Рішення
від 16.03.2020 по справі 136/1729/19
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/1729/19

провадження № 2-о/136/54/19

РІШЕННЯ

іменем України

"16" березня 2020 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Кривенка Д.Т.

за участі секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Костянтинівська сільська рада Липовецького району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2019 заявник звернувся до суду із заявою, у якій просила суд встановити факт, що вона, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , фактично прийняла спадщину після смерті своєї матері ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Чупринівка Липовецького району Вінницької області.

В березні 2020 року заявник уточнила вимоги та просила суд встановити юридичний факт постійного її, ОСОБА_2 , проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , 1938 року народження, на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1 .

Підставність заяви заявник обґрунтувала тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_3 . Заявник, будучи рідною дочкою спадкодавця, отож спадкоємцем першої черги спадкування, виявила намір на прийняття спадщини, утім реалізувати свої спадкові права в нотаріальному порядку позбавлена можливості, оскільки не підтверджується факт прийняття спадщини спадкоємцем, що послугувало підставою звернення до суду із даною заявою, оскільки від цього залежать майнові права заявника, а іншого порядку встановлення даного факту діючим законодавством не передбачено.

У визначений судом строк заінтересованою особою не було надано відзиву, утім сільський голова надав заяву про визнання вимог за заявою, розгляд справи просив проводити за відсутності їх представника.

Ухвалою суду від 19.09.2019 витребувано з Липовецької державної нотаріальної контори матеріали спадкової справи до майна померлої ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 ).

Заявник та її представник у судове засідання не з`явились, утім остання надала до суду заяву, в якій вимоги підтримала просила суд їх задовольнити, а розгляд справи проводити за їх відсутності.

Зважаючи на викладене суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому проводить його в даному судовому засіданні, на підставі зібраних у справі доказів, за відсутності осіб, які беруть участь у справі, при цьому не здійснюючи фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали справи, повно з`ясувавши обставини справи та перевіривши зібраними у справі доказами, встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Чупринівка Липовецького району Вінницької об ласті померла ОСОБА_3 , про що свідчить свідоцтво про смерть (серія НОМЕР_2 ). Після її смерті відкрилась спадщина.

Із відомостей наданих нотаріальною установою встановлено, що спадкова справа після смерті ОСОБА_3 не заведена.

За інформацією наданою виконавчим комітетом Староприлуцької сільської ради Липо вецького району Вінницької області, вих. № 785 від 03.09.2019, ОСОБА_3 на час смерті постійно проживала разом з дочкою в АДРЕСА_1 , без реєстрації місця проживання.

Факт родинних відносин заявника із спадкодавцем, а саме те, що ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_1 підтверджується свідоцтвом про наро дження заявника ( НОМЕР_3 ), виданим Костянтинівською сільською радою Липовецького району Вінницької області, 16.12.1967, свідоцтвом про укладення шлюбу ( НОМЕР_4 ), актовий запис № 5 виданим Новоприлуцькою сільською радою Липовецького району Вінницької області, 03.03.1987.

Згідно частини 3 статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу , він не заявив про відмову від неї.

Встановлені судом обставини та перевірені зібраними у справі доказами підтверджують факт постійного проживання ОСОБА_1 із спадкодавцем ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , на час відкриття спадщини після смерті останньої.

Відповідно до положень пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місце проживання житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає постійно або тимчасово; реєстрація внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру та до паспортного документа про місце проживання або місце перебування особи із зазначенням адреси житла.

В силу положень частини 2 статті 2 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Таким чином, факт відсутності запису про реєстрацію постійного місця проживання заявника за місцем реєстрації спадкодавця, з урахуванням зазначених обставин, не може слугувати безумовною підставою позбавлення її законного права на прийняття спадщини, яка відкрилась після його смерті в порядку, передбаченому частиною 3 статті 1268 ЦК України.

Аналізуючи зібрані у справі докази суд дійшов висновку, що заявником доведено обставини, на які вона вказала у заяві належними та допустимими доказами. Встановлення факту, про який просить заявник має для неї юридичне значення, оскільки дає право на реалізацію своїх спадкових прав, іншого порядку чи можливості встановити зазначений факт заявник не має.

За таких обставин, суд задовольняє заяву.

На підставі викладеного та керуючись ст. 2, 12, 1 3, 76, 259, 263, 268, 273, 293, 354 ЦПК, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2 , РНОКПП - НОМЕР_5 ), заінтересована особа: Костянтинівська сільська рада Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: вул. Миру, 77, с. Костянтинівка, Липовецького району, Вінницької області, 22510, ЄДРПОУ - 04329056) про встановлення факту постійного проживання із спадкодавцем, - задовольнити у повному обсязі.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дження, постійно проживання разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , 1938 року народження, на час відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_2 в АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів учасниками справи до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д.Т. Кривенко

СудЛиповецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88215066
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/1729/19

Рішення від 16.03.2020

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Ухвала від 19.09.2019

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні