Рішення
від 16.03.2020 по справі 931/104/20
ЛОКАЧИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 931/104/20

Провадження № 2-о/931/11/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2020 року смт. Локачі

Локачинський районний суд Волинської області

у складі: головуючого - судді Кідиби Т.О.,

за участю: секретаря - Гупалик А.С.,

заявника - ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Локачах цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Привітненська сільська рада Локачинського району Волинської області про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем,

в с т а н о в и в :

13 лютого 2020 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою, заінтересована особа: Привітненська сільська рада Локачинського району Волинської області про встановлення факту спільного проживання із спадкодавцем.

Свої вимоги обгрунтовує тим, що після смерті її баби ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , залишилось спадкове майно, зокрема, земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, площею 2,27 га, що знаходиться на території Колпитівської сільської ради Локачинського району Волинської області.

За життя 24 травня 2016 року ОСОБА_2 був складений заповіт, посвідчений секретарем Колпитівської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за № 13, відповідно до якого спадкодавець заповіла їй земельну ділянку.

16 серпня 2019 року вона подала до приватного нотаріуса заяву про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну ділянку, проте у його видачі їй було відмовлено, у зв`язку з тим, що у встановлені законом строки нею не було подано заяви про прийняття спадщини.

ОСОБА_2 на день смерті була зареєстрована у АДРЕСА_1 . ОСОБА_1 спільно проживала зі спадкодавцем за однією адресою з дня свого народження - з 2000 року по день її смерті, проте заявник не може документально підтвердити, що вона проживала разом із спадкодавцем на момент її смерті, оскільки з 2017 року її місце проживання ніде не зареєстровано

Просить встановити факт спільного проживання її - ОСОБА_1 з спадкодавцем - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 с. Колпитів Локачинського району Волинської області.

Заявник у судовому засіданні заяву підтримала повністю з підстав, зазначених у ній. ОСОБА_1 зазначила, що проживала у житловому будинку спадкодавця з народження, користується земельною ділянкою для ведення особистого селянського господарства, площею 2,27 га, що належала її бабі ОСОБА_2 . Вона проживала разом із спадкодавцем на момент прийняття спадщини, доглядала її до смерті, позаяк остання потребувала сторонньої допомоги. На даний час вона ніде не зареєстрована, однак фактично проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Представник заінтересованої особи - Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області у судове засідання не з`явився, хоча своєчасно та належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що стверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення.

Враховуючи вимоги ч.1 ст. 223 ЦПК України, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності представника заінтересованої особи.

Заслухавши пояснення заявника, показання свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , дослідивши та оцінивши наявні у справі докази в їх сукупності, суд дійшов висновку, що заява підставна та підлягає до задоволення. При цьому суд виходить з наступного.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про її смерть серії НОМЕР_1 від 08 серпня 2018 року (а.с.10).

Після її смерті залишилось спадкове майно, зокрема, земельна ділянка для ведення особистого селянського господарства, площею 2,27 га, що знаходиться на території Колпитівської сільської ради Локачинського району Волинської області, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 , виданого Локачинською райдержадміністрацією 04 листопада 2003 року (а.с. 13).

24 травня 2016 року ОСОБА_2 складено заповіт, посвідчений секретарем Колпитівської сільської ради, зареєстрований в реєстрі за № 13, відповідно до якого спадкодавець заповіла земельну ділянку (пай) для ведення особистого селянського господарства, площею 2,27 га, онучці ОСОБА_5 (а.с. 11).

13 серпня 2018 року на підставі заяви ОСОБА_6 про прийняття спадщини у приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу була заведена спадкова справа до майна померлої ОСОБА_2 за № 198/2018 року.

Із постанови про відмову у вчиненні нотаріальної дії вбачається, що 16 серпня 2019 року ОСОБА_1 звернулась до приватного нотаріуса Локачинського районного нотаріального округу з заявою про видачу їй свідоцтва про право на спадщину за заповітом, проте їй відмовлено у видачі відповідного свідоцтва, оскільки до 08 листопада 2018 року нею не було подано заяви про прийняття спадщини, та запропоновано звернутися до суду для продовження строку для подання заяви про прийняття спадщини ( а.с. 14).

В ході судового розгляду встановлено, що ОСОБА_1 фактично проживала спільно із спадкодавцем за однією адресою в АДРЕСА_1 , доглядала її до смерті. Вказаний факт підтвердили у судовому засіданні свідки ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , які пояснили, що ОСОБА_2 була бабою заявника. Зазначили, що її онука ОСОБА_1 проживала разом з спадкодавцем на момент смерті та доглядала її.

Окрім того, як вбачається із довідки Привітненської сільської ради Локачинського району Волинської області № 19 від 20 січня 2019 року ОСОБА_1 з народження і по даний час проживає у АДРЕСА_1 , проте за даною адресою остання не зареєстрована. З листопада 2003 року по вересень 2008 року ОСОБА_1 була зареєстрована за вказаною адресою (а.с. 12 ).

Факт родинних відносин ОСОБА_1 та спадкодавця ОСОБА_2 підтверджується матеріалами справи (а.с. 6-9).

Відповідно до ч.2 ст. 315 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб , якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Встановлення того факту, що заявник ОСОБА_1 проживала спільно із спадкодавцем ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини має юридичне значення, оскільки необхідне заявнику як спадкоємцю за заповітом для оформлення спадщини.

Враховуючи викладене, суд вважає, що заява ОСОБА_1 є підставною та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 13, 77, 263-265, 293, 315, 319 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Заяву задовольнити повністю.

Встановити факт спільного проживання заявника - ОСОБА_1 з спадкодавцем - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Колпитів Локачинського району Волинської області, за однією адресою на момент відкриття спадщини.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Волинського апеляційного суду через Локачинський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_3 .

Заінтересована особа: Привітненська сільська рада Локачинського району, адреса місцезнаходження: 45543, с. Привітне, вул. Центральна, 73 Локачинського району Волинської області, код ЄДРПОУ 04332130

Суддя Локачинського районного суду Т.О. Кідиба

СудЛокачинський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88207401
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —931/104/20

Рішення від 16.03.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

Ухвала від 18.02.2020

Цивільне

Локачинський районний суд Волинської області

Кідиба Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні