Рішення
від 12.03.2020 по справі 552/396/20
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа № 552/396/20

Провадження № 2/552/438/20

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.03.2020 Київський районний суд м Полтави в складі:

головучого судді Васильєвої Л. М.

при секретарі Орламенко А.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтава цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради про стягнення аліментів ,-

В С Т А Н О В И В:

28.01.2020 позивач, ОСОБА_1 , звернулась до Київського районного суду м.Полтави з позовною заявою до ОСОБА_2 , Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради про стягнення аліментів . Посилалась на те, що заочним рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 09.01.2018 року позбавлено батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та стягнуто з ОСОБА_2 на користь Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради аліменти на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 у розмірі Ѕ частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку від дня пред`явлення позову до досягнення повноліття найстаршою дитиною. Рішенням виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради від 12.06.2018 вона призначена опікуном над малолітньою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 . На даний час дитина постійно проживає з нею та перебуває на її утриманні. ОСОБА_2 ухиляється від обов`язку утримувати свою доньку. Просила, припинити стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради на утримання малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .Стягнути з відповідача на її користь аліменти на утримання дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у розмірі 1/4 частини всіх видів її заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку до досягнення повноліття.

Ухвалою судді від 29.01.2020 відкрите провадження у справі та визначено проводити розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження.

Позивач ОСОБА_1 не з`явилась, надала до суду заяву про можливість розгляду справи у її відсутність, позовні вимоги підтримала в повному обсязі, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, будучи повідомленою про час та місце розгляду справи, заяв про неможливість розгляду справи у її відсутність суду не надала .

Представник відповідача, Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради, в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

Враховуючи клопотання позивача, суд ухвалив розглядати справу у відсутність відповідача, у порядку заочного провадження, відповідно до вимог ст. 280 - 283 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов до наступних висновків.

Установлено, що заочним рішенням Октябрського районного суду м. Полтави від 09.01.2018 року позбавлено батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відносно малолітніх дітей: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , та стягнуто з ОСОБА_2 на користь Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради аліменти на утримання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 у розмірі Ѕ частини всіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку від дня пред`явлення позову до досягнення повноліття найстаршою дитиною. (а.с.7-9).

Рішенням виконавчого комітету Київської районної в м. Полтаві ради від 12.06.2018 ОСОБА_1 призначена опікуном над малолітньою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.10).

Відповідач не надає будь-якої матеріальної допомоги необхідної для утримання та виховання доньки.

Згідно до ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно ч.1, 2 ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує:

1) стан здоров`я та матеріальне становище дитини;

2) стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів;

3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

3.-1) наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів;

3.-.2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

4) інші обставини, що мають істотне значення.

Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Статтею 183 СК України передбачено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Враховуючи наявні обставини, суд дійшов до висновку про стягнення з відповідача на користь позивача аліменти на утримання дитини, ОСОБА_7 у розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з ч.4 ст.273 ЦПК України якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред`явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Зважаючи на зазначене, суд вважає, що позивачем належними та допустимими доказами доведено підстави припинення стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання доньки ОСОБА_7 на користь Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради у зв`язку зі зміною обставин, а саме те, що опікуном над малолітньою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 призначено ОСОБА_1 , та малолітня дитина проживає та перебуває на утримання опікуна.

Згідно ч.1 ст.191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір в сумі 840,80 грн.

Керуючись ст. 12, 13, 81, 141, 259, 263-265 , 280-282, 430 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Припинити стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь Полтавської спеціалізованої мистецької школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради на утримання малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що стягуються на підставі заочного рішення Октябрського районного суду м. Полтави від 09.01.2018 по цивільній справі № 2/554/52/2018 (2/554/4052/2017).

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 у розмірі 1/4 частини від всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму, встановленого для відповідного віку дитини, починаючи з 28 січня 2020 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Рішення в частині стягнення аліментів в межах платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Полтавського апеляційного суду через Київський районий суд м.Полтави протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , проживає: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків не встановлено .

Відповідач: Полтавська спеціалізована мистецька школи-інтернат І-ІІІ ступенів Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки ім. Софії Русової Полтавської обласної ради, місцезнаходження: м. Полтава, Першотравневий проспект, 26, ідентифікаційний код 25167793.

Головуючий суддя Л.М. Васильєва

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено15.03.2020
Номер документу88184515
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/396/20

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

Рішення від 12.03.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні