Ухвала
від 12.03.2020 по справі 761/3437/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/3437/20

Провадження № 1-кп/761/1907/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

з участю прокурора ОСОБА_2

підозрюваної ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Києві в залі суду клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_2 , про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, у кримінальному провадженні відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Бердянськ, Запорізької обл., українки, громадянки України, не одруженої, тимчасово не працюючої, утриманців не має, зареєстрована та проживає: АДРЕСА_1 , раніше не судимої, підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 205-1 КК України, внесеного до ЄРДР за № 32020100000000047 від 24 січня 2020 року

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Шевченківського районного суду м.Києва надійшло клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_2 про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, у кримінальному провадженні № 32020100000000047 від 24 січня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, де про підозру повідомлено ОСОБА_3 .

У судовому засіданні прокурор підтримав клопотання про закриття кримінального провадження та звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності, на підставі ст. 49 КК, ст. 286 КПК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Підозрювана у судовому засіданні просила про задоволення клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності, також підтвердила, що їй роз`яснено правові наслідки закриття кримінального провадження згідно ст. 49 КК України, тобто з нереабілітуючих підстав.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши учасників судового розгляду, суд приходить до висновку, що кримінальне провадження за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України підлягає закриттю, із звільненням останньої від кримінальної відповідальності.

Так, відповідно до ч.3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Згідно ч.2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Статтею 49 КК України передбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: п.1) ч.1- два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

При цьому, згідно ч.2 статті 12 КК України кримінальне правопорушення, за яке передбачено відповідальність за ч. 1 ст.205-1 КК України, є кримінальним правопорушенням невеликої тяжкості.

Судом встановлено, ОСОБА_3 , наприкінці серпня 2016 року, з метою отримання грошової винагороди у розмірі 600 гривень, усвідомлюючи, що її дії будуть мати злочинний характер, погодилась на пропозицію невстановлених досудовим розслідуванням осіб, здійснити реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «СЕНДІ-СОФТ».

При цьому невстановлені досудовим розслідуванням особи, повідомили ОСОБА_3 , що для отримання винагороди необхідно буде надати її особисті анкетні дані, а саме: облікову картку платника податків та паспорт громадянина України, для внесення їх у документи, за допомогою яких буде створено підприємство, і що вона не буде здійснювати ніякої фінансово-господарської діяльності та виконувати обов`язки засновника та директора, а лише формально рахуватиметься на даних посадах.

Розуміючи протиправний характер своїх дій, усвідомлюючи відсутність навичок і досвіду для виконання таких обов`язків і зайняття підприємницькою діяльністю, ОСОБА_3 з корисливих мотивів та не маючи наміру здійснювати господарську діяльність від імені вказаного товариства, погодилась на таку пропозицію.

Так, згідно пункту 1 статті 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV визначено, що для проведення державної реєстрації юридичної особи засновник (засновники) або уповноважена ними особа повинні особисто подати державному реєстратору (надіслати поштовим відправленням з описом вкладення або в разі подання електронних документів подати опис, що містить відомості про надіслані електронні документи, в електронній формі) такі документи:

-заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи;

-примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення засновників або уповноваженого ними органу про створення юридичної особи у випадках, передбачених законом;

-два примірники установчих документів (у разі подання електронних документів - один примірник);

-документ, що засвідчує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації юридичної особи. У разі подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичної особи підтвердженням внесення плати за проведення державної реєстрації юридичної особи є примірник електронного розрахункового документа, засвідченого електронним цифровим підписом;

-інформацію з документами, що підтверджують структуру власності засновників - юридичних осіб, яка дає змогу встановити фізичних осіб - власників істотної участі цих юридичних осіб.

Пункт 9 статті 24 цього ж Закону визначає, якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються засновником юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється його паспорт. Якщо документи для проведення державної реєстрації юридичної особи подаються особою, уповноваженою засновником (засновниками) юридичної особи, державному реєстратору додатково пред`являється її паспорт та надається документ, що засвідчує її повноваження або в разі подання електронних документів документ, що засвідчує повноваження цієї особи, в електронній формі залучається до документів, передбачених частинами першою - сьомою цієї статті.

В подальшому, ОСОБА_3 , наприкінці серпня 2016, реалізовуючи свій злочинний намір, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, надала невстановленим досудовим розслідуванням особам свій паспорт громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого Бердянським МВ УМВС України у Запорізькій області від 17.12.2003, облікову картку платника податків НОМЕР_2 , які на підставі цих документів у невстановленому досудовим розслідуванням місці та час виготовили: Протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586) від 26.09.2016, статут ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» від 26 вересня 2016 року, у яких було зазначено, що засновником та директором даного підприємства є ОСОБА_3 а також довіреність від імені ОСОБА_3 від 23.09.2016 р.

26.09.2016 року, в денний час доби, ОСОБА_3 , зустрілась з невстановленими досудовим розслідуванням особами біля станції метро «Нивки», за адресою проспект Перемоги, 84, де вона підписала надані їй реєстраційні документи суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586). Таким чином, невстановлені досудовим розслідуванням особи отримали документи, які відповідно до закону необхідні для створення суб`єкта підприємницької діяльності, а саме: Протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586) від 26.09.2016, статут ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» від 26 вересня 2016 року, довіреність від імені ОСОБА_3 , в які було внесено неправдиві відомості, а саме:,

-в п.1.2.статуту зазначено, що вона є учасником товариства, проте фактично наміру ставати учасником товариства ОСОБА_3 не мала, в подальшому правами учасника товариства не користувалася та обов`язки учасника товариства не виконувала;

- в п.2.3 статуту зазначено, що місцезнаходження товариства: м. Київ Шевченківський район, вул. Б.Хмельницького, 46, проте Товариство офісного та інших приміщень не мало та не використовувало;

- в п.3 статуту зазначено мета та предмет діяльності товариства, які фактично ОСОБА_3 виконувати наміру не мала;

- в п.7.1 статуту зазначено, що статутний капітал товариства сформовано в розмірі 10.000 грн. за рахунок внесків учасників, однак ОСОБА_3 внесків до статутного капіталу в порядку, розмірі та засобами, що передбачені установчими документами, не робила.

В п. на зборах присутні у Протоколі №1 загальних зборів учасників ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» зазначено, що ОСОБА_3 була присутня, але ОСОБА_3 не було на даних зборах.

На час підписання статуту, затверджений протоколом загальних зборів учасників ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586) від 26.09.2016 та інших установчих, реєстраційних документів підприємства, ОСОБА_3 розуміла, що вона вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації учасників ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586), оскільки ОСОБА_3 та невстановлені досудовим розслідуванням особи домовились про те, що учасником та директором вищевказаного підприємства буде значитись ОСОБА_3 , проте до діяльності ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586) в подальшому вона не буде мати ніякого відношення.

В той же день, у невстановлений досудовим розслідуванням час, ОСОБА_3 отримала грошову винагороду у розмірі 600 гривень від невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

На наступний день невстановлені досудовим розслідуванням особи вищевказані документи подали державному реєстратору Шевченківській районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, бул. Тараса Шевченка, 26/4.

На підставі документів, Протокол №1 Загальних зборів учасників ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586) від 26.09.2016, статут ТОВ «СЕНДІ-СОФТ» від 26 вересня 2016 року та довіреності від імені ОСОБА_3 , 27 вересня 2016 року Державним реєстратором Шевченківської районної в м. Києві державної адміністрації було проведено державну реєстрацію установчих документів юридичної особи «СЕНДІ-СОФТ» (ЄДРПОУ 40857586, правонаступник ТОВ "Діджет), про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Таким чином судом встановлено, що в діях ОСОБА_3 вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, яке кваліфіковано як внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи.

Наведені обставини підтверджуються доказами з матеріалів кримінального провадження та учасниками судового провадження не оспорюються.

Приймаючи до уваги, що зазначене інкриміноване ОСОБА_3 діяння відноситься до категорії невеликої тяжкості, враховуючи, що відповідно до п.1 ч.1 ст. 49 КК України строк давності притягнення особи до кримінальної відповідальності за скоєння кримінального правопорушення невеликої тяжкості становить 2 роки, а кримінальне правопорушення фактично було вчинено у серпні 2016 року, тобто закінчилися строки давності притягнення особи до кримінальної відповідальності, а тому кримінальне провадження підлягає закриттю, із звільненням підозрюваної від кримінальної відповідальності.

На підставі викладеного, керуючись ст. 284, 286 КПК України, ст.12, 49 КК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Кримінальне провадження №32020100000000047, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.01.2020 р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205-1 КК України, за підозрою ОСОБА_3 - закрити у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні, звільнивши ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності.

Речові докази, приєднані до матеріалів кримінального провадження постановою старшого слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_5 від 13.03.2019 року залишити зберігатись у матеріалах кримінального провадження.

Ухвала може бути оскаржена учасниками кримінального провадження протягом семи днів з моменту її проголошення до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м.Києва.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88226393
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері господарської діяльності Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб - підприємців

Судовий реєстр по справі —761/3437/20

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні