Ухвала
від 13.03.2020 по справі 490/1544/20
ЦЕНТРАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М. МИКОЛАЄВА

Центральний районний суд м. Миколаєва

Справа № 490/1544/20

1 - кс/490/1373/2020

У Х В А Л А

13 березня 2020 року м. Миколаїв

Слідчий суддя Центрального районного суду м. Миколаєва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшогоСУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 погоджене із прокурором відділу прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до документів,-

В С Т А Н О В И В:

11.03.2020р. старший слідчий СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Центрального районного суду м.Миколаєва з погодженим із прокурором відділу прокуратури Миколаївської області ОСОБА_4 клопотанням про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів із їх вилученням, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав в повному обсязі та просив його задовольнити. Також, слідчий зазначив, що отримання вказаної інформації має суттєве значення для кримінального провадження і отримати її іншим способом не можливо.

Вислухавши доводи слідчого, дослідивши матеріали справи, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Відповідно до вимог ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення.

Статтею 163 КПК України, встановлено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Доступ особи до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється в порядку, визначеному законом. Доступ до речей і документів, що містять відомості, які становлять державну таємницю, не може надаватися особі, що не має до неї допуску відповідно до вимог закону.

Так, в судовому засіданні було встановлено, що в провадженні СУ ГУНП в Миколаївській області знаходяться матеріали кримінального провадження № 12019150000000594 від 05.11.2019р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою здійснюють привласнення чужого майна шляхом зловживання власним службовим становищем.

Так, дві ємкості (резервуари, висота 10 м, діаметр - 2,5 м, товщина стіни - 0,7 см), що розташовані на території перебувають ІНФОРМАЦІЯ_1 та перебувають на балансі котельної даного медичного закладу, згідно оперативної інформації у 2018 році демонтовані шляхом спилювання невстановленими особами.

Демонтовані резервуари, що були порізані в металеві конструкції в подальшому були розрізані невстановленими особами та вивезені з території лікарні в якості металобрухту та, відповідно, здані в один із пунктів прийому металобрухту м. Миколаєва за грошові кошти.

В ході досудового розслідування проведеним оглядом встановлено дійсну відсутність зазначених резервуарів на території клініки.

В той час згідно відповіді КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » зазначені ємкості по теперішній час перебувають на території лікарні.

За наявними даними, зловживання службовим становищем посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 відбуваються при закупівлі обладнання, ліків, продуктів харчування, за бюджетні кошті, за дотендерну суму (до 200 тисяч гривень).

Так, при здійсненні закупівлі наведеної продукції за кошти до 200 тисяч гривень, всієї продукції, що має бути облікована, мають бути присвоєні інвентарні номери, та яка має перебувати на складі лікарні, передається місцевим комерційним структурам для подальшого продажу третім особам за грошові кошти.

Зловживання за аналогічною схемою також здійснюється при закупівлі комп`ютерної техніки для ІНФОРМАЦІЯ_1

Додатково встановлено, що 20.06.2019р. ІНФОРМАЦІЯ_3 придбала у приватного підприємства « ОСОБА_5 » ліжка КФМ на загальну суму 198462 (сто дев`яносто вісім тисяч чотириста шістдесят дві) гривні.

По документальним матеріалам дана продукція проходить як нова, втім, наразі, продукція є такою, що раніше перебувала у використанні (є колишнього використання), деякі з ліжок при надходженні в лікарню вже перебували в несправному стані.

Крім того згідно встановлено, що 10.09.2019р. між ІНФОРМАЦІЯ_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » укладено договір № 3110/3 на закупівлю медичного обладнання Монітор пацієнта ЮМ-300 вартістю 360000 грн.

Однак згідно проведеного моніторингу цін на вказаний апарат, його ринкова ціна складає 91000 грн.

Зазначені докази в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для з`ясування обставин злочину або встановлення осіб, які їх вчинили.

Таким чином, слідчим під час судового розгляду клопотання, крім обставин встановлених ч. 5 ст. 163 КПК України, було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також доведено наявність достатніх підстав вважати, що без вилучення вказаних речей і документів існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, а таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

На підставі вищевикладеного, дослідивши надані матеріали досудового розслідування та клопотання слідчого, вислухавши його доводи та пояснення, слідчий суддя приходить до висновку, що подане клопотання підлягає задоволенню на підставі ч. 5 ст. 163 КПК України, оскільки вивчення вказаних документів має суттєве значення для встановлення важливих обставин справи, які є предметом зазначеного вище досудового розслідування.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 163 - 166 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В:

Надати слідчим СВ СУ ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_3 , тимчасовий доступ до оригіналів документів із їх вилученням, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташованої за адресою: АДРЕСА_1 до оригіналів наступних документів:

господарсько - правових договорів, укладених між ІНФОРМАЦІЯ_4 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ПП « ОСОБА_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ ОРВП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПП « ОСОБА_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ФОП ОСОБА_23 , бухгалтерської та супутньої документації та документів, що відображають виконання договірних зобов`язань та їх оплату (тендерну документацію, акти прийому виконаних робіт, акти звірки, накладні, платіжні доручення тощо), документів, що відображають виконання договірних зобов`язань та їх оплату (акти прийому виконаних робіт, акти звірки, платіжні доручення тощо);

документації щодо перебування на балансі ІНФОРМАЦІЯ_1 та розташування на території лікарні металевих ємкостей для води об`ємом 15 метрів кубічних.

Відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала діє до 13.04.2020р., оскарженню не підлягає та набирає законної сили негайно після її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.03.2020
Оприлюднено07.02.2023

Судовий реєстр по справі —490/1544/20

Ухвала від 13.03.2020

Кримінальне

Центральний районний суд м. Миколаєва

Скрипченко С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні