Рішення
від 13.03.2020 по справі 544/199/20
ПИРЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 544/199/20

№ пров. 2/544/201/2020

Номер рядка звіту 59

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

13 березня 2020 року м. Пирятин

Пирятинський районний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді Ощинської Ю.О.,

за участі секретаря судового засідання Пірогова В.Г.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження у залі суду по вул. Ярмарковій, 17 у м. Пирятин цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області про визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування,

у с т а н о в и в :

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_2 . Внаслідок його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 7,3215 гектарів, з кадастровим номером 5323880700:00:033:0014, яка розташована в адміністративних межах Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області. На момент смерті ОСОБА_2 його спадкоємцями були його донька ОСОБА_3 . Миколаєнко та онука ОСОБА_4 ОСОБА_5 ). ОСОБА_6 пропустила строк на звернення із заявою про прийняття спадщини, тому в даний час не може вважатися такою, що прийняла спадщину. Позивач на момент смерті спадкодавця була малолітньою (13 років), отже в силу ч. 4 ст. 1268 ЦК України вважається такою, що прийняла спадщину. Позивач звернулася до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, проте їй було відмовлено у зв`язку з відсутністю належного правовстановлюючого документа (розбіжність у даних Державного земельного кадастру). На підставі викладеного просить суд визнати за нею право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 7,3215 гектарів, яка розташована в адміністративних межах Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області у порядку спадкування за законом після смерті діда ОСОБА_2 .

Позивач та її представник у судове засідання не з`явилися, представник позивача направив до суду заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують у повному обсязі, не заперечує проти розгляду справи у підгоовчому судовому засіданні.

Представник відповідача Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області у судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи у підготовчому судовому засіданні за його відсутності, позов визнає.

У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно ст.ст. 12, 81 Цивільного процесуального кодексу України (далі ЦПК України) кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб виникає спір.

Суд, вивчивши матеріали справи, оцінивши всі зібрані по справі докази у їх сукупності, приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим.

Згідно зі ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: 1) чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; 2) чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження; 3) які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин; 4) яка правова норма підлягає застосуванню до цих правовідносин; 5) чи слід позов задовольнити або в позові відмовити; 6) як розподілити між сторонами судові витрати; 7) чи є підстави допустити негайне виконання судового рішення; 8) чи є підстави для скасування заходів забезпечення позову.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 (а.с. 19).

Внаслідок його смерті відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 7,3215 га, що розташована в адміністративних межах Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області, кадастровий номер 5323880700:00:033:0014 (а.с. 7, 36).

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом чи за законом.

Відповідно ч. 1 ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення.

ОСОБА_1 є онукою ОСОБА_2 та спадкоємицею його майна п`ятої черги за законом, що підтверджується копіями свідоцтва про народження матері заявника ОСОБА_6 , свідоцтва про народження ОСОБА_7 ,свідоцтва про шлюб, відповідно до якого ОСОБА_7 змінила прізвище на шлюбне ОСОБА_8 (а.с. 8-10).

Відповідно до ч. 4 ст. 1268 ЦК України малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

На момент смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 була малолітньою особою (13 років), а тому вважається такою, що прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , відповідно до ч. 4 ст. 1268 ЦК України.

Інший спадкоємець ОСОБА_2 - його донька ОСОБА_6 звернулася із заявою про прийняття спадщини після встановленого Законом шестимісячного строку. Відповідно до постанови Полтавського апеляційного суду № 544/115/18 від 26.09.2018 у задоволенні позову ОСОБА_6 про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини відмовлено. Таким чином, вважається, що ОСОБА_6 не прийняла спадщину.

Про будь-яких інших спадкоємців, які прийняли спадщину, суду невідомою.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Позивач як спадкоємиця п`ятої черги за законом звернулася до Пирятинської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини у виді земельної ділянки, проте їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відповідно до інформації, що міститься в Державному земельному кадастрі, земельна ділянка за кадастровим номером 5323880700:00:033:0014 має площу 1,6637 га (а.с. 11).

Крім того, розмір земельної ділянки у 7,3215 га підтверджується копіями довідки Держгеокадастру Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області № 263/120-18 від 22.02.2018 (а.с. 7), висновку про безоплатну передачу у власність земельної ділянки та виготовлення державного акта на право власності на землю № 809 від 05.10.2015, висновку про обмеження на використання земельної ділянки відділу архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Пирятинської райдержадміністрації (а.с. 31), акту про передачу та прийом земельної частки (паю) в натурі (а.с. 33), державного акту на право власності на земельну ділянку серія ПЛ № 103853 (а.с. 36), та в цілому копіями матеріалів технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право на земельну ділянку гр. ОСОБА_2 із земель колективної власності колишнього КСП Перемога пай № НОМЕР_1 поле №3 (а.с. 25-36).

Отже, з матеріалів справи вбачається, що розбіжність у написанні площі земельної ділянки в Державному земельному кадастрі та в правовстановлюючих документах унеможливило оформлення позивачем спадщини у нотаріуса в позасудовому порядку.

На підставі викладеного та враховуючи, що позивачу з незалежних від неї причин відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті діда на земельну ділянку, але ніхто, крім неї на спадщину не претендує і вона бажає її прийняти, при цьому обраний позивачем спосіб захисту її прав є належно обраним, суд вважає за можливе визнати за нею у порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 , право власності на земельну ділянку площею 7,3215 га, що розташована в адміністративних межах Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області.

Керуючись ст.ст. 6-13, 81, 141, 259, 263-265, 352 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області про визнання права на земельну ділянку в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 7,3215 гектарів, з кадастровим номером 5323880700:00:033:0014, яка розташована в адміністративних межах Березоворудської сільської ради Пирятинського району Полтавської області, яка належала померлому відповідно до державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 103853, виданого на підставі розпорядження голови Пирятинської районної адміністрації № 335 від 16.09.2005.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Пирятинський районний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , мешканка АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Дарницьким РВ ГУДМС України в місті Києві 21.05.2015, ідентифікаційний номер НОМЕР_3 .

Відповідач: Березоворудська сільська рада Пирятинського району Полтавської області, адреса: с. Березова Рудка Пирятинського району Полтавської області, код ЄДРПОУ 21049565.

Суддя Ю.О. Ощинська

СудПирятинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено15.03.2020
Номер документу88185020
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —544/199/20

Рішення від 13.03.2020

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Пирятинський районний суд Полтавської області

Ощинська Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні