Рішення
від 05.03.2020 по справі 635/1031/19
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 635/1031/19

Провадження № 2-о/635/11/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 березня 2020 року селище Покотилівка

Харківський районний суд Харківської області у складі:

головуючий суддя О.М. Пілюгіна

за участю секретаря Зуєнко В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Валківська районна державна адміністрація Харківської області,

представник ОСОБА_1 - Оріщенко Наталія Сергіївна, яка діє на підставі довіреності,

ВСТАНОВИВ:

заявник звернулася до суду з заявою та просить встановити факт належності ОСОБА_1 сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР № 027768, виданого 09 січня 1997 року на підставі рішення Валківської районної державної адміністрації № 172 від 21 травня 1996 року .

В обґрунтування заявлених вимог посилалася на те, що 09 січня 1997 року на підставі рішення Валківської районної державної адміністрації № 172 від 21 травня 1996 року видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХР №027768 на ім`я ОСОБА_2 . Вказаним сертифікатом підтверджується право заявника на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності Агрофірми Восток , розміром 7,23 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки у натурі (на місцевості). 06 грудня 2017 року з метою реєстрації сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР №027768 від 09 січня 1997 року заявник звернулася до Валківської районної державної адміністрації Харківської області, проте їй було відмовлено у реєстрації, оскільки у поданій заяві та доданих до неї документах, в тому числі Сертифікаті на право на земельну частку (пай), а також в наявних в райдержадміністрації та Міжрайонному управлінні у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру в Харківській області існують розбіжності з паспортними даними заявника, а саме ім`я заявника у вищевказаних документах зазначено як ОСОБА_3 , а за паспортом - ОСОБА_4 . З метою надання заявнику можливості зареєструвати сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХР №027768 від 09 січня 1997 року та відповідно розпоряджатися своєї власністю у виді земельної ділянки (паю) , ОСОБА_1 змушена звернутися до суду з заявою.

Ухвалою Харківського районного суду Харківської області від 14 лютого 2019 року відкрито провадження по справі.

14 травня 2019 року представник Валківської районної державної адміністрації Харківської області подав суду письмові пояснення, в яких проти задоволення вимог заявника заперечував, посилаючись на те, що сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власниками земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю. Тобто, сертифікат на право на земельну частку (пай) вважається правовстановлюючим документом лише у визначених нормах Земельного кодексу України випадках - реалізація громадянами права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Крім того, сертифікати на право на земельну частку (пай) спочатку мають бути зареєстровані у відповідній Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), а потім видані особі, яка є власником зазначеного сертифікату із відміткою про його отримання як передбачено у затвердженій постановою Кабінету Міністрів України № 801 від 12 жовтня 1995 року формі Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай). Таким чином, реєстрація сертифікатів на право на земельну частку (пай) у відповідній Книзі реєстрації сертифікатів є обов`язковою передумовою для визначення відповідного сертифікату як документу, що є чинним та посвідчує право особи на належну їй земельну частку (пай) із земель, що належали колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам на праві колективної власності. Так, враховуючи, що фотокопія сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР № 027768, виданого на підставі рішення Валківської районної державної адміністрації № 172 від 21 травня 1996 року на ім`я ОСОБА_5 , не містить інформації щодо його реєстрації в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), а отже не може вважатися правовстановлюючим документом, який посвідчує право особи на належну їй земельну частку (пай).

01 жовтня 2019 року заявник подала суду додаткові письмові обґрунтування своїх вимог про встановлення факту, що має юридичне значення, в яких зазначила про безпідставність заперечень представника Валківської районної державної адміністрації Харківської області, підтримала заявлені вимоги та просила їх задовольнити.

Представник заявника - ОСОБА_6 в судове засідання не з`явилася, подала суду заяву, в якій заявлені вимоги підтримала, просила їх задовольнити, також просила розглянути справу без її участі та участі заявника.

Представник Валківської районної державної адміністрації Харківської області в судове засідання не з`явився, у своїх письмових поясненнях просив розглянути справу за його відсутності.

Враховуючи заяви учасників судового розгляду, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності сторін, на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши докази по справі, встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Судом встановлено, що 09 січня 1997 року на підставі рішення Валківської районної державної адміністрації № 172 від 21 травня 1996 року видано сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХР №027768 на ім`я ОСОБА_2 , в тому, що останній належить право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності Агрофірми Восток , розміром 7,23 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки у натурі (на місцевості).

Відповідно до паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , що виданий 22 липня 2010 року Валківським РВ ГУМВС України в Харківській області , прізвище ім`я та по-батькові заявника ОСОБА_1 .

З метою реєстрації сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР №027768 від 09 січня 1997 року ОСОБА_1 звернулася з заявою до Валківської районної державної адміністрації Харківської області, проте заявнику було відмовлено у реєстрації, оскільки у поданій заяві та доданих до неї документах, в тому числі Сертифікаті на право на земельну частку (пай), а також в наявних в райдержадміністрації та Міжрайонному управлінні у Валківському та Коломацькому районах Головного управління Держгеокадастру в Харківській області існують розбіжності з паспортними даними заявника, а саме у вищевказаних документах ім`я заявника зазначено як ОСОБА_3 , а за паспортом - ОСОБА_4 та запропоновано звернутися до суду, про що свідчить інформація № 01-45/81 від 09 січня 2018 року .

В якості доказів суду надано:

копія свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_2 , виданого 08 червня 2010 року Манченківською селищною радою Харківського району Харківської області, де вказано, що 08 червня 2010 року у Манченківській селищній раді Харківського району Харківської області укладено шлюб між ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , дружині після реєстрації шлюбу присвоєно прізвище ОСОБА_9 , запис № 6 від 08 червня 2010 року;

копія трудової книжки на ім`я ОСОБА_10 (запис ім`я та по-батькові виконано російською мовою), ІНФОРМАЦІЯ_2 , із якої вбачається, що остання 20 лютого 1993 року прийнята в члени радгоспу Восток в якості доярки;

довідка комісії з уточнення переліку громадян - працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай) від 28 серпня 2018 року, де вказано, що ОСОБА_11 була включена до Уточненого переліку громадян - працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток на основі даних, що містилися в Додатку до Державного акту на право колективної власності на землю; з цих причин існують розбіжності паспортних даних громадян ОСОБА_12 з даними, що містяться в Сертифікаті на право на земельну частку (пай) (у зазначеному документі ім`я особи вказано як ОСОБА_2 ); при цьому саме ОСОБА_12 працювала в колишньому реформованому КСП Восток - агрофірма Восток і має право на земельну частку (пай); серед громадян - працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток інших громадян з персональними даними ОСОБА_2 не має;

уточнений перелік громадян - працівників та пенсіонерів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток , що мають право на земельну частку (пай), затверджений Рішенням загальних зборів членів колишнього реформованого КСП Восток - агрофірма Восток 25 березня 2017 року, в якому під номером 161 зазначена ОСОБА_13 ;

список громадян - членів колишнього сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства, в якому під номером 282 зазначена ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

За ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно ч. 3 ст. 294 ЦПК України, справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Суд, проаналізувавши надані докази у їх сукупності, вважає доведеним, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії ХР № 027768, виданий 09 січня 1997 року на ім`я ОСОБА_2 на підставі рішення Валківської районної державної адміністрації № 172 від 21 травня 1996 року належить ОСОБА_8 , після реєстрації шлюбу ОСОБА_1 та задовольняє вимоги заявника про встановлення факту, що має юридичне значення, в повному обсязі, при цьому критично ставиться до заперечень представника Валківської районної державної адміністрації Харківської області щодо відсутності реєстрації сертифікату у відповідній Книзі реєстрації сертифікатів, вважає їх надуманими та не приймає їх до уваги оскільки реєстрація не проведена саме Валківською районною державною адміністрацією Харківської області і підставою звернення до суду із вказаною заявою є саме відмова Валківської районної державної адміністрації Харківської області в реєстрації сертифікату у зв`язку із розбіжністю у написання імені заявника.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд задовольняє вимоги заявника про встановлення факту, що має юридичне значення.

Керуючись ст. ст. 13, 81, 263-265, 294, п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

заяву ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Встановити факт належності ОСОБА_1 сертифікату на право на земельну частку (пай) серії ХР № 027768, виданого 09 січня 1997 року на підставі рішення Валківської районної державної адміністрації № 172 від 21 травня 1996 року на ім`я ОСОБА_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи через Харківський районний суд Харківської області.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП: НОМЕР_3 , паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий 22 липня 2010 Валківським РВ ГУ МВС України в Харківській області, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Валківська районна державна адміністрація Харківської області, код ЄДРПОУ: 24280323, місцезнаходження: Харківська область, місто Валки, площа Центральна, 2.

Повне судове рішення складено 13 березня 2020 року.

Суддя О.М. Пілюгіна

СудХарківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення05.03.2020
Оприлюднено15.03.2020
Номер документу88190206
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —635/1031/19

Рішення від 05.03.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Рішення від 05.03.2020

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Пілюгіна О. М.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Токарєва Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні