Рішення
від 13.03.2020 по справі 160/12804/19
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2020 року Справа № 160/12804/19 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Верба І.О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін у місті Дніпрі адміністративну справу за адміністративним позовом Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс про стягнення заборгованості, -

встановив:

І. ПРОЦЕДУРА

1. 18.12.2019 Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс (код ЄДРПОУ 37373551) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за період липень-листопад 2019 року у розмірі 27 295,73 грн.

2. Ухвалою суду від 23.12.2019:

- прийнято адміністративний позов до розгляду та відкрито спрощене позовне провадження в адміністративній справі № 160/12804/19;

- призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін;

- сторонам встановлені строки для подання заяв по суті спору;

- від позивача витребувано: докази понесення управліннями Пенсійного фонду витрат на виплату та доставку пенсій; довідки, що уточнюють особливий характер роботи або умов праці необхідного для призначення пільгової пенсії по спірним пенсіонерам; розпорядження/протоколи про призначення пенсії на пільгових умовах пенсіонеру; за наявності копії судових рішень зі спірних правовідносин за попередні періоди.

3. 16.01.2020 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву.

4. 24.01.2020 позивачем надано відповідь на відзив.

5. 31.01.2020 від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив.

ІІ. ДОВОДИ ПОЗИВАЧА

6. Товариство з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до Пенсійного фонду України в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

7. На підприємстві відповідача, з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, працювали громадяни, які у даний час отримують пенсію за віком на пільгових умовах.

8. З метою виконання своїх завдань, Пенсійний фонд України здійснює контроль за своєчасним і повним надходженням страхових внесків до Пенсійного фонду України.

9. Підприємству надсилалися листи щодо покриття витрат разом з додатком 6 до Інструкції № 21-1 по пенсіонерах відповідно до компетенції та у спосіб, передбачений законодавством про пенсійне страхування.

10. У зв`язку із несплатою суми боргу у підприємства залишилась несплаченою заборгованість перед управлінням щодо витрат на виплату і доставку пенсій колишнім працівникам підприємства, які були зайняті на роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2.

11. Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій є актами індивідуальної дії, які відповідач не оскаржив, тому вони підлягають виконанню в обов`язковому порядку.

12. Дніпропетровським окружним адміністративним судом прийнято рішення від 15.02.2018 у справі № 804/248/18, яким встановлено, що пенсіонером ОСОБА_1 було доведено та додано усі необхідні документи, зокрема: трудова книжка, довідки, що уточнюють особливо шкідливі та особливо тяжкі умови праці, зайнятість на яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за відсутності трудової книжки або записів у ній та було зараховано до пільгового стажу за Списком № 2 періоди роботи з 26.07.1979 по 17.10.1979 на посаді електрогазозварник , а також інших періодів.

ІІІ. ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ ВІДПОВІДАЧА

13. Дії позивача по стягненню з відповідача збитків на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, можна розцінювати як пряме намагання держави в особі управління перекласти обов`язок суб`єкта публічної влади на суб`єкта приватного права. Позивач намагається покласти додаткову відповідальність за соціальне забезпечення пенсією на пільгових умовах громадян на юридичну особу, тобто ТОВ М`ясна фабрика Фаворит Плюс , яке у повній мірі виконало свій обов`язок по сплаті єдиного страхового внеску на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

14. Надані розрахунки сум відшкодування витрат не містять інформацію щодо предмета доказування та у своїй сукупності не дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування.

15. На підприємстві відповідача відсутні атестаційні робочі місця з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, що підтверджується наказом ТОВ М`ясна фабрика Фаворит Плюс від 08.06.2012 № 12, який погоджено з Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, та від 22.05.2017 № 19, який погоджено з начальником відділу державної експертизи умов праці та питань охорони праці Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської обласної державної адміністрації.

16. В матеріалах справи відсутні посилання на те, що у відповідача працював громадянин, якому призначена пенсія на пільгових умовах за Списком № 2 за результатами атестації робочих місць.

ІV. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СПІРНИХ ПРАВОВІДНОСИН

17. Відповідно до пункту 1 статті 1 Закону України Про збір на обов`язкове державне пенсійне страхування від 26.06.1997 № 400/97-ВР (далі - Закон № 400/97-ВР) платниками збору на обов`язкове державне пенсійне страхування є суб`єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об`єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об`єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

18. Абзацом четвертим пункту 1 статті 2 Закону № 400/97-ВР визначено, що для платників збору, визначених пунктами 1 і 2 частини першої статті 1 цього Закону, крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об`єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених до дня набрання чинності Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення та призначених після дня набрання чинності зазначеним Законом відповідно до пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у період до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

19. На обов`язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору у таких розмірах: для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону 100 відсотків від об`єкта оподаткування, визначеного абзацом четвертим пункту 1 статті 2 цього Закону (абзац третій пункту 1 статті 4 Закону № 400/97-ВР).

20. Статтею 1 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003 № 1058-IV (далі - Закон № 1058-IV) визначено, що страхові внески - кошти відрахувань на соціальне страхування, збір на обов`язкове державне пенсійне страхування та страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, сплачені (які підлягають сплаті) згідно із законодавством, що діяло раніше; надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування.

21. Відповідно до частини першої статті 5 Закону № 1058-IV цей Закон регулює відносини, що виникають між суб`єктами системи загальнообов`язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці відносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що не суперечить цьому Закону.

22. Положеннями частини другої Прикінцевих положень Закону № 1058-IV визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

23. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення .

24. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

25. Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

26. Відповідно до статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 № 1788-XII (далі - Закон № 1788-XII) на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, зокрема, працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 25 років у чоловіків, з них не менше 10 років на зазначених роботах, і не менше 20 років у жінок, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах.

27. Працівникам, які не мають стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, передбаченого абзацом першим цього пункту, але мають не менше половини стажу на зазначених роботах, за наявності передбаченого загального стажу роботи пенсії за віком на пільгових умовах призначаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого абзацом першим частини першої статті 26 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

28. Статтею 100 Закону № 1788-XII встановлено, що особам, які працювали до введення в дію цього Закону на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством, пенсії за віком призначаються на таких умовах:

а) особам, які мають на день введення в дію цього Закону повний стаж на зазначених роботах, що давав право на пенсію на пільгових умовах, пенсії в розмірах, передбачених цим Законом, призначаються відповідно до вимог за віком і стажем, встановлених раніше діючим законодавством;

б) особам, які не мають повного стажу роботи із шкідливими і важкими умовами праці, вік, необхідний для призначення пенсії відповідно до статті 12, знижується пропорційно наявному стажу в порядку, передбаченому статтями 13-14 цього Закону, виходячи з вимог цього стажу, встановлених раніше діючим законодавством.

29. Порядок застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах , затверджений наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.2005 № 383, забезпечує соціальний захист працівників, зайнятих на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджених Кабінетом Міністрів України.

30. Вказаний порядок регулює застосування Списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до підпунктів а , б статті 13 та статті 100 Закону України Про пенсійне забезпечення .

31. Згідно з пунктом третім вказаного порядку при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються Списки, що чинні на період роботи особи. До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992.

32. Згідно із пунктом 6.1 частини 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 16.01.2004 за № 64/8663 (далі - Інструкція № 21-1) для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 розділу 2 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), відшкодуванню підлягають фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення до набрання чинності Законом України від 03.10.2017 року № 2148-VІІІ Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій та призначених відповідно до частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування :

- особам, які були зайняті на інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення та пунктів 2-8 частини другої статті 114 Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування .

33. Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій (пункт 6.4 Інструкції № 21-1).

34. Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом 10 днів з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (пункт 6.5 Інструкції № 21-1).

35. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць (пункт 6.7 Інструкції № 21-1).

36. У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона Крим ). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства (пункт 6.8 Інструкції № 21-1).

V. ОБСТАВИНИ СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

37. Товариство з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс (код ЄДРПОУ 37373551) зареєстроване як платник страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та інших платежів до пенсійного фонду в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

38. За обліковими даними позивача заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс (код ЄДРПОУ 37373551) по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за період липень-листопад 2019 року у розмірі 27 295,73 грн відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , складених:

- Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (Правобережне відділення) від 18.01.2019 № 1152/05-05/14 з січня 2019 року по пенсіонеру ОСОБА_1 , згідно якого:

- гр.3 - дата призначення пенсії - 21.08.2017;

- гр.4 - дата досягнення особою пенсійного віку - 24.03.2021;

- гр.5 - стаж, необхідний для призначення пенсії на пільгових умовах (років, місяців) - 12,6.00;

- гр.6 - стаж роботи на цьому підприємстві, що враховано при обчисленні плати (років, місяців) - 4,11.33;

- гр.7 - загальний місячний розмір пенсії усього - 2 541,22 грн;

- гр.10 - підлягає відшкодуванню щомісяця фактичних витрат на виплату пенсій - 2 541,22 грн;

- гр.12 - частка плати цього підприємства - 39,56%;

- гр.13 - фактичні витрати на виплату та доставку пенсій за попередній рік - 41 561,24 грн;

- гр.14 - сума плати цього підприємства Пенсійному фонду України за попередній рік - 16 237,32 грн;

- гр.16 - місячний розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій - 1 005,31 грн.

VІ. ОЦІНКА ТА ВИСНОВОК СУДУ

39. Оскільки спір у справі № 160/12804/19 стосується стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених працівникам відповідача відповідно до пункту б - з частини першої статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення (Список № 2), суд приходить до висновку про наявність у відповідача обов`язку покривати витрати на виплату та доставку пенсій таким особам.

40. Таким чином, заявлена до стягнення сума витрат у розмірі 27 295,73 грн складається з плати у розмірі 16 237,32 грн за липень-грудень 2018 року та січень-листопад 2019 року (11 місяців х 1 005,31 грн = 11 058,41 грн).

41. Суд вважає правомірним стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, оскільки відповідач доказів добровільного погашення заборгованості не надав.

42. Керуючись статтями 241-246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

вирішив:

43. Адміністративний позов Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 21910427, вул. Набережна Перемоги, буд. 26, м. Дніпро, 49094) до Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс (код ЄДРПОУ 37373551, вул. Радгоспна, буд. 76, смт. Слобожанське, Дніпровський район, Дніпропетровська область, 52005) про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

44. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю М`ясна фабрика Фаворит Плюс заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за Списком № 2 за період липень 2018 року - листопад 2019 року у розмірі 27 295,73 грн.

45. Рішення суду набирає законної сили відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржено в порядку та у строки, встановлені статтями 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.О. Верба

Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено15.03.2020

Судовий реєстр по справі —160/12804/19

Рішення від 13.03.2020

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

Ухвала від 23.12.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба Ірина Олександрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні