Ухвала
від 12.03.2020 по справі 235/2066/18
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 235/2066/18

провадження № 1-кп/235/119/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2020 року м. Покровськ

Колегія суддів Красноармійського міськрайонного суду Донецької області

у складі: головуючого-судді ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2

ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4

за участі: прокурора ОСОБА_5 , ОСОБА_6

захисників ОСОБА_7

ОСОБА_8

обвинувачених ОСОБА_9 , ОСОБА_10 ,

ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13

розглянувши у відкритому судовому провадженні в залі суду м.Покровська обвинувальний акт по кримінальному провадженню , внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 20 січня 2017 р. за № 12017050410000169 , по кримінальній справі за обвинуваченням

ОСОБА_9 ,

ОСОБА_10 ,

ОСОБА_12

ОСОБА_11 ,

за ч.5 ст. 185 КК України,

ОСОБА_13 ,

за ч.3 ст. 15, ч.1 ст. 185, ч.5 ст. 185 КК України,

ВСТАНОВИЛА:

Органом досудового розслідування ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_12 , ОСОБА_11 обвинувачуються за ч.5 ст. 185 КК України, ОСОБА_13 обвинувачується за ч.3 ст. 15, ч.1 ст. 185, ч.5 ст. 185 КК України.

Прокурором заявлено клопотання про продовження щодо обвинувачених ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 та обрання щодо ОСОБА_13 ,запобіжного заходу у виді домашнього арешту з покладенням обов`язків строком на 2 місяці та клопотання про продовження строком до 2 місяців покладених на обвинуваченого ОСОБА_9 обов`язків, при застосуванні запобіжного заходу у вигляді, посилаючись на наявність ризиків , передбачених п.1,3 ч.1ст.177 КПК України,а саме, що обґрунтованість обвинувачення обвинуваченим у вчиненні злочину за ч.5 ст. 185 КПК України,тяжкість покарання , що загрожує обвинуваченим (позбавлення волі від 7 до 12 років з конфіскацією майна) ,вірогідність незаконного впливу на свідків , інших учасників у цьому кримінальному провадженні, ступінь суспільної небезпеки противоправних дій щодо права власності.

Представники потерпілих ДП «Мирноградвугілля» ,ТОВ «Вуглеторфзбагачення»,ТОВ «Енерго Прайм»,ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля»,ДП «Держвуглепостач»,ДП «ДТЕК Павлоградвугілля» до судового засідання не з`явилися , про дату ,час ,місце розгляду кримінального провадження повідомлялися належним чином.

Обвинувачені ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 та захисники ОСОБА_8 , ОСОБА_7 не заперечували проти задоволення клопотання прокурора.

Вислухавши думку обвинувачених, захисників ,прокурора, колегія суддів приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.331 КПК України під час судового розгляду суд за клопотанням сторони обвинувачення або захисту має право своєю ухвалою змінити , скасувати або обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого .

Відповідно до ст.1КПК України кримінальне процесуальне законодавство України складається з відповідних положень Конституції України, міжнародних договорів, згода на обовязковість яких надана Верховною РадоюУкраїни,цього Кодексу та інших законів України.

При вирішенні клопотання прокурора про продовження запобіжного заходу, суд враховує вимоги ст. 29 Конституції України, ст. 9 Загальної Декларації прав людини, ст. 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод за змістом яких обмеження права особи на свободу й особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках, за встановленою процедурою, а також той факт, що взяття під варту є найбільш суворим запобіжним заходом.

Колегія суддів зазначає, що ризики, які були підставою для обрання запобіжного заходу обвинуваченим в даному кримінальному провадженні не зникли.

Колегією суддів досліджено питання щодо зменшення ризиків, які існували на момент обрання обвинуваченим запобіжного заходу у виді домашнього арешту , а також покладення обов`язків відносно обвинуваченого ОСОБА_9 , - однак доказів, які б підтверджували вказані обставини, суду не надано та жодною із сторін кримінального провадження не зазначено про існування таких доказів, окрім ризиків, передбачених п.1 ч.1 ст. 177 КПК України.

Відповідно до ст. 177 ч.2 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення , а також наявність ризиків ,які дають достатні підстави слідчому судді ,суду вважати , що підозрюваний , обвинувачений , засуджений може здійснити дії ,передбачені ч.1 с.177 КПК України

Судом при вирішенні питання про продовження обвинуваченому ОСОБА_11 запобіжного заходу оцінено в сукупності такі обставини:

1) вагомість наявних доказів про вчинення обвинуваченим ОСОБА_11 кримінального правопорушення- факти та інформація, якими сторона обвинувачення обґрунтовує причетність ОСОБА_11 до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, в обвинувальному акті та реєстрі матеріалів досудового розслідування відображені з достатньою мірою для висновку про обґрунтованість пред`явленого йому обвинувачення.

2) тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому - у разі визнання його вини: ОСОБА_11 обвинувачується в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, яке відповідно до ст.12КК України кваліфікується як особливо тяжкий злочин, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років;

3) вік та стан здоров`я обвинуваченого- обвинувачений є особою молодого віку,стан здоров`я задовільний, інвалідом не являється ;

4) міцність соціальних зв`язків обвинуваченого : обвинувачений ОСОБА_11 не має місця реєстрації , бо у нього відсутній паспорт , є сиротою , прибув до України з Республіки Казахстан, перебував під опікою ОСОБА_14 , проживав до затримання за адресою: АДРЕСА_1 ,про що зазначено у обвинувальному акті, тобто має постійне місце проживання.Зазначеною адресою проживає разом з колишнім опікуном ОСОБА_14 , тобто наявні соціальні зв`язки .Обвинувачений не одружений , утриманців не має.

5) наявність у обвинуваченого постійного місця роботи : не працює

6) репутація обвинуваченого: посередня;

7) майновий стан обвинуваченого : нерухоме, рухоме майно , кошти на рахунках у банку відсутні;

8) обвинувачений в силу ст.. 89 КК України не судимий,

9) обвинуваченому обрано запобіжний захід у виді домашнього арешту цілодобово, умов застосованого запобіжного заходу обвинувачений дотримується

10) обвинуваченому повідомлення про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення не повідомлялось.

11) розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується особа, та розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення обвинувачується особа: загальний розмір шкоди ,спричиненої діями 5 осіб 101545,57 грн.

На думку колегії суддів, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто обвинувачений ОСОБА_11 без застосування до нього запобіжного заходу зможе переховуватися від суду. Ступінь ризику втечі колегією суддів оцінено в сукупності факторів, пов`язаних з характером особи обвинуваченого, моральністю, його відношенням до інкримінованого кримінального правопорушення, місцем проживання, родом занять, майновим станом, особистими та соціальними обставини його життя, сімейними зв`язками та зв`язками з суспільством.

Так, ОСОБА_11 перебуваючи на волі зможе залишити місце проживання, а також існує ризик його переховування від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Жодних стримуючих факторів, які б свідчили, що обвинуваченим ОСОБА_11 не будуть вживатися перешкоди для запобігання відправлення правосуддя в спосіб неявки в судове засідання колегією суддів не встановлено.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, колегія суддів враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Суд враховує, доказів того , що обвинувачений намагався чинити тиск на свідків чи інших учасників кримінального провадження , у судовому засіданні прокурором не доведено .

З огляду на вказане, колегія суддів не погоджується з прокурором, що ризик впливу обвинуваченого на свідків з метою переконання або змушення останніх надати покази в вигідному для нього аспекті наявний.

Враховуючи особистість обвинуваченого , вагомість доказів причетності обвинуваченого ОСОБА_11 до скоєння інкримінованих злочинів , колегія суддів приходить до висновку , що застосування до обвинуваченого ОСОБА_11 запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту забезпечить виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків.

Жовтневим районним судом м.Маріуполя Донецької області 12.03.2018 р. обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_9 строком до 07.05.2018 р. з внесенням застави у розмірі 34240 грн.та покладенням обов`язків .Застава внесена 14.03.2018 р.

Відповідно до ч.6 ст.194 КПК України у разі необхідності строк дії покладених обов`язків може бути продовжений за клопотанням прокурора в порядку , передбаченому ст.. 199 КПК України.

Судом при вирішенні питання про продовження обвинуваченому ОСОБА_9 покладенних на нього обов`язків при застосуванні запобіжного заходу у виді застави оцінено в сукупності такі обставини:

1) вагомість наявних доказів про вчинення обвинуваченим ОСОБА_9 кримінального правопорушення- факти та інформація, якими сторона обвинувачення обґрунтовує причетність ОСОБА_9 до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, в обвинувальному акті та реєстрі матеріалів досудового розслідування відображені з достатньою мірою для висновку про обґрунтованість пред`явленого йому обвинувачення.

2) тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому - у разі визнання його вини: ОСОБА_9 обвинувачується в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, яке відповідно до ст.12КК України кваліфікується як особливо тяжкий злочин, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років;

3) вік та стан здоров`я обвинуваченого- обвинувачений є особою молодого віку,стан здоров`я задовільний, інвалідом не являється ;

4) міцність соціальних зв`язків обвинуваченого : обвинувачений ОСОБА_9 має зареєстроване місце проживання , ОСОБА_9 має на утриманні двох неповнолітніх дітей- ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає з співмешканкою ОСОБА_12 ,тобто наявні соціальні зв`язки

5) наявність у обвинуваченого постійного місця роботи : не працює

6) репутація обвинуваченого: посередня,

7) майновий стан обвинуваченого : нерухоме, рухоме майно , кошти на рахунках у банку відсутні;

8) обвинувачений не судимий,

9) обвинувачений не порушує обов`язки , покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу у виді застави.

10) обвинуваченому ОСОБА_9 повідомлення про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення не повідомлялось.

11) розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується особа, та розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення обвинувачується особа: загальний розмір шкоди ,спричиненої діями 5 осіб 101545,57 грн.

На думку колегії суддів, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто обвинувачений ОСОБА_9 без застосування до нього запобіжного заходу зможе переховуватися від суду. Ступінь ризику втечі колегією суддів оцінено в сукупності факторів, пов`язаних з характером особи обвинуваченого, моральністю, його відношенням до інкримінованого кримінального правопорушення, місцем проживання, родом занять, майновим станом, особистими та соціальними обставини його життя, сімейними зв`язками та зв`язками з суспільством.

Так, ОСОБА_9 , перебуваючи на волі зможе залишити місце проживання, а також існує ризик його переховування від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Судом враховується , що наявні стримуючі фактори, які б свідчили, що обвинуваченим ОСОБА_9 не будуть вживатися перешкоди для запобігання відправлення правосуддя в спосіб неявки в судове засідання.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, колегія суддів враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Суд враховує, що ОСОБА_9 знаходячись під заставою , не здійснював вплив на свідків чи інших учасників кримінального провадження .Доказів того , що обвинувачений намагався чинити тиск на свідків чи інших учасників кримінального провадження , у судовому засіданні прокурором не доведено .

З огляду на вказане, колегія суддів не погоджується з прокурором, що ризик впливу обвинуваченого на свідків з метою переконання або змушення останніх надати покази в вигідному для нього аспекті наявний.

Враховуючи особистість обвинуваченого , вагомість доказів причетності обвинуваченого ОСОБА_9 до скоєння інкримінованих злочинів та відсутність порушення ОСОБА_9 обов`язків , покладених на нього при застосуванні запобіжного засобу у виді застави , колегія суддів приходить до висновку , що в силу ч.5 ст.194 КПК України необхідно продовжити щодо обвинуваченого ОСОБА_9 обов`язки, які покладені при застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави :-1) прибувати за кожною вимогою до суду;2) не відлучатися з м.Покровська Донецької області без дозволу суду,3) не спілкуватися зі свідками та іншими обвинуваченими по вказаному кримінальному провадженні ,4) повідомляти суд про зміну свого місця проживання , місця роботи, що забезпечить виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків.

Відповідно до ч.6 ст. 194 КПК України обов`язки ,передбачені ч.5 цієї статті , можуть бути покладені на обвинуваченого на строк не більше двох місяців.

Судом при вирішенні питання про продовження обвинуваченому ОСОБА_10 запобіжного заходу оцінено в сукупності такі обставини:

1) вагомість наявних доказів про вчинення обвинуваченим ОСОБА_10 кримінального правопорушення- факти та інформація, якими сторона обвинувачення обґрунтовує причетність ОСОБА_10 до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, в обвинувальному акті та реєстрі матеріалів досудового розслідування відображені з достатньою мірою для висновку про обґрунтованість пред`явленого йому обвинувачення.

2) тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому - у разі визнання його вини: ОСОБА_10 обвинувачується в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, яке відповідно до ст.12КК України кваліфікується як особливо тяжкий злочин, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років;

3) вік та стан здоров`я обвинуваченого - обвинувачений є особою молодого віку,стан здоров`я задовільний, інвалідом не являється ;

4) міцність соціальних зв`язків обвинуваченого : обвинувачений ОСОБА_10 має зареєстроване місце проживання , одружений , має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,, тобто наявні соціальні зв`язки

5) наявність у обвинуваченого постійного місця роботи : працює з 11.04.2018 р. ГРП по РГВ ТОВ «Укрцентраль»

6) репутація обвинуваченого: посередня,

7) майновий стан обвинуваченого : нерухоме, рухоме майно , кошти на рахунках у банку відсутні;

8) обвинувачений не судимий,

9) обвинувачений не порушує обов`язки , покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу у виді домашнього арешту .

10) обвинуваченому ОСОБА_10 повідомлення про підозру у вчинення іншого кримінального правопорушення не повідомлялось.

11) розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується особа, та розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення обвинувачується особа: загальний розмір шкоди ,спричиненої діями 5 осіб 101545,57 грн.

На думку колегії суддів, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто обвинувачений ОСОБА_10 без застосування до нього запобіжного заходу зможе переховуватися від суду. Ступінь ризику втечі колегією суддів оцінено в сукупності факторів, пов`язаних з характером особи обвинуваченого, моральністю, його відношенням до інкримінованого кримінального правопорушення, місцем проживання, родом занять, майновим станом, особистими та соціальними обставини його життя, сімейними зв`язками та зв`язками з суспільством.

Так, ОСОБА_10 ,перебуваючи на волі зможе залишити місце проживання, а також існує ризик його переховування від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Судом враховується , що наявні стримуючі фактори, які б свідчили, що обвинуваченим ОСОБА_10 не будуть вживатися перешкоди для запобігання відправлення правосуддя в спосіб неявки в судове засідання.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, колегія суддів враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Суд враховує, що ОСОБА_10 знаходячись під домашнім арештом , не здійснював вплив на свідків чи інших учасників кримінального провадження .Доказів того , що обвинувачений намагався чинити тиск на свідків чи інших учасників кримінального провадження , у судовому засіданні прокурором не доведено .

З огляду на вказане, колегія суддів не погоджується з прокурором, що ризик впливу обвинуваченого на свідків з метою переконання або змушення останніх надати покази в вигідному для нього аспекті наявний.

Враховуючи особистість обвинуваченого , вагомість доказів причетності обвинуваченого ОСОБА_10 до скоєння інкримінованих злочинів та відсутність порушення ОСОБА_10 обов`язків , покладених на нього про застосуванні запобіжного засобу у виді домашнього арешту , колегія суддів приходить до висновку про необхідність продовження запобіжного заходу щодо обвинуваченого ОСОБА_10 у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця та в силу ч.5 ст.194 КПК України покладення на ОСОБА_10 обов`язки: -прибувати за кожною вимогою до суду, -не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_2 , без дозволу суду в період часу з 22.00 до 06.00 години, - утримуватися від спілкування зі свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні, що забезпечить виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків.

Судом при вирішенні питання про обрання обвинуваченому ОСОБА_13 запобіжного заходу оцінено в сукупності такі обставини:

1) вагомість наявних доказів про вчинення обвинуваченим ОСОБА_13 кримінального правопорушення- факти та інформація, якими сторона обвинувачення обґрунтовує причетність ОСОБА_13 до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, в обвинувальному акті та реєстрі матеріалів досудового розслідування відображені з достатньою мірою для висновку про обґрунтованість пред`явленого йому обвинувачення.

2) тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченому - у разі визнання його вини: ОСОБА_13 обвинувачується в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, яке відповідно до ст.12КК України кваліфікується як особливо тяжкий злочин, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років;

3) вік та стан здоров`я обвинуваченого - обвинувачений є особою молодого віку,стан здоров`я задовільний, інвалідом не являється ;

4) міцність соціальних зв`язків обвинуваченого : обвинувачений ОСОБА_13 має зареєстроване місце проживання , не одружений , утриманців не має, наявні соціальні зв`язки

5) наявність у обвинуваченого постійного місця роботи : не працює

6) репутація обвинуваченого: посередня,

7) майновий стан обвинуваченого : нерухоме, рухоме майно , кошти на рахунках у банку відсутні;

8) обвинувачений в силу ст.. 89 КК України не судимий,

9) обвинувачений не порушує обов`язки , покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу у виді домашнього арешту .

10) відносно обвинуваченого ОСОБА_13 до суду надійшов обвинувальний акт за ч.3 ст.15,ч.1 ст. 185 КК України, кримінальні провадження об`єднані у одне провадження ,

11) розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується особа, та розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення обвинувачується особа: загальний розмір шкоди ,спричиненої діями 5 осіб 101545,57 грн.

На думку колегії суддів, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто обвинувачений ОСОБА_13 без застосування до нього запобіжного заходу зможе переховуватися від суду. Ступінь ризику втечі колегією суддів оцінено в сукупності факторів, пов`язаних з характером особи обвинуваченого, моральністю, його відношенням до інкримінованого кримінального правопорушення, місцем проживання, родом занять, майновим станом, особистими та соціальними обставини його життя, сімейними зв`язками та зв`язками з суспільством.

Так, ОСОБА_13 ,перебуваючи на волі зможе залишити місце проживання, а також існує ризик його переховування від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Судом враховується , що наявні стримуючі фактори, які б свідчили, що обвинуваченим ОСОБА_13 не будуть вживатися перешкоди для запобігання відправлення правосуддя в спосіб неявки в судове засідання.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, колегія суддів враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Суд враховує, що ОСОБА_13 , знаходячись під домашнім арештом , не здійснював вплив на свідків чи інших учасників кримінального провадження .Доказів того , що обвинувачений намагався чинити тиск на свідків чи інших учасників кримінального провадження , у судовому засіданні прокурором не доведено .

З огляду на вказане, колегія суддів не погоджується з прокурором, що ризик впливу обвинуваченого на свідків з метою переконання або змушення останніх надати покази в вигідному для нього аспекті наявний.

Враховуючи особистість обвинуваченого , вагомість доказів причетності обвинуваченого ОСОБА_13 до скоєння інкримінованих злочинів та відсутність порушення ОСОБА_17 обов`язків , покладених на нього про застосуванні запобіжного засобу у виді домашнього арешту , колегія суддів приходить до висновку про необхідність обрання запобіжного заходу щодо обвинуваченого ОСОБА_13 у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця та в силу ч.5 ст.194 КПК України покладення на обвинуваченого ОСОБА_13 обов`язків : -прибувати за кожною вимогою до суду, -не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_3 , без дозволу суду в період часу з 22 години до 06 години наступного дня; - утримуватися від спілкування з свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні.

Судом при вирішенні питання про продовження обвинуваченій ОСОБА_12 запобіжного заходу оцінено в сукупності такі обставини:

1) вагомість наявних доказів про вчинення обвинуваченою ОСОБА_12 кримінального правопорушення- факти та інформація, якими сторона обвинувачення обґрунтовує причетність ОСОБА_12 до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, в обвинувальному акті та реєстрі матеріалів досудового розслідування відображені з достатньою мірою для висновку про обґрунтованість пред`явленого йому обвинувачення.

2) тяжкість покарання, що загрожує обвинуваченій - у разі визнання її вини: ОСОБА_12 обвинувачується в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 185 КК України, яке відповідно до ст.12КК України кваліфікується як особливо тяжкий злочин, санкція передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 7 до 12 років;

3) вік та стан здоров`я обвинуваченої - обвинувачена є особою молодого віку,стан здоров`я задовільний, інвалідом не являється ;

4) міцність соціальних зв`язків обвинуваченої : обвинувачена ОСОБА_12 має зареєстроване місця проживання, ОСОБА_12 має на утриманні неповнолітню дитину ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає з співмешканцем ОСОБА_9 , місця реєстрації не має , проживає АДРЕСА_4

5) наявність у обвинуваченої постійного місця роботи : не працює

6) репутація обвинуваченої: посередня,

7) майновий стан обвинуваченої : нерухоме, рухоме майно , кошти на рахунках у банку відсутні;

8) обвинувачена не судимиа,

9) обвинувачена не порушує обов`язки , покладені на неї при застосуванні запобіжного заходу у виді домашнього арешту .

10) обвинуваченій ОСОБА_12 повідомлення про підозру у вчиненні іншого кримінального правопорушення не повідомлялось.

11) розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується особа, та розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення обвинувачується особа: загальний розмір шкоди ,спричиненої діями 5 осіб 101545,57 грн.

На думку колегії суддів, прокурором доведено наявність ризику, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, тобто обвинувачена ОСОБА_12 без застосування до неї запобіжного заходу зможе переховуватися від суду. Ступінь ризику втечі колегією суддів оцінено в сукупності факторів, пов`язаних з характером особи обвинуваченої, моральністю, її відношенням до інкримінованого кримінального правопорушення, місцем проживання, родом занять, майновим станом, особистими та соціальними обставини її життя, сімейними зв`язками та зв`язками з суспільством.

Так, ОСОБА_12 ,перебуваючи на волі зможе залишити місце проживання, а також існує ризик її переховування від суду з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Судом враховується , що наявні стримуючі фактори, які б свідчили, що обвинуваченою ОСОБА_12 не будуть вживатися перешкоди для запобігання відправлення правосуддя в спосіб неявки в судове засідання.

При наданні оцінки ступеню ризику, передбаченого п. 3 ч. 1 ст. 177 КПК України, колегія суддів враховує, що згідно п. 43 рішення Європейського суду з прав людини у справі «Яжинський проти Польщі» ризик незаконного впливу обвинувачених особисто на свідків може бути визнано на початкових стадіях процесу.

Суд враховує, що ОСОБА_12 ,знаходячись раніше під домашнім арештом , не здійснювала вплив на свідків чи інших учасників кримінального провадження .Доказів того , що обвинувачена намагалася чинити тиск на свідків чи інших учасників кримінального провадження , у судовому засіданні прокурором не доведено .

Враховуючи особистість обвинуваченої , вагомість доказів причетності обвинуваченої ОСОБА_12 до скоєння інкримінованих злочинів та відсутність порушення ОСОБА_12 обов`язків , покладених на неї при застосуванні запобіжного засобу у виді домашнього арешту , колегія суддів приходить до висновку про необхідність продовження запобіжного заходу щодо обвинуваченої ОСОБА_12 у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця та в силу ч.5 ст.194 КПК України покладення на ОСОБА_12 обов`язків: -прибувати за кожною вимогою до суду, -не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_2 , без дозволу суду в період часу з 22.00 до 06.00 години наступного дня; - утримуватися від спілкування зі свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні, що забезпечить виконання обвинуваченою процесуальних обов`язків.

Керуючись ст.331 КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Продовжити запобіжний захід щодо ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженця м. Семіпалатинськ Республіки Казахстан , громадянина України ,у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця з 12 березня 2020 р. до 12 травня 2020 р.

Покласти на ОСОБА_11 , такі обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до суду,

-не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_1 , без дозволу суду цілодобово.

- утримуватися від спілкування з іншими свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні.

В силу ч.5 ст.194 КПК України продовжити строком на 2 місяця з 12 березня 2020 р. до 12 травня 2020 р. щодо обвинуваченого ОСОБА_9 наступні обов`язки, які покладені при застосуванні запобіжного заходу у вигляді застави:

1) прибувати за кожною вимогою до суду.;

2) не відлучатися з м.Покровська Донецької області без дозволу суду,

3) не спілкуватися зі свідками та іншими обвинуваченими по вказаному кримінальному провадженні ,

4) повідомляти суд про зміну свого місця проживання , місця роботи.

Роз`яснити ОСОБА_9 , що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також якщо ОСОБА_9 , будучи належним чином повідомлений, не з`явиться за викликом до суду без поважних причин чи не повідомить про причини своєї неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні запобіжного заходу обов`язки ,застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України і використовується у порядку ,встановленому законом для використання коштів судового збору. У разі звернення застави у дохід держави слідчий суддя, суд вирішує питання про застосування до обвинуваченого запобіжного заходу у виді застави у більшому розмірі або іншого запобіжного заходу.

Продовжити запобіжний захід щодо обвинуваченого ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженця с.Неван Усть-Ілімського району Іркутської області Російської Федерації , громадянина України, у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця з 12 березня 2020 р. до 12 травня 2020 р.

Покласти на ОСОБА_10 , такі обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до суду,

-не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_5 , без дозволу суду в період часу з 22.00 до 06.00 години наступного дня ,

- утримуватися від спілкування зі свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні.

Продовжити запобіжний захід щодо обвинуваченої ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , уродженки селище Северо-Єнісейське Красноярського Краю Російської Федерації , громадянки України, у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця з 12 березня 2020 р. до 12 травня 2020 р.

Покласти на ОСОБА_12 такі обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до суду,

-не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_2 , без дозволу суду в період часу з 22 до 06.00 години наступного дня;

- утримуватися від спілкування зі свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні.

Обрати запобіжний захід щодо обвинуваченого ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , уродженця м.Новогродівка Донецької області , громадянина України, у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяця з 12 березня 2020 р. до 12 травня 2020 р.

Покласти на ОСОБА_13 , такі обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до суду,

-не відлучатись з місця проживання, а саме: АДРЕСА_3 , без дозволу суду в період часу з 22 години до 06 години наступного дня.;

- утримуватися від спілкування з свідками та іншими обвинуваченими у кримінальному провадженні.

Ухвалу про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_13 , про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_11 , ОСОБА_12 передати для виконання Покровському ВП ГУ НП у Донецькій області.

Ухвалу про продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_10 передати для виконання Мирноградському відділенню Покровському ВП ГУ НП у Донецькій області.

Вручити копію цієї ухвали обвинуваченим негайно після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошений 16 березня 2020 р. о 08.20 год.

Головуюча :

Судді :

СудКрасноармійський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу88221852
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —235/2066/18

Ухвала від 01.12.2023

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 28.09.2023

Кримінальне

Дніпровський апеляційний суд

Кононенко О. М.

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Красногвардійський районний суд м.Дніпропетровська

Юшков М. М.

Ухвала від 15.07.2021

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 23.03.2021

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні