Ухвала
від 04.02.2020 по справі 727/1000/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/1000/20

Провадження № 1-кс/727/316/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 лютого 2020 року м.Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі - Бринзилі

розглянувшиклопотання старшогослідчого зОВС першоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ФРГУ ДФСу Чернівецькійобласті ОСОБА_2 про арешт майна (матеріали кримінального провадження №42019260000000229 від 13.12.2019 року),

за участю:

прокурора ОСОБА_3

слідчого - ОСОБА_2

особи в якої вилучено майно Goruroglu Murat

перекладачів ОСОБА_4

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернулася до слідчого судді з клопотанням, яке погоджено прокурором відділу прокуратури Чернівецької області ОСОБА_3 про арешт майна.

В клопотанні посилається на те, що протягом жовтня 2018 листопада 2019 року ряд суб`єктів господарської діяльності (ПП «Крайтонс», ПП «Євро Бізнес Груп», ПП «Агро Експо ЮА», ПП «Будексімторг», ПП «Бук Експо Груп», ТОВ «Укрнат») здійснили експорт товару «горіха волоського». Проведеними заходами встановлено, що протягом зазначеного періоду вказаними СГД здійснено експорт «горіха волоського» на суму понад 300 млн. грн. В ході проведення фінансово-господарської діяльності перелічені СГД ймовірно ухилились від сплати податку з доходів фізичних осіб та військового збору на суму понад 10 млн. грн. Крім того, встановлено, що «горіх волоський» фасується та зберігається в наступних місцях: м. Чернівці, вул. Коломийська, 1а (діяльність оргнанізував ОСОБА_5 ); м. Чернівці, вул. Хотинська, 41г (діяльність організував Mehmet Veysi Coskun); м. Чернівці, вул. Декабристів, 20 (діяльність організував ОСОБА_6 ); АДРЕСА_1 (діяльність організував Kaya Burhan); АДРЕСА_2 (діяльність організував ОСОБА_7 ); АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 (діяльність організував чоловік на ім`я "Реджеп"). Вказані СГД здійснюють заготівлю «горіха волоського» у населення без оформлення документів, заготівельних актів, без сплати податку з доходів фізичних осіб та військового збору.

Зазначає, що невстановлені особи із використанням суб`єкта господарювання із ознаками фіктивності ТОВ «Глобал Інвест Проекшн» (код ЄДРПОУ 43053878) упродовж періоду з листопада 2019 року по січень 2020 року здійснювали експорт горіха волоського, а саме за вказаний період через Чернівецьку митницю ДФС було оформлено 24 експортних вантажно-митних декларацій на загальну суму 514364,2 дол. США., при цьому скуповуючи таку продукцію на території України без оформлення відповідних документів, що призвело до ухилення від сплати податку на доходи фізичних осіб та військового збору в сумі понад 3 000 000 грн.

Зокрема, 29.01.2020 встановлено факт спроби переміщення через державний кордон України чергової партії горіху волоського у транспортному засобі марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 , а саме партії горіхів вагою 22 тонни із оформленими документами відправника на підприємство із ознаками фіктивності ТОВ «Глобал Інвест Проекшн», без наявних відомостей щодо походження такої продукції та сплати відповідних обов`язкових платежів на території України.

29.01.2020 слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернівецькій області в результаті проведеного огляду місця події було встановлено факт спроби переміщення через державний кордон України чергової партії горіху волоського у транспортному засобі марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 , а саме партії горіхів вагою 22 тонни із оформленими документами відправника на підприємство із ознаками фіктивності ТОВ «Глобал Інвест Проекшн», без наявних відомостей щодо походження такої продукції та сплати відповідних обов`язкових платежів на території України.

За результатами проведення огляду місця події вищевказаний транспортний засіб з причепом до нього було вилучено та доставлено в ГУ ДФС у Чернівецькій області,

Постановою слідчого від 30.01.2020 транспортний засіб з причепом до нього визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

В зв`язку з викладеним, з метою забезпечення збереження речових доказів просить накласти арешт на транспортний засіб марки «Mercedes-Benz», білого кольору, 2013 року випуску, із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN», 2007 року випуску із реєстраційними знаками НОМЕР_2 , який перебував під керуванням громадянина Республіки Туреччина ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідчий та прокурор в судовому засіданні клопотання підтримали, просили його задовольнити.

Водій транспортногозасобу, GorurogluMuratв судовомузасіданні заперечувавпроти накладенняарешту наданий транспортнийзасіб.

Заслухавши доводи учасників, дослідивши матеріали клопотання, приходжу до наступних висновків.

З матеріалів доданих до клопотання встановлено, що 29.01.2020 року було виявлено факт спроби переміщення через державний кордон України партії горіху волоського у транспортному засобі марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 , а саме партії горіхів вагою 22 тонни із оформленими документами відправника на підприємство із ознаками фіктивності ТОВ «Глобал Інвест Проекшн», без наявних відомостей щодо походження такої продукції та сплати відповідних обов`язкових платежів на території України.

З копії протоколу огляду місця події встановлено, що 29.01.2020року транспортний засіб марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 , було тимчасово вилучено та доставлено в ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Відомості за вказаним фактом 30.01.2020 року були внесені до ЄРДР №42020260000000047 за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України. В подальшому дане кримінальне провадження об`єднаю з ЄРДР №42019260000000229 від 13.12.2019, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

З копіїпротоколу оглядумісця події та фототаблиць до нього встановлено, що вищевказаний транспортний засіб з причепом завантажені горіхом волоським.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що документи оформлені стосовно відправника на підприємство із ознаками фіктивності ТОВ «Глобал Інвест Проекшн», без наявних відомостей щодо походження такої продукції та сплати відповідних обов`язкових платежів на території України.

З копії свідоцтв про реєстрацію транспортного засобу встановлено, що транспортний засіб марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 зареєстровані на GUL KAR ULUS. NAK. OTOM. KUYUM. VE TIC. LTD. STI.

З матеріалів кримінального провадження встановлено, що зазначеним транспортним засобом керував громадянин Турецької Республіки Goruroglu Murat.

Постановою старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Чернівецькій області ОСОБА_2 від 30.01.2020 року вищевказаний транспортний засіб з причепом визнані речовими доказами.

Частинами 2,3 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Враховуючи те, що автомобіль марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 відповідають критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, а також те, що вони визнані речовими доказами, оскільки за допомогою них транспортувались 22 тонни горіхів без відповідних документів щодо походження товару, без сплати відповідних обов`язкових платежів на території України, з метою забезпечення їхнього збереження, на них слід накласти арешт.

У відповідності до вимог ч.4 ст. 173 КПК України, з урахуванням встановлених по кримінальному провадженню обставин, приходжу до висновку, що на вищевказаний транспортний засіб з причепом слід накласти арешт у вигляді заборони на їх відчуження, з метою їхнього збереження.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 98, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя-

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Накласти арешт на транспортний засіб марки «MERCEDES-BENZ» із реєстраційними знаками НОМЕР_1 з причепом до нього марки «KARAOGLAN» із реєстраційними знаками НОМЕР_2 , які належать GUL KAR ULUS. NAK. OTOM. KUYUM. VE TIC. LTD. STI., та які фактично перебувають у володінні Goruroglu Murat, у вигляді заборони на їх відчуження.

Роз`яснити, що згідно ст. 174 КПК України, підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Відповідно до ч. 3 ст. 173 КПК України відмова у задоволенні або часткове задоволення клопотання про арешт майна тягне за собою негайне повернення особі відповідно всього або частини тимчасово вилученого майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 169 КПК України слідчий, прокурор після отримання судового рішення про відмову в задоволенні або про часткове задоволення клопотання про арешт тимчасово вилученого майна, судового рішення про повне або часткове скасування арешту тимчасово вилученого майна повинні негайно вжити заходів щодо виконання судового рішення та направити повідомлення про його виконання слідчому судді.

Ухвала підлягає до негайного виконання.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом 5 днів.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.02.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88224496
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —727/1000/20

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні