Рішення
від 12.03.2020 по справі 152/238/20
ШАРГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шаргородський районний суд

Вінницької області

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2020 року

м. Шаргород

Справа № 152/238/20

Провадження 2-о/152/31/20

Шаргородський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Соколовської Т.О.

з участю

секретаря судового засідання Бабиної І.Д.

учасники справи:

заявник ОСОБА_1 ,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області, Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції,

встановив:

І. Короткий зміст заяви

24 лютого 2020 року ОСОБА_1 (заявник) звернулася до суду з заявою про встановлення факту смерті, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області, Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Заява мотивована тим, що її тітка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 була зареєстрована і проживала в с. Грелівка Шаргородського району Вінницької області. ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 померла. У січні 2020 року вона звернулася в Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з заявою про поновлення актового запису про смерть тітки, але їй було відмовлено через відсутність лікарського свідоцтва про смерть, яке нею не отримано через несвоєчасне звернення до лікувального закладу.

Просить встановити юридичний факт смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка наступила ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Грелівка Шаргородського району Вінницької області.

У судовому засіданні у вступному та в заключному слові заявник ОСОБА_1 заяву підтримала, посилаючись на зазначені в ній обставини та просила суд її задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився.

Представник заінтересованої особи Слободо - Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області у судове засідання не з`явився .

Представник заінтересованої особи - Шаргородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в судове засідання не з`явився.

ІІ. Заяви, клопотання учасників справи

Від представника Слободо - Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області за довіреністю від 11.03.2020 ОСОБА_4 надійшла заява про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи, щодо задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечує (а.с.38).

Від начальника Шаргородського РВ ДРАЦС Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Магдалюк Л.В. надійшла заява про розгляд справи у відсутності представника заінтересованої особи - Шаргородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції , щодо задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечує (а.с.41).

Від заінтересованої особи ОСОБА_2 до суду надійшла заява про розгляд справи у його відсутності, щодо задоволення заяви ОСОБА_1 не заперечує ( а.с.42).

ІІІ. Процесуальні дії у справі

Ухвалою суду від 25.02.2020 прийнято до розгляду заяву ОСОБА_1 в порядку окремого провадження, відкрито провадження та призначено судове засідання на 12.03.2020 (а.с. 29).

У судовому засіданні суд, не виходячи до нарадчої кімнати, відповідно до ч.4 ст.259 ЦПК України, постановив ухвалу про розгляд справи у відсутності заінтересованої особи ОСОБА_2 та представників заінтересованих осіб - Шаргородського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції та Слободо - Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області.

ІV. Фактичні обставини, встановлені судом

У справі, що розглядається судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 по день смерті, яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_2 проживала в с. Грелівка Шаргородського району Вінницької області. Захоронена на Калиновському кладовищі с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області (а.с.26).

Юридичний факт, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Грелівка Шаргородського району Вінницької області підтверджується показами заявника ОСОБА_1 , паспортом заявника ОСОБА_1 НОМЕР_1 , виданим Шаргородським РВУ МВС України у Вінницькій області 11.04.2000, свідоцтвом про її народження серії НОМЕР_2 , виданим Новоселівською с/р Євпаторійського району Кримської області 16.11.1979 повторно та свідоцтвом про шлюб з ОСОБА_5 серії НОМЕР_3 , виданим Слободо-Шаргородською сільською радою Шаргородського району Вінницької області 05.08.1982 (а.с.5-9,16,17); паспортом померлої ОСОБА_3 НОМЕР_4 , виданим Шаргородським РВ УМВС України у Вінницькій області 05.03.1998 (а.с.11-14), архівними довідками Державного архіву Вінницької області Вінницької ОДА №07-3050/7, №07-3051/7 від 20.11.2019 (а.с.18,19), висновком щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання від 20.06.2019 (а.с.23-24), довідкою Слободо-Шаргородської сільської ради Шаргородського району Вінницької області №199 від 28.01.2020 (а.с.26).

На підтвердження обґрунтованості заяви ОСОБА_1 посилалася на показання свідків. З цього приводу суд допитав свідків ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які суду показали, що були добре знайомі з ОСОБА_3 , яка ІНФОРМАЦІЯ_2 померла у своєму будинку в с. Грелівка Шаргородського району і захоронена на Калиновському кладовищі с. Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області.

Суд визнає достовірність цих показів з урахуванням того, що вони узгоджуються між собою, відповідають і не суперечать іншим, вказаним вище доказам, дослідженим і перевіреним судом.

V. Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

За правилами п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у порядку окремого провадження.

Згідно з ч.3 ст.294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

За приписами п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до п. 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити … документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення".

У п. 13 означеної постанови Пленум ВС України роз`яснив, що заяви про встановлення факту смерті особи в певний час (п.7 ст.273 ЦПК) приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Згідно зі статтею 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини та основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) як джерело права.

Приписами п.1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод встановлено, що кожен при вирішенні питання щодо його цивільних прав та обов`язків … має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Так, Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 та статті 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право подати до суду будь-яку заяву, що стосується його прав і обов`язків цивільного характеру (п.36 рішення ЄСПЛ від 21.02.1975 у справі "Голден проти Сполученого королівства") та кожен має право на ефективний засіб юридичного захисту (ст.13 Конвенції).

VІ. Висновки суду

Аналіз перевірених і оцінених доказів переконує суд, що ОСОБА_1 на підтвердження заяви надані належні, достовірні, допустимі докази, які не викликають сумніву у суда і є достатніми для встановлення юридичного факту смерті ОСОБА_3 , яка сталася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Грелівка Шаргородського району Вінницької області. Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, від його встановлення залежить реалізація її права на отримання спадщини після смерті тітки і іншого порядку його встановлення немає.

При цьому, до вказаного висновку суд прийшов, виходячи не тільки із вимог національного законодавства України, а і з висновків Європейського Суду з прав людини, викладених у рішенні у справі "Ушаков та Ушакова проти України" від 18.06.2015 (остаточне - 18.09.2015), в пункті 78 якого зазначено, що "Суд при оцінці доказів керується критерієм доведеності "поза розумним сумнівом". Згідно з його усталеною практикою доведеність може випливати із сукупності ознак чи неспростовних презумпцій стосовно фактів, достатньо вагомих, чітких і узгоджених між собою…".

Керуючись п.1 ст.6, ст.13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод , ст.ст. 7, 76-81 , 258, 259, 263-265, 268, 273, 293, 294, 316 ЦПК України, на підставі п.5 ч.2 ст. 293, п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України,

суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті, заінтересовані особи - ОСОБА_2 , Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області, Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

- задовольнити.

Встановити юридичний факт смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , українки, громадянки України, яка наступила ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Грелівка Шаргородського району Вінницької області.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Шаргородський районний суд Вінницької області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Ім`я (найменування) сторін:

- заявник - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителька АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України НОМЕР_1 , виданий Шаргородським РВ УМВС України у Вінницькій області 11.04.2000, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_5 ;

-заінтересована особа - ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_6 , житель АДРЕСА_2 , інші дані ідентифікуючі особу відсутні;

- заінтересована особа - Слободо-Шаргородська сільська рада Шаргородського району Вінницької області місце знаходження: 23505, с Слобода-Шаргородська Шаргородського району Вінницької області, вул. Першотравнева, буд.№13, ідентифікаційний код 13326759.

- заінтересована особа - Шаргородський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, місце знаходження: 23500, м. Шаргород Вінницька область, вул. Героїв Майдану, буд.№217, ідентифікаційний код 20087003.

Рішення ухвалено та проголошено 12.03.2020.

Головуючий суддя Т.О.Соколовська

СудШаргородський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено15.03.2020
Номер документу88179900
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —152/238/20

Рішення від 12.03.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

Ухвала від 25.02.2020

Цивільне

Шаргородський районний суд Вінницької області

Соколовська Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні