Рішення
від 13.03.2020 по справі 931/97/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/97/20

Провадження № 2/931/110/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 березня 2020 року смт Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Привітненської сільської ради Локачинського району про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

в с т а н о в и в :

10 лютого 2020 року позивачі звернулись в суд з позовом до Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позовні вимоги обгрунтовують тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер їх батько - ОСОБА_3 , і з цього дня відкрилася спадщина на його майно, зокрема, на земельну ділянку, площею 1,6761 га, що розташована на території Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області.

За життя спадкодавцем був складений заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області 23 червня 2008 року за № 206, відповідно до якого спадкодавець заповів ОСОБА_1 все своє майно.

Позивачі зазначили, що вони будуть спадкувати земельну ділянку наступним чином: ОСОБА_1 - за заповітом, ОСОБА_2 - за законом.

22 липня 2019 року на підставі поданої ОСОБА_1 заяви про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину в приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу Волинської області була заведена спадкова справа № 196/2019 до майна померлого ОСОБА_3 .

У своїх заявах від 31 січня 2020 року ОСОБА_1 просив видати йому свідоцтво про право на спадщину за заповітом, а ОСОБА_2 просив видати свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку, площею 1,6761 га, яка належала ОСОБА_3 на на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ВЛ № 9991, виданого Локачинською райдержадміністрацією 26 серпня 2005 року. Проте, їм було відмовлено у видачі відповідних свідоцтв, оскільки у встановлені законом строки ними не було подано заяв про прийняття спадщини, та запропоновано звернутися до суду для продовження строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Після смерті батька вони вважали, що прийняли спадщину шляхом фактичного володіння та догляду за спадковим майном. Нещодавно у будинку, де проживав їх батько був знайдений державний акт, після чого позивачі вирішили оформити свої спадкові права, однак не встигли звернутись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини впродовж шести місяців з часу її відкриття.

Просять визначити їм додатковий строк для подання до нотаріальної контори заяв про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт Локачі Локачинського району Волинської області.

У судове засідання 13 березня 2020 року позивачі не з`явились, одночасно із доданими документами до позовної заяви вони подали письмові клопотання про розгляд справи без їх участі. Позовні вимоги підтримують повністю, не заперечують щодо ухвалення рішення при заочному розгляді справи.

Представник відповідача Привітненської сільської ради Локачинського району 13 березня 2020 року через канцелярію суду подав заяву про розгляд справи без його участі. Позовні вимоги визнає, не заперечує щодо задоволення позову.

Згідно з ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши та оцінивши надані у справі докази в їх сукупності, копії матеріалів спадкової справи № 196/2019 до майна померлого ОСОБА_3 , суд дійшов висновку, що позов підставний та підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, а згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до ЦПК України, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про його смерть серії НОМЕР_1 від 15 лютого 2011 року (а.с. 8).

Після його смерті залишилось спадкове майно, зокрема, земельна ділянка, площею 1,6761 га, що розташована на території Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області, що стверджується довідкою Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області № 214 від 05 лютого 2020 року, а також копією державного акта про право приватної власності на землю серії ВЛ № 9991, виданого Локачинською райдержадміністрацією 26 серпня 2005 року (а.с. 9,10).

22 липня 2019 року на підставі поданої позивачем ОСОБА_1 заяви про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину у приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу була заведена спадкова справа № 196/2019 до майна померлого ОСОБА_3 .

Аналізуючи копії матеріалів спадкової справи, виходячи із вимог ст. 1241 ЦК України у судовому засіданні встановлено, що після смерті ОСОБА_3 спадкоємцями є його сини: ОСОБА_1 - за заповітом, ОСОБА_2 - за законом.

Родинні стосунки позивачів і спадкодавця підтверджуються копією свідоцтва про народження ОСОБА_2 серії НОМЕР_2 від 28 січня 1977 року та копією рішення Луцького міськрайонного суду, яким встановлено факт родинних відносин, зокрема, те, що що ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 є батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ( а.с. 23 на звороті, 34).

31 січня 2020 року позивач ОСОБА_1 просив видати йому свідоцтво про право на спадщину за заповітом, ОСОБА_2 просив видати свідоцтво про право на спадщину за законом - на земельну ділянку, площею 1,6761 га, яка належала ОСОБА_3 на підставі державного акта на право приватної власності на землю серії ВЛ № 9991, виданого Локачинською райдержадміністрацією 26 серпня 2005 року, проте постановою нотаріуса їм було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку з тим, що позивачами у встановлений законом строк, а саме: до 15 серпня 2011 року не було подано заяв про прийняття спадщини (а.с. 35).

Позивачі, які є спадкоємцями після смерті ОСОБА_3 , не можуть оформити спадщину в зв`язку з тим, що пропустили строк для її прийняття.

Відповідно до ч.3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно зі ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обгрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, іхніх преставників.

Враховуючи зазначене, а також те, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку, що його необхідно прийняти та ухвалити рішення про задоволення позову повністю у підготовчому судовому засіданні.

Керуючись ст. ст. 7, 10, 11, 12, 13, 81, 82, 200, 206, 247, 263-265 ЦПК України, ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд

у х в а л и в:

Позов задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк - два місяці з дня вступу рішення в законну силу, для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт Локачі Локачинського району Волинської області.

Визначити ОСОБА_2 додатковий строк - два місяці з дня вступу рішення в законну силу, для подання в нотаріальну контору заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у смт Локачі Локачинського району Волинської області.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_1 , адреса місця проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Позивач: ОСОБА_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_4 .

Відповідач: Привітненська сільська рада, адреса місцезнаходження: с. Привітне, вул. Центральна, 73 Локачинського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332130.

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88207052
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —931/97/20

Рішення від 13.03.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні