака з метою пропонування для продажу, пропонування його для продажу, продаж, імпорт (ввезення) та експорт (вивезення);

-застосування його під час пропонування та надання будь-якої послуги, для якої знак зареєстровано;

-застосування його в діловій документації чи в рекламі та в мережі Інтернет.

Знак визнається використаним, якщо його застосовано у формі зареєстрованого знака, а також у формі, що відрізняється від зареєстрованого знака лише окремими елементами, якщо це не змінює в цілому відмітності знака.

Власник свідоцтва має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання знака на підставі ліцензійного договору.

Договір про передачу права власності на знак і ліцензійний договір вважаються дійсними, якщо вони укладені у письмовій формі і підписані сторонами.

Передача права власності на знак та надання ліцензії на використання знака вважаються дійсними для будь-якої іншої особи з дати публікації відомостей про це в офіційному бюлетені та внесення їх до Реєстру. За внесення зазначених відомостей до Реєстру та змін до них за ініціативою сторін договору сплачуються збори.

Відповідно до ст. 398 МК України центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної податкової і митної політики, веде митний реєстр об`єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону.

Після реєстрації об`єкта права інтелектуальної власності в митному реєстрі об`єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, органи доходів і зборів на підставі даних такого реєстру вживають заходів щодо запобігання переміщенню через митний кордон України контрафактних товарів.

Правовласник, який має підстави вважати, що під час переміщення товарів через митний кордон України порушуються чи можуть бути порушені його права на об`єкт права інтелектуальної власності, має право подати до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, заяву про сприяння захисту належних йому майнових прав на об`єкт інтелектуальної власності шляхом внесення відповідних відомостей до митного реєстру об`єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону.

Статтею 397 МК України встановлено, що: Органи доходів і зборів сприяють захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України відповідно до цього Кодексу та інших законів України. Митний контроль і митне оформлення товарів, що містять об`єкти права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, та ввозяться на митну територію України або вивозяться з митної території України, здійснюються в загальному порядку з урахуванням особливостей, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Статтею 17 закону України Про зовнішньоекономічну діяльність від 16.04.1991 № 959-ХІІ встановлено, що імпорт товарів, які переміщуються з порушенням прав інтелектуальної власності заборонений.

Тобто, з отриманих митницею документів було встановлено, що товари пінка для вмивання, гель для душу ТОВ ВОІНСПЛЮС ввезено на митну територію України з порушенням прав інтелектуальної власності.

Ввезення на митну територію України товарів, призначених для виробничої або іншої підприємницької діяльності, з порушенням охоронюваних законом прав інтелектуальної власності, є ознакою порушення митних правил, передбаченого ст. 476 МК України.

Тобто, ТОВ ВОІНСПЛЮС при ввезенні на митну територію України товари з порушенням охоронюваних законом прав інтелектуальної власності, вчинено порушення митних правил, передбачене ст. 476 МК України.

Частиною 14 ст. 399 МК України встановлено, що у разі якщо порушення прав інтелектуальної власності під час переміщення через митний кордон України товарів, щодо яких прийнято рішення про призупинення митного оформлення, буде підтверджене висновком експертизи, проведеної відповідним уповноваженим органом, то в установленому Митним кодексом порядку митний орган порушує справу про порушення митних правил, а товари - безпосередні предмети правопорушення вилучаються.

Відповідно до ст. 459 Митного кодексу України при вчиненні порушень митних правил підприємствами, адміністративну відповідальність несуть посадові особи цих підприємств.

Пунктом 4 статті 266 Митного кодексу України передбачено, що у разі самостійного декларування товарів, декларантом передбачену Митним Кодексом України відповідальність за вчинення порушення митних правил у повному обсязі несе декларант.

Таким чином, ОСОБА_1 ввезено на митну територію України товар пінка для вмивання, гель для душу із зображенням знаку для товарів і послуг CHANCE , порушенням прав інтелектуальної власності, чим вчинено порушення митних правил, передбачене ст. 476 МК України.

Згідно інформації про ціну TOB Експоцентр - Одеса від 26.09.2019 року № 0529-inf вартість затриманих предметів складає 5850.00 гривень.

На підставі вказаних обставин посадовою особою митниці відносно гр.України ОСОБА_1 було складено протокол про порушення митних правил № 2537/50000/19 від 19.09.2019 року за ознаками ст. 476 МК України

Згідно ст. 268 КпАП України справа про адміністративне правопорушення розглядається в присутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, за відсутністю цієї особи справу може бути розглянуто лише у випадках, коли є дані про своєчасне її сповіщення про місце і час розгляду справи, і, якщо від неї не надійшло клопотання про відкладення розгляду справи. При складанні протоколу про порушення митних правил гр.України ОСОБА_1 був повідомлений, що розгляд вчиненого ним порушення відбудеться у приміщенні Малиновського районного суду міста Одеси, однак у призначений час останній до суду не з`явився, про поважність причин неявки суд не повідомив.

Представник Одеської митниці Держмитслужби у суді подання підтримав та вважав, що вина гр.України ОСОБА_1 доведена повністю матеріалами справи.

Вислухавши думку представника Одеської митниці Держмитслужби, та дослідивши матеріали справи, суддя вважає, що в діях гр.України ОСОБА_1 вбачається склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 476 МК України, за кваліфікуючою ознакою: переміщення товарів через митний кордон України з порушенням прав інтелектуальної власності.

Статтею 257 Митного кодексу України визначено, що декларування здійснюється шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

У відповідності до статті 258 МК України, під митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, розуміється митна декларація, що містить обсяг відомостей (даних), достатній для завершення митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення у заявлений митний режим.

Відповідно до ч. 8 ст. 264 Митного кодексу України, з моменту прийняття органом доходів та зборів митної декларації вона є документом, що засвідчує факти, які мають юридичне значення, а декларант або уповноважена ним особа несе відповідальність за подання недостовірних відомостей, наведених у цій декларації.

Згідно з п.п.1,4 ч. 1 ст. 266 Митного кодексу України, декларант зобов`язаний здійснити декларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, відповідно до порядку, встановленого Митним кодексом України; у випадках, визначеним цим кодексом та Податковим кодексом України, сплатити митні платежі або забезпечити їх сплату відповідно до розділу X цього кодексу.

Відповідно до Інструкції про порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документу затвердженої наказом Міністерства фінансів України 30 травня 2012 року № 651 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 серпня 2012 року за №1372/21684) декларант зобов`язаний заявити точні відомості про товар у митній декларації.

Відповідно до ст. 336 МК України митний контроль здійснюється шляхом проведення митного огляду та перевірки документів і відомостей, які відповідно до статті 335 МК України надаються митним органам під час переміщення товарів через митний кордон України.

Крім викладеного, вина гр.України ОСОБА_1 підтверджується зібраними в справі доказами, а саме: протоколом про порушення митних правил № 2537/50000/19 від 19.09.2019 року, доповідною запискою, та іншими матеріалами справи.

Суддя при накладенні стягнення враховує: характер вчиненого правопорушення, ступінь вини гр.України ОСОБА_1 , її ставлення до вчиненого проступку, тому вважає необхідним і достатнім стягненням для останньої є штраф в розмірі 100 відсотків вартості товару з конфіскацією на користь держави товару вилученого за протоколом про порушення митних правил № 2537/50000/19 від 19.09.2019 року.

Керуючись ст. 4 Закону України Про судовий збір , ст. ст. 27, 33, 34, 252, 280, 283, 284 КпАП України, ст. ст. 464, 465, 476, 527, 528, 529 МК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Притягнути гр.України ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 476 МК України, та накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а саме 17000 гривень з конфіскацією на користь держави вилученої за протоколом про порушення митних правил № 2537/50000/19 від 19.09.2019 року.

Стягнути з гр. України ОСОБА_1 на користь держави судовий збір у розмірі 420 гривень 40 копійок (Платіжні реквізити: отримувач коштів УК у м. Одесі/Малиновський р-н/22030101; код за ЄДРПОУ 38016923; банк отримувача Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача: 899998; рахунок отримувача: UA238999980000031210206015007 ; код класифікації доходів бюджету 22030101; призначення платежу - судовий збір за постановою про накладення адміністративного стягнення, пункт 5).

Постанова суду (судді) у справі про порушення митних правил може бути оскаржена особою, стосовно якої вона винесена, представником такої особи або митним органом, який здійснював провадження у цій справі. На цю постанову також може бути внесено подання прокурора протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Суддя Поліщук І.О.

Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено15.03.2020
Номер документу88178420
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —521/1797/20

Постанова від 27.02.2020

Адмінправопорушення

Малиновський районний суд м.Одеси

Поліщук І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні