Ухвала
від 16.03.2020 по справі 923/747/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

16 березня 2020 року м. ОдесаСправа № 923/747/19 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі:

головуючого судді Л.В. Поліщук,

суддів: Л.О. Будішевська, С.В. Таран,

розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" та учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1 про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції з розгляду апеляційної скарги учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1

на рішення Господарського суду Херсонської області від 18.12.2019 (суддя Ярошенко В.П., м. Херсон, повний текст складено 28.12.2019)

у справі №923/747/19

за позовом Учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1

до відповідачів:

1. Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна"

2. Горностаївської районної державної адміністрації Херсонської області

3. Приватного підприємства "Агроінвест"

про визнання недійсними і скасування рішень загальних зборів, зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду від 13.02.2020 розгляд справи №923/747/19 призначено на 10.03.2020 о 12:00 год.

26.02.2020 до суду апеляційної інстанції надійшло клопотання учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1 , а 02.03.2020 - клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" про проведення судового засідання в режимі відеоконференції, забезпечення проведення якої доручити Господарському суду Херсонської області.

Суддя-доповідач Л.В. Поліщук з 02.03.2020 по 13.03.2020 знаходилась на лікарняному, у зв`язку з чим судове засідання, призначене на 10.03.2020 об 11:00 год., не відбулось. Питання про призначення наступного засідання у даній справі, а також питання щодо зазначених вище клопотань вирішується 16.03.2020.

Відповідно до ст. 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання. Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

З урахуванням викладеного, колегія суддів не вбачає підстав для відмови у задоволенні заявлених клопотань.

При цьому судова колегія врахувала, що завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (стаття 2 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з приписами статті 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» суди застосовують при розгляді справ Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Європейський суд з прав людини щодо критеріїв оцінки розумності строку розгляду справи визначився, що строк розгляду має формувати суд, який розглядає справу. Саме суддя має визначати тривалість вирішення спору, спираючись на здійснену ним оцінку розумності строку розгляду в кожній конкретній справі, враховуючи її складність, поведінку учасників процесу, можливість надання доказів тощо.

Поняття розумного строку не має чіткого визначення, проте розумним слід вважати строк, який необхідний для вирішення справи відповідно до вимог матеріального та процесуального законів.

При цьому, Європейський суд з прав людини зазначає, що розумність тривалості провадження повинна визначатися з огляду на обставини справи та з урахуванням таких критеріїв: складність справи, поведінка заявника та відповідних органів влади, а також ступінь важливості предмета спору для заявника (рішення Європейського суду з прав людини у справах "Савенкова проти України" від 02.05.2013, "Папазова та інші проти України" від 15.03.2012).

Європейський суд щодо тлумачення положення "розумний строк" в рішенні у справі "Броуган та інші проти Сполученого Королівства" роз`яснив, що строк, який можна визначити розумним, не може бути однаковим для всіх справ, і було б неприродно встановлювати один строк в конкретному цифровому виразі для усіх випадків. Таким чином, у кожній справі виникає проблема оцінки розумності строку, яка залежить від певних обставин.

Згідно з частиною другою статті 281 Господарського процесуального кодексу України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення законних прав та інтересів усіх учасників судового процесу, повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, судова колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Херсонської області від 18.12.2019 у справі №923/747/19 у розумний строк, що незначно перевищує строк розгляду апеляційної скарги, визначений статтею 273 Господарського процесуального кодексу України, призначивши судове засідання на 31.03.2020 о 14:00 год.

Керуючись ст.ст. 120, 197, 234, ч. 2 ст. 281 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. З метою повного, об`єктивного та всебічного розгляду справи, а також з огляду на положення Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, судова колегія вважає за необхідне розглянути апеляційну скаргу учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Херсонської області від 18.12.2019 у справі №923/747/19 у розумний строк.

2. Клопотання учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1 та Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити.

3. Розгляд апеляційної скарги призначити на 31.03.2020 о 14:00 год.

4. Доручити Господарському суду Херсонської області (73000, м. Херсон, вул. Театральна, 18) забезпечити проведення судового засідання за апеляційною скаргою учасника Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий Дім "Україна" ОСОБА_1 на рішення Господарського суду Херсонської області від 18.12.2019 у справі № 923/747/19, розгляд якої відбудеться 31.03.2020 о 14:00 год., в режимі відеоконференції в приміщенні Господарського суду Херсонської області.

5. Засідання відбудеться в приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: м. Одеса, пр. Шевченка, 29, в залі судових засідань № 6 (3-й поверх). Тел. /0482/ 301-426.

6. Копію ухвали надіслати Господарському суду Херсонської області та сторонам у справі.

7. Повідомити учасників справи, що у разі явки в судове засідання, необхідно надати документи, що підтверджують повноваження представників.

8. Довести до відома учасників справи, що нез`явлення їх представників сторін у судове засідання не є перешкодою для розгляду справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та не підлягає оскарженню.

Головуючий суддя Л.В. Поліщук

Суддя Л.О. Будішевська

Суддя С.В. Таран

Дата ухвалення рішення16.03.2020
Оприлюднено17.03.2020
Номер документу88238381
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/747/19

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 24.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 16.03.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 29.01.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Ухвала від 27.01.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Поліщук Л.В.

Рішення від 18.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

Ухвала від 03.12.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ярошенко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні