Ухвала
від 04.03.2020 по справі 405/472/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/472/20

1-кс/405/243/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 березня 2020 року слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС ВР ЗСГСД СУ Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019120000000283 від 03.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, протимчасовий доступ до речей та документів,-

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду з клопотанням, в якому просить надати тимчасовий доступ до речей та документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Клопотання слідчого мотивовано тим, що в провадженні слідчого відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області перебувають матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019120000000283 від 03.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, за фактом того, що службові особи ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_2 , за попередньою змовою з посадовими особами ОКВП " ІНФОРМАЦІЯ_3 " протягом 2018-2019 років привласнили частини коштів позики ІНФОРМАЦІЯ_4 , які виділялись під гарантії Уряду, чим завдали матеріальних збитків у особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » код ЄДРПОУ НОМЕР_3 протягом 2017 року виділено грошові кошти на проведення ремонтно-будівельних робіт по об`єкту «Реконструкція мереж водопостачання та водовідведення м. Кіровограда».

Так,встановлено,що післяпроведення відповідногоконкурсу 10.03.2017між ОКВП« ІНФОРМАЦІЯ_3 »та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 »було укладеноконтракт №KRD-ICB-03,щодо проведеннябудівельних робітпо об`єкту«Реконструкція мережводопостачання таводовідведення м.Кіровограда» назагальну 171,9млн.грн.в рамкахякого передбачаєтьсяпроведення робітна наступнихоб`єктах:Реконструкція водоводу«Центральний» вм.Кіровограді;Реконструкція водоводувід водозабору« ІНФОРМАЦІЯ_5 »до ВНС« ІНФОРМАЦІЯ_6 » вм.Кіровограді»;Реконструкція водоводувід камери№ 44до ВНС« ІНФОРМАЦІЯ_7 »в м.Кіровограді (дюкерчерез р.Інгул-ВНС« ІНФОРМАЦІЯ_7 »);Будівництво водоводув обхід«Костянтинівського розрізу»;Реконструкція дюкерівчерез Обломіївськузатоку наділянці ДВС-НС« ІНФОРМАЦІЯ_8 »;Реконструкція дюкерівчерез р.Інгулець наділянці НС« ІНФОРМАЦІЯ_8 » -НС «Пантаївка»;Реконструкція дюкерівчерез Петрівськийстав наділянці НС«Знам`янка» -Зона І;Реконструкція каналізаційногоколектору Д400по вул.Братиславській відвул.Тельмана довул.Профінтерна вм.Кіровограді на даний час виконано близько 95% робіт.

В період часу з 27.04.2017 по 22.12.2017 ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на виконання умов даного контракту перерахувало грошові кошти в сумі 37 млн. 311 тис. грн. на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за виконані роботи по об`єктам: Реконструкція водоводу від водозабору « ІНФОРМАЦІЯ_5 » до ВНС « ІНФОРМАЦІЯ_6 » в м. Кіровограді та Реконструкція дюкерів через Петрівський став на ділянці НС « ІНФОРМАЦІЯ_9 » - Зона-І. В свою чергу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » перерахувало частину вищезазначених грошових коштів наступним суб`єктам підприємницької діяльності для закупівлі будівельних матеріалів, а саме:

-з26.05.2017по 01.12.2017ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » кодЄДРПОУ НОМЕР_4 , в якості оплати за придбання труби марки ПЕ 100 PN100 д. 315 мм. та 400 мм. 11млн. 856 тис. грн.;

-з 02.08.2017 по 10.01.2018 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » код ЄДРПОУ НОМЕР_5 , в якості оплати за придбання фланців, труб сталевих, втулок різних модифікації 3млн. 447 тис. грн.;

-з 14.07.2017 по 30.11.2017 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , в якості оплати за придбання затворів, засувок, вантузів різної модифікації 4 млн. 412 тис. грн.

Крім того, встановлено, що під час виконання будівельних робіт використовувалась трубопровідна арматура торгової марки «FAF». Зазначена арматура імпортувалась на територію України ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » код ЄДРПОУ НОМЕР_7 та через ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » код ЄДРПОУ НОМЕР_6 , перепродавалась ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за значно завищеною ціною.

В результаті вищезазначених операцій, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » придбало у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » товарів на загальну вартість 5 319 900 грн. (без ПДВ) та перепродало зазначені товари ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 10 269 016 грн. (без ПДВ) чим завдано збитки на суму 5 млн. грн. (без ПДВ).

При цьому, представники вищезазначених суб`єктів господарювання здійснювали поставку будівельних матеріалів до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » невідповідної якості та номенклатури за завищеною вартістю.

Таким чином існує імовірність привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем службовими особами ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у вигляді грошових коштів, виділених на проведення ремонтно-будівельних робіт по об`єктам «Реконструкція мереж водопостачання та водовідведення м. Кіровограда», а операції з такими грошовими коштами можуть містити ознаки фінансових операцій з коштами або іншим майном, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що під час проведення вищевказаних будівельних робіт проводились контрольні випробування згідно за договором ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », об`єктом випробувань були зразки продукції виробництва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 , а саме труби для подачі холодної води з поліетилену типу ПЕ-100. Під час проведення випробувань Випробувальною лабораторією « ІНФОРМАЦІЯ_15 », було проведено дослідження вказаних труб під час, яких встановлено відповідність вимогам ДСТУ так і ні не відповідність про, що складались протоколи контрольних випробувань.

Під час проведення досудового розслідування виникла необхідність в отриманні документів, а саме договорів (з додатками) укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , щодо здійснення постачання поліетиленових труб за період часу з 2017 по теперішній час, а саме товарно-транспортні накладні, банківські виписки про оплату інші документи, що підтверджують факт здійснення зазначених операцій по укладених договорах поставок з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Обґрунтуванням необхідності у проведенні тимчасового доступу до документів із можливістю їх вилучення являється потреба у встановленні об`єктивної істини під час досудового розслідування.

У відповідності до ч. 3 ст. 132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий прокурор звертається із клопотанням.

Згідно чинного Кримінального процесуального законодавства України тягар доказування перед слідчим суддею, судом наявності підстав застосування заходів забезпечення кримінального провадження покладено на слідчого та прокурора як на суб`єктів, які здійснюють кримінальне провадження, а тому вони мають обґрунтувати необхідність застосування заходів його забезпечення.

Тимчасовий доступ до речей і документів зазначених у клопотанні та їх вилучення не тягне негативних наслідків передбачених п. 10 ч. 1 ст. 309 КПК України.

Крім того, іншим способом ніж вилучення документів вказаним вище шляхом, неможливо довести обставини причетності вказаних осіб до вчинення кримінального правопорушення.

Відомості, що містяться в зазначених документах можуть бути використані як докази у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, а також інших можливих злочинів за результатом дослідження доказів у справі.

Враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України, всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини, необхідно отримати тимчасовий доступ до речей і документів та можливість їх вилучити (виїмка документів), які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 .

Учасники судового провадження в судове засідання не з`явились, про час та місце розгляду клопотання були повідомлені належними чином; слідчим надано заяву про розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Представником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на клопотання слідчого подані письмові заперечення, відповідно до яких просив в задоволенні клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів відмовити. Вказав, що клопотання не містить будь - яких даних про те, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » має якесь відношення до виконання будівельних робіт за контрактом укладеним між ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Слідчим не наведено у клопотанні належного обґрунтування необхідності вилучення вказаних документів та не вказано конкретного переліку документів, тимчасовий доступ до яких планується отримати. Так, згідно протоколу контрольних випробувань № 045-2017 від 31.03.2017 року, проведеного випробувальною лабораторією « ІНФОРМАЦІЯ_15 » на підставі договору, укладеного з ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », неможливо встановити, що ці труби, виробником яких є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », дійсно використовувались під час будівельних робіт саме на об`єкті « Реконструкція мереж водопостачання та водовідведення м. Кіровограда» в межах контракту укладеного між ОКВП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 107 КПК України, враховуючи неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів судового розгляду не здійснювалося.

Дослідивши надані стороною кримінального провадження матеріали, заперечення, слідчий суддя прийшов до таких висновків.

Встановлено, що слідчим відділу СУ ГУ Національної поліції в Кіровоградській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019120000000283 від 03.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Статтею 159 КПК України визначено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст.160 КПК України у клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначається зокрема: підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи.

Так, в клопотанні не зазначені обґрунтовані підстави вважати та не надані докази того, що документи, до яких просить надати доступ слідчий, знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що свідчитьпро невідповідність поданого клопотання вимогам ч.2 ст.160 КПК України, про його неповноту та необґрунтованість, тому в його задоволенні слід відмовити.

Керуючись ст.ст.159-166, 369-372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

в задоволенні клопотання старшого слідчого в ОВС ВР ЗСГСД СУ Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області ОСОБА_3 у кримінальному проваджені, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 12019120000000283 від 03.12.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, протимчасовий доступ до речей та документів - відмовити.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_4 Тьор

Дата ухвалення рішення04.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88183124
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —405/472/20

Ухвала від 04.03.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Тьор Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні