Рішення
від 12.03.2020 по справі 280/6159/19
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

12 березня 2020 року Справа № 280/6159/19 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сіпаки А.В., розглянувши в порядку письмового провадження за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу

за позовом Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (вул.Московська, буд. 8, корп. 30, м. Київ, 01010, код ЄДРПОУ 37956207)

до Публічного акціонерного товариства "Азов-2000" (пр. Соборний, буд. 92, м.Запоріжжя, 69002, код ЄДРПОУ 30241191)

про стягнення штрафу за порушення законодавства на ринку цінних паперів,

ВСТАНОВИВ:

Національна комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - позивач) звернулась до Запорізького окружного адміністративного суду із позовом до Публічного акціонерного товариства "Азов-2000" (далі - відповідач), в якому позивач просить суд стягнути з відповідача штраф за порушення законодавства на ринку цінних паперів у розмірі 6800,00 у дохід державного бюджету України.

В обґрунтування позовних вимог НКЦПФР зазначила, що Публічне акціонерне товариство "Азов-2000" не розкрило регулярну річну інформацію за 2018 рік у строк передбачений вимогами Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, зокрема, шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних НКЦПФР та шляхом подання її до НКЦПФР, що є порушенням вимог статті 39 та статті 40 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок , а також вимог пункту 4 глави 4 розділу II Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів.

Ухвалою суду від 08.01.2020 відкрито провадження у справі та призначено справу до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження. Сторонам повідомлено про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи (у письмовому провадженні) у судовому засіданні на 06.02.2020. Відповідачу запропоновано у 15-денний строк з дня отримання ухвали надати відзив на позовну заяву.

Відповідач, станом на 12.03.2020, відзив суду не надав, про причини ненадання суд не повідомив. Ухвала від 08.01.2020, направлена на адресу відповідача, повернулись до суду з відміткою поштового відділення зв`язку Адресат відсутній . Адреса відповідача підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.4 ст.124 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) у разі ненадання учасниками справи інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

У разі відсутності учасників справи за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручено їм належним чином.

Враховуючи вищезазначені приписи відповідач належним чином повідомлений про час та місце судового засідання.

Частиною 6 ст.162 КАС України встановлено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно ч. 5 ст. 262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Статтею 258 КАС Українипередбачено, що суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Відповідно до п. 10 ч.1 ст. 4 КАС України,письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом.

Згідно з ч. 4 ст. 243 КАС України, судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Отже, відповідно до вищевказаних приписів КАС України, справу розглянуто судом в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами умежах строку, встановленогост. 258 КАС України.

Суд, розглянувши матеріали та з`ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, встановив наступне.

Відповідно до статей 5 та 6 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Інші державні органи здійснюють контроль за діяльністю учасників ринку цінних паперів у межах своїх повноважень, визначених чинним законодавством. Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку є державним органом, підпорядкованим Президенту України і підзвітним Верховній Раді України. До системи цього органу входять Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, її центральний апарат і територіальні органи.

Повноваження НКЦПФР накладати адміністративні стягнення, штрафні та інші санкції за порушення чинного законодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до анулювання ліцензій на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів визначені пунктом 14 статті 8 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні .

Порядок та строки розгляду НКЦПФР справ про порушення громадянами, посадовими особами та юридичними особами вимог законодавства на ринку цінних паперів визначають Правила розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затверджені рішенням НКЦПФР від 16 жовтня 2012 року №1470, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 05 листопада 2012 року за №1855/22167 (далі - Правила №1470).

Як встановлено з матеріалів справи, 10 липня 2019 року уповноваженою особою НКЦПФР, за результатами аналізу розкриття регулярної річної інформації емітентами цінних паперів за 2018 рік, порушена справа за правопорушення на ринку цінних паперів у відношенні ПАТ "Азов-2000" за фактом правопорушення, а саме: відповідачем не розкрило регулярну річну інформацію за 2018 рік у строк, передбачений вимогами Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 03 грудня 2013 року №2826 (далі - Положення №2826), зокрема, шляхом подання її до НКЦПФР.

Так, частиною 4 статті 39 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок встановлено, регульована інформація розкривається приватними акціонерними товариствами (у разі якщо щодо цінних паперів такого товариства не здійснювалася публічна пропозиція) виключно шляхом її розміщення на власному веб-сайті та шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Емітенти цінних паперів зобов`язані розкривати інформацію відповідно до вимог, в обсязі та строки, встановлені цим Законом та нормативно-правовими актами НКЦПФР.

Згідно з вимогами частини 1 статті 40 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок регулярна інформація про емітента - річна та проміжна звітна інформація про результати фінансово-господарської діяльності емітента, яка розкривається на фондовому ринку, в тому числі шляхом подання до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Відповідно до вимог частини 6 статті 40 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок строки, порядок і форми розкриття регулярної інформації про емітента (річної та проміжної) і відомостей, що містяться у такій інформації, встановлюються Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, яка вживає заходів щодо розкриття зазначеної інформації.

Згідно з вимогами пункту 1 глави 4 розділу II Положення №2826 обов`язок здійснювати розкриття регулярної річної інформації поширюється на осіб, які станом на 31 грудня звітного року є емітентами.

Обов`язок розкриття регулярної річної інформації припиняється з дати скасування реєстрації випуску цінних паперів та анулювання свідоцтва про реєстрацію випуску цінних паперів відповідно до нормативно-правового акта НКЦПФР, що регулює порядок скасування реєстрації випуску цінних паперів, або у разі наявності відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань про припинення акціонерного товариства (зокрема, в результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення) з дати внесення відповідного запису.

Згідно із зазначеними на офіційному веб-сайті НКЦПФР відомостями Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку здійснено реєстрацію випуску цінних паперів відповідача і 15 червня 2010 року видано свідоцтво №115/08/1/10. Отже, ПАТ "Азов-2000" є емітентом цінних паперів, а саме - простих іменних акцій.

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відсутній запис про припинення відповідача.

Відповідно до вимог пункту 4 глави 4 розділу II Положення №2826 розкриття регулярної річної інформації має здійснюватися не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним.

Враховуючи вищевикладене, ПАТ "Азов-2000" зобов`язане у строк не пізніше 30 квітня 2019 року розкривати на фондовому ринку регулярну річну інформацію за 2018 рік, зокрема, шляхом подання її до НКЦПФР.

Однак, відповідач не розкрив регулярну річну інформацію за 2018 рік у строк, передбачений вимогами Положення №2826, зокрема, шляхом подання її до НКЦПФР, що є порушенням вимог статті 39 та статті 40 Закону України Про цінні папери та фондовий ринок , а також вимог пункту 4 глави 4 розділу II Положення №2826.

Доказів іншого відповідачем не надано.

За вказаними фактами правопорушення уповноваженою особою НКЦПФР 24 липня 2019 року складені акти про правопорушення на ринку цінних паперів № 373-СХ-3-Е та № 374-СХ-3-Е (номер постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів зазначений з урахуванням відомостей, вказаних у постанові про виправлення описки, винесеної уповноваженою особою НКЦПФР 20 листопада 2019 року).

Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів, а саме:

за неподання інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, передбачена вимогами пункту 7 частини 1 статті 11 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, передбачена вимогами пунктом 6 частини 1 статті 11 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні - у розмірі до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За результатами розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів уповноваженою особою НКЦПФР у відношенні ПАТ "Азов-2000":

за нерозміщення інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 12 вересня 2019 року № 373-СХ-3-Е, відповідно до якої застосовано штрафну санкцію в розмірі 200 (двісті) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 3400 (три тисячі чотириста) гривень;

за неподання інформації до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів від 12 вересня 2019 року N° 374-СХ-З-Е, відповідно до якої застосовано штрафну санкцію в розмірі 200 (двісті) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 3400 (три тисячі чотириста).

У вищевказаних постановах зазначено, що штраф має бути сплачений не пізніше як через 15 днів з дати отримання постанов.

Постанови направлено на адресу відповідача рекомендованим листом 16 вересня 2019 року, що підтверджується поштовою квитанцією до реєстру відправленої замовленої кореспонденції з відбитком поштового штемпеля.

Вимогами пунктів 3, 4 розділу XVIII Правил №1470 передбачено, що юридичні особи сплачують штрафи шляхом перерахування коштів до державного бюджету України; документ, який підтверджує сплату штрафу, протягом п`яти робочих днів надсилається до уповноваженого підрозділу центрального апарату Комісії.

Згідно з ч.1 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Частиною 1 ст.77 КАС України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні (стаття 90 КАС України).

Станом на час розгляду справи відповідачем не надано доказів про оскарження постанови або сплату штрафу.

Згідно з вимогами статті 11 Закону України Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні у разі несплати штрафу протягом 15 днів з дати отримання постанови примусове стягнення штрафів здійснюється на підставі відповідного рішення суду за позовом НКЦПФР.

Перевіривши юридичну та фактичну обґрунтованість заявлених вимог, оцінивши докази суб`єкта владних повноважень на підтвердження правомірності свого рішення, суд доходить висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню.

Частиною 1 статті 143 КАС України встановлено, що суд вирішує питання щодо судових витрат у рішенні, постанові або ухвалі.

Відповідно до ч.2 ст.139 КАС України при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

Керуючись статтями 241, 243-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (вул. Московська, буд. 8, корп. 30, м. Київ, 01010, код ЄДРПОУ 37956207) до Публічного акціонерного товариства "Азов-2000" (пр. Соборний, буд. 92, м.Запоріжжя, 69002, код ЄДРПОУ 30241191) про стягнення штрафу за порушення законодавства на ринку цінних паперів, - задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Азов-2000" до Державного бюджету України штраф за порушення законодавства на ринку цінних паперів у розмірі 6800 (шість тисяч вісімсот) гривень 00 коп. на рахунок по коду класифікації доходів бюджету 21081100 Адміністративні штрафи та інші санкції , отримувач УК у Олекс.р-ні м.Зап./Олекс./21081100, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код отримувача 38025440, номер рахунку (IBAN) UA 938999980000031116106008003.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Третього апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

У разі оголошення судом лише вступної та резолютивної частини рішення, або розгляду справи в порядку письмового провадження, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст рішення складено та підписано 12.03.2020.

Суддя А.В. Сіпака

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.03.2020
Оприлюднено18.03.2020
Номер документу88235157
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/6159/19

Рішення від 12.03.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 08.01.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 16.12.2019

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні