Рішення
від 17.03.2020 по справі 440/298/20
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2020 року м. ПолтаваСправа № 440/298/20

Полтавський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Алєксєєвої Н.Ю., розглянувши у письмовому провадженні за правилами спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Полтавського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

17 січня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Полтавського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" про :

- визнання протиправними дій Полтавського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" щодо відмови розглянути заяву ОСОБА_1 про намір отримати кредит на придбання житла та відмови включити в Реєстр кандидатів-учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 №980;

- зобов`язання розглянути заяву ОСОБА_1 , подану через веб-форму на сайті в 19:23 год. 04.12.2019, про намір отримати кредит на придбання житла та включити ОСОБА_1 в Реєстр кандидатів-учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла, відповідно до поданої заяви в 19:23 год. 04.12.2019.

В обґрунтування своїх вимог зазначив, що маючи намір скористатися програмою іпотечного кредиту під 3% для учасників АТО/ОСС і ВПО, позивач в 19:23 год. 04.12.2019 із електронної пошти на електронну пошту відповідача відправив заяву про намір отримати кредит, анкету громадянина-кандидата ОСОБА_1 та анкети членів сім`ї ОСОБА_2 (дружина), ОСОБА_3 (сина). У відповідь отримав повідомлення про розгляд заявки у встановленому порядку. Однак, 10.12.2019р. на сайті Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла в Реєстр кандидатів - учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 р. № 980 позивач не знайшов у списках свого прізвища. Відповідач листом від 10.01.2020 за №01/38/1 надав позивачу відповідь, в якій визнав факт технічного збою в модулі подачі заяв в електронному вигляді в період з 03.12.2019 по 05.12.2019. Позивач вважає протиправними дії відповідача щодо відмови розглянути заяву ОСОБА_1 про намір отримати кредит на придбання житла, яку подано в електронному вигляді в 19:23 год. 04.12.2019.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 20.01.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі, розгляд справи призначено за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

26.02.2020 року до суду надійшов відзив на позов, у якому відповідач проти позову заперечував, вказував на те, що Полтавським РУ Держмолодьжитла будь-яких письмових відмов на звернення позивача не надавалося і весь цей час Полтавське РУ вирішувало питання щодо можливості включення кандидата - ОСОБА_1 до Реєстру кандидатів - учасників АТО-ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженому Постановою КМУ від 27.11.2019 р. № 980 . Зазначав, що на даний час вже вирішено дане питання і включено гр. ОСОБА_1 до вищевказаного "Реєстру кандидатів - учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженому Постановою КМУ від 27.11.2019 р. № 980".

Суд розглядає дану справу на підставі частини п`ятої статті 262 Кодексу адміністративного судочинства України в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами, в межах строку, встановленого статтею 258 цього ж Кодексу.

Дослідивши матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив такі факти та відповідні до них правовідносини.

Полтавське регіональне управління державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву на своєму сайті у розділі Житлові програми та Кредит для ВПО та АТО (ООС) розмістило інформацією про надання кредиту для придбання житла за новою програмою іпотечного кредиту під 3% для учасників АТО/ОСС і ВПО, в якому зазначено, що прийом заяв починається у 09:00 за Київським часом 03 грудня 2019 року та припиняється у 18:00 5 грудня 2019 року.

04.12.2019 ОСОБА_1 із електронної пошти позивача на електронну пошту Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла надійшла заява про намір отримати кредит, анкета громадянина-кандидата ОСОБА_1 , анкета члена сім`ї громадянина-кандидата ОСОБА_2 (дружина) та анкета члена сім`ї громадянина-кандидата ОСОБА_3 (сина).

У відповідь, 04.12.2019 на електронну пошту позивача надійшло повідомлення Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла про те, що заявка була надіслана до Держмолодьжитло і буде розглянута у встановленому порядку.

11.12.2019 позивач звернувся до відповідача з письмовою заявою у якій просив повідомити про причини не включення його до списку кандидатів на отримання кредиту, оскільки 10.12.2019 на сайті Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла в Реєстр кандидатів - учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 № 980 позивач не знайшов у списках свого прізвища.

Листом Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла від 10.01.2020 за №01/38/1 повідомлено позивачу про технічний збій у модулі подачі заяв в електронному вигляді в період з 03.12.2019 по 05.12.2019. Зазначено про звернення за роз`ясненнями щодо можливості реєстрації заяви ОСОБА_1 , поданої через веб-форму на сайті 04.12.2019, до ЦА Держмолодьжитла.

Позивач не погодився із діями Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла щодо відмови у розгляді заяви ОСОБА_1 про намір отримати кредит на придбання житла та відмови включенні в Реєстр кандидатів-учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 №980, у зв`язку з чим звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

Надаючи правову оцінку правовідносинам, що склалися, суд виходить з наступного.

Механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті програмою «Надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об`єднаних сил (ООС) на придбання житла» (далі - бюджетні кошти) визначено Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання пільгового довгострокового державного кредиту внутрішньо переміщеним особам, учасникам проведення антитерористичної операції (АТО) та/або учасникам проведення операції Об`єднаних сил (ООС) на придбання житла, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 № 980.

У відповідності до положень п. 11 Порядку, кандидат подає до фінансової установи заяву про намір отримати кредит. До заяви додається анкета, в якій зазначаються основні відомості, необхідні для визначення відповідності заявника та членів його сім`ї вимогам, визначеним цим Порядком, в тому числі пільгова категорія кандидата, до якої він належить.

Заяви про намір отримати кредит та анкети можуть бути подані кандидатом до фінансової установи за його місцезнаходженням або ж можуть бути надіслані до фінансової установи засобами поштового або електронного зв`язку.

Порядковий номер кандидата в реєстрі формується в порядку черговості подання відповідної заяви про намір отримати кредит та анкети з урахуванням дати та часу подання заяви та анкети. Датою подання електронної заяви про намір отримати кредит є дата надходження на визначену електронну адресу фінансової установи.

Якщо електронна заява та анкета надійшли на визначену електронну адресу фінансової установи в неробочий день та/або неробочий час, датою подання заяви та анкети вважається наступний після нього робочий день.

Зміни до реєстру вносяться протягом робочого дня з моменту виникнення відповідної зміни шляхом внесення інформації до електронної копії реєстру. При цьому, відповідні зміни відображаються у реєстрі, що розміщується на веб-сайті фінансової установи на наступний робочий день.

Якщо кандидатом не подано до фінансової установи заяви про надання кредиту з доданням відповідних документів, зазначених у пункті 12 цього Порядку, фінансовою установою складається акт про неявку особи та неподання заяви про надання кредиту (далі - акт).

Як встановлено судом, 04.12.2019 із електронної пошти позивача на електронну пошту Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла було відправлено: заяву про намір отримати кредит, анкету громадянина-кандидата Мороз Д.О., анкету члена сім`ї громадянина-кандидата ОСОБА_2 (дружина) та анкету члена сім`ї громадянина-кандидата ОСОБА_3 (сина).

У відповідь, 04.12.2019 на електронну пошту позивача надійшло повідомлення Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла про те, що заявка була надіслана до Держмолодьжитло і буде розглянута у встановленому порядку.

Як вбачається з матеріалів справи, у термін з 03,12.2019 по 05.12.2019, у зв`язку з великою активністю користувачів на сайті Держмолодьжитла, в модулі подачі заявок стався технічний збій. В результаті чого, заява ОСОБА_1 разом з необхідними документами подавалася ним особисто через веб-форму на сайті двічі 04.12.2019 (час подання: у 18:23:18 та у 18:25:18), але відправка на пошту не була проведена.

Полтавське регіональне управління Держмолодьжитла листом № 01/22 від 03.01.2020 звернулося до ЦА Держмолодьжитла за роз`ясненнями щодо можливості реєстрації заяви ОСОБА_1 в реєстрі кандидатів учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 №980, про що повідомлено позивача листом № 01/38/1 від 10.01.2020.

Листом Державна спеціалізована фінансова установа "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" № 22/05 від 15.01.2020 повідомила директора Полтавського регіонального управління Держмолодьжитла, що відповідно до службової записки начальника відділу інформаційних технологій Держмолодьжитла, у панелі управління хостингом на якому знаходяться всі сайти Держмолодьжитла було виявлено, що громадянином ОСОБА_1 подавалася заявка через веб-форму на сайті 2 рази (4 грудня 2019 р. в 18:23:18 та 18:25:18), але відправка на пошту не була проведена в зв`язку з великою активністю користувачів на сайті Держмолодьжитла у період з 03.12.2019 по 05.12,2019. Тобто на сайті Полтавського РУ, у модулі подачі заявки, стався збій. Враховуючи необхідність застосування правильного та однакового порядку дій у випадках технічних збоїв комп`ютерного устаткування (обладнання) та програмного забезпечення, управлінням адміністрування програм Держмолодьжитла готуються детальні роз`яснення порядку дій регіональних управлінь стосовно порядку дій в аналогічних ситуаціях.

17.01.2020 відповідачем надано до управління адміністрування програм інформацію про необхідність внесення змін до реєстрів кандидатів - учасників АТО/ООС або ВПО, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла за Порядком 980, в тому числі надано відомості про ОСОБА_1 , як кандидата який зареєструвався, але не був включений до реєстру.

В подальшому, 25.02.2020 Полтавським регіональним управлінням Держмолодьжитла, на підставі протоколу засідання Комісії з розгляду питань державної підтримки та/або пільгового довгострокового державного кредитування для придбання житла в рамках бюджетних житлових програм від 07.02.2020, прийнято рішення про включення кандидата ОСОБА_1 до Реєстру кандидатів-учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 №980, під №74.

При цьому, докази відмови відповідача у розгляді заяви ОСОБА_1 про намір отримати кредит на придбання житла та відмови включити в Реєстр кандидатів-учасників АТО/ООС, що зареєструвалися на отримання пільгових довгострокових державних кредитів на придбання житла відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 №980, станом на дати розгляду поданої позивачем заяви та розгляду справи відсутні.

Згідно з частиною 1 статті 9 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Так, суд звертає увагу, що ч. 2 ст. 77 КАС України визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Згідно з ч. 2 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України, у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно ч. 1 ст. 90 КАС України, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

На думку суду, позов задоволенню не підлягає, оскільки відсутні належні та допустимі докази щодо протиправності дій Полтавського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", які є предметом спору.

У зв`язку з цим, суд приходить до висновку, що позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України,

В И Р І Ш И В:

В задоволенні адміністартивного позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_1 ) до Полтавського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" (вул. Пушкіна, 115, м. Полтава, Полтавська область,36014, код ЄДРПОУ 25681981) про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене до Другого апеляційного адміністративного суду з урахуванням особливостей подання апеляційних скарг, встановлених пунктом 15.5 частини 1 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції від 03.10.2017 року.

Апеляційна скарга на дане рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.Ю. Алєксєєва

Дата ухвалення рішення17.03.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88235975
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —440/298/20

Рішення від 17.03.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 20.01.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні